Inspiratiedag Duurzaam aan de slag

Deeleconomie in Opwijk? Jazeker! Een uitleenbank voor werktuigen, autodelen of een energiecoöperatieve oprichten, kan dat ook in Opwijk? Kom op 13 mei meedenken met specialisten tijdens onze inspiratienamiddag Duurzaam Aan De Slag, een inspiratie-event over delen en anders denken over consumeren en produceren. Ideaal om te komen leren, contacten te leggen en misschien wel samen plannen te smeden.

Tine Hens presenteert Het Klein Verzet

Tine Hens, auteur van het boek Het klein verzet werkte voor De Standaard, Humo en Knack en trok in 2014 door Europa langs vergeten utopieën, boeren die elektriciteit verkopen, ingenieurs die boer werden en mensen die ‘hebben’ en ‘kopen’ inwisselden voor ‘ruilen’, ‘delen’ en ‘geven’. Tine komt haar inspirerend verhaal vertellen over mensen elk op hun manier hun wijk, dorp of stad in een andere richting duwen.

Infoworkshops

Er zijn verschillende infoworkshops over autodelen, werktuigen delen, energiecoöperatieven en duurzame voedselproductie.

 • Voor wie de eerste stappen wil zetten in de wereld van duurzaamheid, burgerparticipatie en deeleconomie organiseert Netwerk Bewust Verbruiken de workshop ‘Simplify Life: hoe begin je er aan?’ Je komt te weten hoe autodeelgroepen, voedselteams, samentuinen, geef- of boekenruilkasten, LETS-groepen, Repair Cafés en fietskeukens werken. Je krijgt ook tips hoe eenvoudiger te leven met minder eigen spullen maar met evenveel comfort én extra sociaal contact.

Kom op 13 mei naar Duurzaam Aan De Slag, een inspiratie-event over delen en anders denken over consumeren en produceren

 • Dégage begon in 1998 als een ruilsysteem met slechts één auto en is vandaag het grootste particuliere autodeelsysteem van ons land met 60 auto’s en 800 gebruikers. Bij particulier autodelen laten auto-eigenaars hun auto door anderen gebruiken tegen een kilometervergoeding. Niet enkel goed voor de portemonnee, autodelen staat voor bewust autogebruik en duurzame mobiliteit. Dégage is overtuigd dat particulier autodelen in elke stad of gemeente mogelijk is… ook in Opwijk! We zijn benieuwd naar hun verhaal en tips.
   
 • Energie delen, kan dat? Ja! Je kunt bijvoorbeeld samen met andere mensen zonnepanelen – en de opbrengst ervan – delen. Alex Polfliet is een gerenommeerde consultant in de markt van hernieuwbare energie. En Alex begeleidt ook kleinschalige coöperatieve projecten waarbij burgers de kans krijgen om actief bij te dragen aan de energietransitie. Een voorbeeld is Buurzame Stroom in Sint-Amandsberg waar men in een volksbuurt een geïntegreerd project wil starten met zonnepanelen, energiebesparing en aanpak van energiearmoede. Met Alex hebben we een specialist die ons aangeeft hoe we concreet aan de slag kunnen op lokaal niveau met hernieuwbare energie.
   
 • De drie jonge ondernemers van De Groentelaar hebben een passie voor (h)eerlijk voedsel en een hart voor landbouw. Hun kleinschalig tuinbouwbedrijf kweekt op een biologische en duurzame manier gezonde en kwaliteitsvolle groenten, kruiden en bloemen. Oprichter Tijs Boelens is gespecialiseerd in duurzame landbouw vanuit teelttechnisch, socio-economisch en sociaal-rechtvaardigheidsluik. We zijn benieuwd of dit inspiratie kan opleveren voor nieuwe initiatieven of verbreding van bestaande acties in Opwijk!
   
 • Gebruik jij sommige werktuigen in je garage of tuinhuis maar enkele keren per jaar? Zou het niet handig zijnals je die ergens kon lenen? Michiel Van Meervenne richtte met Tournevie een bibliotheek op voor werktuigen. De uitleendienst werkt als een klassieke bibliotheek: voor een jaarlijks lidmaatschap van € 20 krijg je ongelimiteerde toegang tot een breed assortiment kwaliteitsgereedschap om te klussen, repareren of renoveren. Tournevie draait op de inzet van vrijwilligers. Zoiets kan ongetwijfeld ook in Opwijk, toch?

Ontmoet deze en andere specialisten op zaterdag 13 mei (van 15u tot 19u; deuren: 14u), Nijdrop, Kloosterstraat, Opwijk. Het volledige programma en inschrijvingen (€ 7, drankje en hapje inbegrepen) via www.opwijk2040.be.

Inspiratiedag Duurzaam Aan De Slag is een organisatie van Opwijk 2040, Archeduc en Nijdrop.
 

Inspiratiedag Duurzaam aan de slag
Inspiratiedag Duurzaam aan de slag