Op naar duurzame mobiliteitsoplossingen! Artikels over fietsvriendelijke initiatieven, wegwijzers naar autodeelinitiatieven enz.
Go With the Velo lanceert een extra projectoproep voor projecten die woon-werkverkeer met de fiets stimuleren. Reageer voor 28 juni!
Er is meer ruimte nodig voor parken, natuurgebieden, trage wegen … Dat heeft de coronacrisis duidelijk gemaakt. Daarom sluiten we aan bij een breed platform dat een herverdeling vraagt van de openbare ruimte.
Vlaanderen is geen koploper op het vlak van elektrisch rijden, wél op het vlak van elektrisch autodelen
Heb je af en toe een (tweede) wagen nodig? Of staat je (tweede) wagen te vaak stil? Dan is autodelen waarschijnlijk iets voor jou! Ga naar een open infosessie van Autodelen.net en Solidariteit voor het Gezin en ontdek de mogelijkheden en de voordelen.
Iedereen kan fietsambassadeur zijn. Daar speelt de campagne 'Go With The Velo' van Cera, Mobiel 21 en KBC op in. Registreer jouw fietsactie, misschien win je wel 1.000 euro!
Met het project E–Deal stimuleren Autodelen.net, Bond Beter Leefmilieu, The Shift en Fluvius bedrijven en lokale overheden om te starten met elektrisch autodelen: efficiënt, betaalbaar en eenvoudig.
Op 2 juni opent het 3de depot van Op Wielekes in Gent. Daarmee krijgt ook de wijk Heilig Hart in Sint-Amandsberg een bibliotheek van kinderfietsen. Dankjewel aan Go with the Velo voor het duwtje in de rug!
Goed nieuws! Autodelen, waarbij deelwagens door verschillende huishoudens na elkaar gebruikt worden, is aan een ware opmars bezig in België. Sinds 2015 is het aantal autodeelinitiatieven verdubbeld.
Taxistop en Autodelen.net namen in 2018 drie buurten mee in het project 'Delende buurten'. Bekijk het resultaat!
Op Wielekes, het deelsysteem voor kinderfietsen, breidt uit! Bij Op Wielekes kan je kinderfietsen ontlenen met een jaarabonnement. Wordt de fiets te klein voor jouw kind, dan breng je hem terug en krijg je een groter model mee. Na een depot in Ledeberg, Merelbeke, Aalst, Lochristi en Deinze, kan je nu ook terecht in Lier en Hasselt!
Tijdens de Week van de Mobiliteit (16 tot 22 september) gaan we met z’n allen #goedopweg. Maar hoe doe je dat nu? kies niet voor één vervoermiddel, gebruik ze allemaal. De voordelen: je gebruikt altijd het meest gepaste vervoermiddel, je hebt geen autogebonden problemen meer en het is meestal veel goedkoper.
Netwerk Bewust Verbruiken is op zoek naar vrijwilligers voor het Op Wielekes-depot in Ledeberg (Gent). Op Wielekes is een fietsdeelsysteem voor kinderfietsen. Het depot is elke eerste en derde woensdag van de maand open tussen 17u. en 19u. en we zoeken helpende handen!
Eén op twee mensen ziet een vorm van autodelen binnen dit en vijf jaar realistisch voor zichzelf. Dat is de verrassende uitkomst van een bevraging bij meer dan 150 plattelandsbewoners die KVLV, Vrouwen met vaart, Autodelen.net en Antwerp Management School uitvoerden in het kader van de Green Deal Gedeelde Mobiliteit.
Afterparty of al in vakantiestemming? Iedereen welkom! Op dinsdag 26 juni tussen 17 en 19 uur trakteert Gent Autodeelstad autodelers en niet-autodelers op gratis frietjes aan de stadshal op het Emile Braunplein in Gent.
De Sociale Innovatiefabriek organiseert op 12 juni het congres 'Lokale besturen en sociale innovatie'. Kom te weten hoe je als lokale overheid deze initiatieven opspoort, op welke manier je partnerschappen kan aangaan en wat sociale ondernemers te bieden hebben voor jouw stad of gemeente.
Autodelen wordt steeds populairder. Autodelen.net zoekt daarom enthousiaste vrijwilligers die hun team kunnen bijstaan. Heb je zin om af en toe een handje te helpen en het autodelen te promoten in Vlaanderen? Kom dan naar de opleiding Autodelen op woensdag 23 mei in Gent.
De noodzaak van een toekomstgericht mobiliteitsbeleid wordt steeds duidelijker zichtbaar volgens Autodelen.net en Taxistop. Samen stelden ze een memorandum op waarmee ze lokale overheden warm willen maken om via gedeelde mobiliteit werk te maken van een leefbare en inclusieve stad: "We moeten ons de vraag durven stellen of het bezit van een (tweede/derde) wagen maatschappelijk steeds de beste optie is", zeggen de initiatiefnemers.
Of het nu gaat om een volledig elektrische of hybride auto, steeds meer bedrijven en particulieren zijn enthousiast. Elektrisch rijden is namelijk beter voor het milieu, aangezien u nauwelijks tot geen CO2-uitstoot en u kunt vaak profiteren van flinke fiscale voordelen.
Net zoals bij een benzine- of dieselauto hangt het verbruik van een elektrische wagen af van het model en de constructeur. Het verschil is wel dat we het dan niet meer hebben over ‘liter per honderd kilometer’ (l/100km) maar over ‘kilowattuur per honderd kilometer’ (kWh/100km). Frank legt het uit:
Duurzame mobiliteit? Ik daag je uit om je te laten inspireren door ons nieuwste magazine en na te gaan welke mogelijkheden er bij jou in de buurt of op het bedrijf zijn.
Open Vld’er Lachaert heeft een nieuw voorstel klaar om tegen 2022 alleen nog maar fiscale stimuli te voorzien voor elektrische bedrijfswagens. Elke stap in de richting van een meer duurzame vloot moet worden toegejuicht, maar we mogen daardoor de echte prioriteit niet uit het oog verliezen: het privé-bezit van elektrische voertuigen lost de files niet op en zorgt niet voor meer leefbare ruimte in de steden.
Ook dit jaar wil de Week van de Mobiliteit de Vlaming mee(r) doen autominderen. De Week (16-22 september) is hét jaarlijkse festival van de duurzame mobiliteit. Meer dan 1.200 acties en initiatieven zetten het brede publiek #goedopweg om stil te staan bij onze dagdagelijkse verplaatsingen naar werk, school of in de vrije tijd. De Week is hét moment om de gewoontes te doorbreken en de voordelen te ervaren.
Bij autodelen denk je misschien automatisch aan Cambio, de deelwagens die je in steden vaak ziet rijden. Logisch, want die auto’s hebben zo’n herkenbare look waardoor je meteen weet dat het deelauto’s zijn. Op het platteland lijkt autodelen wat minder makkelijk te organiseren, want mensen wonen er verder van elkaar en hebben hun auto vaker nodig dan inwoners van een stad. Niets is minder waar! Ook op het platteland zijn er heel wat mogelijkheden…
Benieuwd of autodelen iets voor jou is? Met deze test weet je onmiddellijk of je de weg op kan met een gedeelde auto:
Autodelen is hip, trendy en populair. Steeds meer mensen ruilen een eigen wagen in voor een deelauto: het aantal mensen dat gebruikmaakt van allerhande autodeelsystemen stijgt razendsnel! Nieuwsgierig welke autodeelinitiatieven actief zijn in Vlaanderen? Het Autodeelsalon op 16 september in Oostende is dé plek bij uitstek om dit te ontdekken.
Deeleconomie in Opwijk? Jazeker! Een uitleenbank voor werktuigen, autodelen of een energiecoöperatieve oprichten, kan dat ook in Opwijk? Kom op 13 mei meedenken met specialisten tijdens onze inspiratienamiddag Duurzaam Aan De Slag, een inspiratie-event over delen en anders denken over consumeren en produceren. Ideaal om te komen leren, contacten te leggen en misschien wel samen plannen te smeden.
Netwerk Bewust Verbruiken fietst mee met Woensdag Fietsdag! Sneller, handiger, gezonder … doe je voordeel met de fiets. Eén dag per week op je zadel maakt al een groot verschil. Trap ook mee en word deel van het grootste fietspeloton van Vlaanderen.
Op Wielekes, de bibliotheek van kinderfietsen, is een project van Netwerk Bewust Verbruiken. Op Wielekes breidt uit: op verschillende plaatsen in Vlaanderen starten groepen/gemeenten/organisaties/... hun eigen Op Wielekes. Nu vind je ook een depot in Merelbeke, bij Flora Op Wielekes.
Op Wielekes is een deelsysteem voor kinderfietsen van Netwerk Bewust Verbruiken. Wordt de fiets te klein voor jouw kind, dan breng je hem terug en krijg je een groter model mee. Je vindt een Op Wielekes depot in Gent en Merelbeke, maar overal in Vlaanderen schieten fietsdeelsystemen als paddestoelen uit de grond. Bekijk hier alle locaties:
Elke pendelt dagelijks met de trein. She loves it! Maar soms strandt ze onverwacht ergens waar ze niet moet zijn. En op de rand van dit avontuur zoekt ze manieren om vlotter te reizen. Jij toch ook?
Door groeiende milieu- en mobiliteitsproblemen gaan bedrijven en organisatie meer aandacht besteden aan duurzame vervoersalternatieven. Ook bij Ons hebben ze hiervoor de voorbije jaren inspanningen geleverd. Mobiliteitscoördinator Eva Van Oostveldt vertelt over de resultaten van het project ‘Samen sterk, fiets naar het werk’. “Je moet mensen belonen om ze bewust te maken van hun verplaatsingsgedrag.”
Kom op zondag 19 maart proeven, ontdekken, netwerken en meevieren. Van bij de start in 2014 staat Vreucht van Eigen Bodem voor een leuke, authentieke markt waarbij je de mogelijkheid hebt lokale producten, die passen bij onze ideeën en ons gedachtegoed, te proeven en te kopen. Op de markt vind je ook allerlei infostands en we organiseren er randactiviteiten. Dit jaar organiseren we naast de traditionele najaarseditie ook een markt in het voorjaar, op zondag 19 maart.
Taxistop lanceert in deze warmste decembermaand de inzamelactie Carpool for Life. Met deze actie willen we carpoolers aanmoedigen om hun uitgespaarde kosten aan Vluchtelingenwerk Vlaanderen te schenken. De actie kadert binnen de bekende campagne Music for Life van Studio Brussel en loopt nog tot en met 24 december.
Elektrische deelscooters, een rechtszaak tegen de Brusselse luchtkwaliteit, een bakfietsstoet,... 'Clean air' en gezonde mobiliteit zijn hot topics. Bibliotheek Sans Souci Elsene organiseert in het kader van "Klein Verzet @ Bxl" twee evenementen rond een ander soort mobiliteit.
Volgende zondag is het weer autoloze zondag in Brussel. Een geweldig moment. Heel Brussel verandert gedurende één dag in een fietsparadijs. En zoals het best wel bij Brussel past: anarchie top, maar tegelijk uitermate plezant. Maar elk jaar opnieuw vraag ik me het volgende af: waarom kan zo’n uitzonderlijke dag enkel op een zondag en kunnen we dat niet eens voor één keer, echt, al is het maar voor één keer, eens uitproberen op een weekdag onder het jaar?
Geïnteresseerd om met je school, vereniging of buurt een deelsysteem voor kinderfietsen op te starten? Netwerk Bewust Verbruiken lanceert een Op Wielekes-startpakket, waarmee je zelf aan de slag kan.
Met het project Simplify Life zet Netwerk Bewust Verbruiken de voordelen en geneugten van een eenvoudiger leven in kijker. Zou je graag een auto delen met je buren of een autodeelgroep starten? Ontdek hier ons aanbod workshops en trajecten.
Voor heel wat burgers is de wagen, na de woning, het tweede duurste bezit. Alleen wordt een gemiddelde wagen minder dan 2 uur per dag gebruikt. Via Tapazz kan je je wagen verhuren aan anderen, op de momenten dat je hem niet nodig hebt.
De grote vakantie komt eraan en reisplannen worden gemaakt. Of het nu een citytrip wordt, wandelen in de bergen of luilekkeren aan zee, de bepalende factor is meestal hoe je op de bestemming geraakt. Gelukkig bestaan er heel wat mogelijkheden om zonder wagen of vliegtuig te reizen met kinderen.
Altijd al willen weten hoe het eraan toegaat op een Repair Café? Op welke manier spullen delen en ruilen steeds meer ingang vindt in onze maatschappij? Laat Mensen Schitteren, een project van Socius, kwam filmen bij verschillende activiteiten van Netwerk Bewust Verbruiken. Daar werd dit mooie filmpje van gemaakt, waar we heel fier op zijn.
Terwijl half Vlaanderen zich gisteren klaar maakte voor de 10 miles van Antwerpen, sprongen wij op onze fiets naar het Design Museum van Gent. Daar kan je nog tot 26 oktober 2016 gaan kijken naar de tentoonstelling Bike To The Future, over de toekomst van de fiets en fietsinfrastructuur.
Delen is het nieuwe hebben, hoor je wel vaker. Maar je auto delen blijkt vaak minder evident. Toch zien steeds meer mensen er de voordelen van in. En waar kan autodelen beter groeien dan in Gent?
Eind september hield het Europees carpoolproject CHUMS halt bij het onderzoekscentrum IMEC in Leuven. Daar voerden ze via een ludieke actie promotie om werknemers aan te zetten samen met de wagen naar het werk te komen.
Ons project Op Wielekes, een deelsysteem voor kinderfietsen, werd gisteren bekroond door het Fonds Delhaize Group van de Koning Boudewijnstichting. De prijs gaat uit naar initiatieven die de goede sfeer in een wijk, dorp of stad bevorderen.
Van 16 tot 22 september is het de Week van de Mobiliteit. Een week lang staat Vlaanderen, samen met de rest van Europa, in het teken van duurzame mobiliteit. Netwerk Duurzame Mobiliteit maakt je wegwijs het groeiende aanbod van alternatieven.
Het particulier autodelen zit in de lift. Dagelijks registreren zich nieuwe (potentiële) autodelers. Om iedereen in Vlaanderen te kunnen informeren, zijn wij op zoek naar enthousiaste autodelers die tegen een vrijwilligersvergoeding in hun omgeving het particulier autodelen willen promoten via autodeelparty's. Als autodeelmeester leg je de mensen uit wat autodelen is, hoe je een autodeelgroep opstart, welke afspraken je moet maken, ...
Ecofest laat je aan den lijve ondervinden hoe plezant eco is. Tijdens deze inspirerende namiddag ontdek je interessante tips, sprekers en organisaties. Ervaringsdeskundigen antwoorden op vragen over voeding, bouwen, wonen, mobiliteit en consuminderen.
... maar wel lenen. Bij de eerste wissel in het kinderdeelfiets-systeem Op Wielekes ontdekte ik nog een voordeel: tijdelijkheid verlegt grenzen en een fiets niet bezitten geeft enkel vrijheid. Of hoe ik zwichtte voor die roze fiets voor mijn dochter.
De auto van de toekomst zal schoner zijn, maar zal hij elektrisch rijden op batterijen, of op waterstof? Misschien rijdt hij wel op perslucht. Op vier plaatsen in de wereld wordt koortsachtig gewerkt aan prototypes die rijden op lucht en slechts lucht uitstoten.
OPINIE * 2014 betekende helaas geen doorbraak in het Belgische duurzaamheidsbeleid. Verandering begint bij jezelf, was de reactie van de Vlaamse milieuminister Joke Schauvliege op de aanklacht van 11 BV's tegen het falende beleid, en ze was niet vies de hand in eigen boezem te steken en schuldig te pleiten. Maar, mevrouw de minister, waarom geeft u dan zelf niet het goede voorbeeld?
Taxistop en VAB stellen trots hun jongste spruit voor: de dynamische Carpool-app. Die maakt het mogelijk om eenvoudig en snel occasionele ritten te delen in binnen- en buitenland, maar kan ook gebruikt worden voor dagelijkse woon-werkverplaatsingen.
OPINIE * Vormingplus bestaat 10 jaar en dat mocht niet onopgemerkt voorbijgaan. Onder de noemer 10.10.10 kreeg het publiek op 10 oktober 2014 in het Vlaams parlement 10 prikkelende statements voorgeschoteld. Eva Peeters van Groeten uit Transitië haalde de ironie uit haar lijf en legde in alle ernst haar kaarten op tafel.
Innoveren. Impact creëren. Lanceren! Deze woorden gonzen al sinds de lancering van de Sociale InnovatieFabriek in Vlaanderen en Brussel. Tijdens ons inspiratie- en netwerkevenement WIN∞op dinsdag 14 oktober 2014 (voor- en namiddag) maak je kennis met de mensen en organisaties die de afgelopen maanden hun plannen voor een betere samenleving omzetten in actie.
De laatste jaren zijn autodelen en fietsdelen aan een opmars bezig. De diensten zijn perfect te combineren met openbaar vervoer, en daardoor een belangrijke schakel voor een duurzaam mobiliteitsbeleid. Hieronder vind je een overzicht van alle deelsystemen voor auto's, fietsen, autoritten en parkeerplaatsen in België.
Organiseer de mobiliteit van en naar je activiteit met de webapplicatie Mobiwijzer. De website helpt je de mobiliteit naar je evenement te plannen, met een gepersonaliseerde tijdslijn. Ideaal voor organisatoren van festivals, straatfeesten en fuiven. Ook hotelhouders en beheerders van conferentieruimten kunnen ervan gebruik maken.
OPINIE * Donderdag 24 april stelden Thomas Vanoutrive en Kobe Boussauw hun nieuwe boek “Het mobielste land ter wereld. Dialoog over duurzame mobiliteit.” voor in Antwerpen. Raf Canters van Mobiel 21 was er ook bij, las het boek en maakte enkele aantekeningen.
Wat als je een bedrijfswagen hebt, maar voor je werk toch ook regelmatig de trein wilt nemen? Dan kan je kiezen voor Railease, waarmee als je werknemer voordelig de trein kan nemen.
Autodelen is makkelijk , voordelig en goed voor het milieu .. zeker als je een ophaalpunt 'bij de deur' hebt. Laat je stem dan ook horen en maak kans op een standplaats bij jou in de buurt.
In het kader van de Week van Mobiliteit organiseert Autopia, het Vlaams Steunpunt voor particulier autodelen, een bevraging betreffende de bereidheid tot delen. Ben jij bereid om spullen te delen? Of deel je al? We zijn alvast benieuwd naar je mening.
Met het gezin op stap zonder wagen? Het is heus niet zo moeilijk. Op deze pagina ontdek je alle mogelijkheden voor fietsen met kinderen, hoe je een baby vervoert in een draagdoek, welke voordelen bestaan bij het openbaar vervoer en hoe je een auto kan gebruiken met meerdere gezinnen.
Dat je in de groene provincie Limburg als nergens anders kan wandelen en fietsen, is iedereen wel bekend. Maar wat als je een keer iets anders wil doen, iets leuks en spannends maar toch ook milieuvriendelijk? Op het GROENISLEUK event in Kinrooi maak je kennis met duurzame en vernieuwende toeristische initiatieven die gebruik maken van schone energie.
Eventpool is een website van Taxistop waarop je partners vindt om te carpoolen naar events, zoals Gent Jazz, Tomorrowland, Pukkelpop en nog veel meer.
Heb je kinderen en zou je vaker de fiets willen nemen? Lijkt een bakfiets wel iets maar kan/wil je die niet aankopen? Wil je een grotere fiets voor je opgroeiende kind, maar kan je die niet stockeren? Dan is het lease-systeem Op Wielekes misschien iets voor jou.
Op eigen houtje, als werknemer via jouw bedrijf, als student of als fervent reiziger op zoek naar een lift? Op de Taxistop-website carpool.be kunnen potentiële carpoolers elkaar vinden om af en toe of regelmatig samen te rijden. Na alle onderhoudswerken zit deze website en zijn werking in een nieuw jasje.
OPINIE * Wie vrijwillig trager rijdt, werkt mee aan een minder milieubelastend, veiliger en zuiniger verkeer. Laten we er samen aan beginnen. En duidelijk aangeven op onze wagen dat we het rustig aan doen.
De elektrische fiets is aan een steile opmars bezig. Toch vindt niet iedereen het even cool om met een dikke accu-kast op het bagagerek rond te rijden. Voor zij die niet publiekelijk als 'luie fietser' door het leven willen trappen, ontwierp het Californische merk Faraday dit retro model met discreet weggewerkte batterij.
Zaterdag 10 mei lanceert Netwerk Bewust verbruiken in Ledeberg (Gent) het proefproject Op Wielekes. Dat promoot fietsen bij (en met) kinderen tussen 3 maand en 12 jaar. Op Wielekes maakt kwalitatieve kinderfietsen toegankelijk door middel van een deelsysteem.
In Gent werd zaterdag Op Wielekes gelanceerd, een initiatief dat kwalitatieve kinderfietsen toegankelijk maakt door middel van een deelsysteem. Leden van Op Wielekes groeien mee met het aanbod. Naarmate hun kinderen groter worden, gebruiken ze telkens de fietsmaat die ze op dat moment nodig hebben.