Gentenaars lopen warm voor autodelen

Gentenaars lopen warm voor autodelen

Marie D'hulster en Iris Verschaeve van het Gents MilieuFront
geschreven door Marie D'hulster en Iris Verschaeve van het Gents MilieuFrontlaatst aangepast op 10/03/2016
Delen is het nieuwe hebben, hoor je wel vaker. Maar je auto delen blijkt vaak minder evident. Toch zien steeds meer mensen er de voordelen van in. En waar kan autodelen beter groeien dan in Gent?

Bij een autodeelorganisatie met een eigen wagenpark, vervangt één deelauto bijna 12 private wagens. Stel je voor wat daar allemaal voor in de plaats kan komen.

Revolutionair idee of gewoon simpel?

Bij autodelen maken meerdere huishoudens of personen gebruik van één wagen. Dit gaat uit van het standpunt dat de auto een nuttig en praktisch vervoermiddel is, maar niet voor elke verplaatsing per se het meest geschikte. Autodelen is voor velen dan ook een duurzaam en flexibel alternatief voor het bezitten van een eigen wagen. Sommigen bezitten wél een wagen, maar laten er anderen mee rijden als ze hem zelf niet nodig hebben. Best een revolutionaire gedachte, in tijden waar autoproducenten autobezit associëren met vrijheid, stoerheid, succes en sex appeal. Of is het eigenlijk gewoon simpel?

Veel voordelen

Als je geen fervente autogebruiker bent, is autodelen een stuk goedkoper. Zeker als je minder dan 10.000 km per jaar rijdt. Veel deelsystemen hebben verschillende soorten wagens ter beschikking, van een bestelbusje tot een klein Smartje. Als er minder auto’s op straat  geparkeerd staan en er minder auto’s rondrijden, komt er meer plaats vrij voor leuke dingen. Bij een autodeelorganisatie met een eigen wagenpark, vervangt één deelauto bijna 12 private wagens. Stel je voor wat daar allemaal voor in de plaats kan komen. Een grote bloembak, een extra fietsrek, een bankje enz. En zuiverdere lucht, daar geniet iedereen van.  

Gentenaars op autodeelparty’s

Het Gents MilieuFront (GMF) organiseerde in samenwerking met de zes Gentse autodeelorganisaties (Dégage! - Cambio - Autodelen.net - Partago - CarAmigo - Bolides) al bijna 40 succesvolle autodeelparty’s. Naar analogie met een Tupperwareparty komt een autodeelmeester dan bij mensen thuis uitleg geven over de mogelijkheden van het autodelen, en de verschillen tussen de autodeelorganisaties. De komende maanden organiseert GMF nog drie grotere info-avonden in centrum Gent: bij Jeugdherberg de Draecke, Victoria Deluxe en het Vredeshuis. Misschien kunnen we jou daar overtuigen?

Meer info en inschrijven kan via www.autodelen.gent/inschrijven

Dit project is mogelijk dankzij de steun van Provincie Oost-Vlaanderen en het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer van de Koning Boudewijnstichting. www.gentsmilieufront.be

Ook gepost in: Genoeg