Deelsysteem voor kinderfietsen: zo ga je van start

Deelsysteem voor kinderfietsen: zo ga je van start

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 06/04/2017
Geïnteresseerd om met je school, vereniging of buurt een deelsysteem voor kinderfietsen op te starten? Netwerk Bewust Verbruiken lanceert een Op Wielekes-startpakket, waarmee je zelf aan de slag kan.
OpWielekes_fietsdeelsysteem
(CC BY-NC-SA Netwerk Bewust Verbruiken)

Op Wielekes is een bibliotheek van kinderfietsen. Ze maakt kwalitatieve kinderfietsen toegankelijk door middel van een deel- en leasingsysteem. Jonge gezinnen die lid zijn van Op Wielekes groeien mee met het aanbod. Als een fiets te klein is geworden voor hun kind, kunnen ze hem omruilen voor een grotere maat. Het project inspireerde andere steden die gelijkaardige fietsdeelsystemen opstarten (zie verder). Meer info vind je op www.opwielekes.be.

Wat vind je in het Op Wielekes-opstartpakket?

Met steun van de Provincie Oost-Vlaanderen helpt Netwerk Bewust Verbruiken je via dit opstartpakket op weg om een depot op te starten in jouw omgeving. We bundelden onze ervaringen - het vinden van een geschikte locatie, hoe partners en vrijwilligers samenbrengen, hoe fietsjes en materiaal verzamelen, financiering, perswerking en promo, het aantrekken van de bezoekers  - waardoor je sneller op weg kan.

In het opstartpakket vind je alle tips & tricks om zelf een fietsdeelsysteem op te starten

Ik doe mee!

Is jouw organisatie, buurtgroep, school of gemeente geïnteresseerd om een Op Wielekes-depot te beginnen? Dan helpt ons opstartpakket je alvast op weg. Geïnteresseerd om mee te doen? Vul dan hier je gegevens in. Je ontvangt dan het startpakket per mail.

Ook andere steden springen op de kar

Op Wielekes springt over de provinciegrenzen. In West-Vlaanderen startte de Fietsbieb onder de vleugels van beweging.net. In Antwerpen zetten de A’pen op wieltjes samen met Vormingplus zich in voor kansarme doelgroepen. Stad Roeselare startte met mini-velo en in Gent begint een school weldra met een tweede Op Wielekes-depot. Bekijk hier waar alle fietsdeelsystemen in België zich bevinden.

Oost-Vlaanderen geeft extra ondersteuning aan opstartende depots

Omdat Oost-Vlaanderen het project Op Wielekes genegen is, kunnen opstartende depots uit de provincie extra ondersteuning aanvragen. Indien gewenst komen onze medewerkers naar jouw vereniging voor een infoavond of kennismakingsgesprek. Daarnaast kunnen we helpen bij promotionele ondersteuning en een opstartkit voor fietsen.

Meer info

www.opwielekes.be
Sofie Vanblaere (sofie@bewustverbruiken.be) en Lieven D’hont (info@opwielekes.be

Ook gepost in: Genoeg