Op Wielekes breidt uit naar Hasselt en Lier

Op Wielekes breidt uit naar Hasselt en Lier

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 27/09/2018
Op Wielekes, het deelsysteem voor kinderfietsen, breidt uit! Bij Op Wielekes kan je kinderfietsen ontlenen met een jaarabonnement. Wordt de fiets te klein voor jouw kind, dan breng je hem terug en krijg je een groter model mee. Na een depot in Ledeberg, Merelbeke, Aalst, Lochristi en Deinze, kan je nu ook terecht in Lier en Hasselt!
Op Wielekes Ledeberg. (CC BY NC Netwerk Bewust Verbruiken)

Wat is Op Wielekes?

Koopt u geen nieuwe fiets voor uw kind omdat het er toch te snel uitgroeit? Staat uw gang vol met fietsjes in afwachting tot het volgende kind erop kan rijden? Het fietsdeelsysteem Op Wielekes biedt een oplossing. Op Wielekes promoot fietsen bij (en met) kinderen tussen 3 en 12 jaar. Het project maakt kwalitatieve kinderfietsen toegankelijk door middel van een deelsysteem. Jonge gezinnen kunnen een kinderfiets huren tegen een abonnementsbijdrage. Abonnees bij Op Wielekes groeien mee met het aanbod: naarmate hun kinderen groter worden, huren ze wat ze op dat moment nodig hebben. 

Op Wielekes maakt kwalitatieve kinderfietsen toegankelijk door middel van een deelsysteem

In 2014 lanceerde Netwerk Bewust Verbruiken het pioniersproject Op Wielekes in Ledeberg (Gent). Dat depot werd een succes en telt momenteel een honderdtal abonnees. Ondertussen vind je al een Op Wielekes in Ledeberg, Merelbeke (Flora), Aalst, Lochristi en Deinze. En binnenkort kan je ook terecht in Lier en Hasselt.

Op Wielekes in Lier

Vanaf 6 oktober 2018 kan je ook in Lier een kinderfiets delen. Enkele enthousiaste ouders startten samen Op Wielekes Lier op. Een fietsje ontlenen kan in de Heilige Geeststraat 7. Wanneer kan je er terecht? Elke eerste zaterdag van de maand (9u30 – 12u30) en elke derde woensdag van de maand (14u – 17u). Een jaarbonnement kost 35 euro (7 euro voor kansentarief). 

Meer info? Kijk eens op de Facebookpagina of stuurt een mailtje naar lieropwielekes@gmail.com.

Fietsbibliotheek / Op Wielekes in Hasselt

Fietsbibliotheek/ Op Wielekes in Hasselt gaat in december 2018 van start! Het is ontstaan vanuit een echt burgerinitiatief. Enkele buurtbewoners besloten dit deelsysteem voor kinderfietsen op te starten vanuit sociale noodzaak, voor een betere mobiliteit en vanuit duurzaam standpunt. Hoe willen ze dat doen?

  • Door fietsen voor kinderen ter beschikking te stellen
  • Fietsen in het algemeen te stimuleren
  • Het hergebruik van fietsen te stimuleren
  • Alle kinderen de mogelijkheid bieden om te fietsen, ook zij die met een financiële drempel zitten
  • Een verkeersveilige fiets en de juiste fietsmaat bezorgen om zo de veiligheid te bevorderen

De organisatoren zijn nog op zoek naar vrijwilligers die mee het depot willen doen draaien. Ben jij geïnteresseerd om mee te helpen aan de deeleconomie? Neem dan zeker contact op. Je kan meehelpen met het openhouden van de fietsbibliotheek of eerder achter de schermen werken als fietshersteller. Maar er zijn ook nog andere taakjes, zoals fietsen labelen in- en uitschrijven van fietsen,... In december doet Op Wielekes Hasselt de deuren open! 

Meer info? Kijk een op hun Facebookpagina of stuur een mailtje naar fietsbibhasselt@gmail.com.

 

- Op Wielekes is een project van Netwerk Bewust Verbruiken. Het deelsysteem voor kinderfietsen wil elk kind een kwalitatieve fiets op maat aanbieden. Toegang hebben tot een kinderfiets wordt zo belangrijker en waardevoller dan deze fiets zelf bezitten. Meer info vind je op www.opwielekes.be en info@opwielekes.be -