Kinderwagens, fietsen en draagdoeken

Kinderwagens, fietsen en draagdoeken

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 17/01/2018
Met het gezin op stap zonder wagen? Het is heus niet zo moeilijk. Op deze pagina ontdek je alle mogelijkheden voor fietsen met kinderen, hoe je een baby vervoert in een draagdoek, welke voordelen bestaan bij het openbaar vervoer en hoe je een auto kan gebruiken met meerdere gezinnen.
Mobiliteit my fair baby
Illustratie: Katerina Voitko - www.runak.eu

 

 

De brochure Bambini - Op pad met fiets en kids  staat boordevol informatie over hoe je de baan op kan met kinderen van 0 tot 6 jaar. Ze geeft algemene veiligtips voor op de fiets, informatie over kinderzitjes, fietskarren, bakfietsen en fietshelmen.

Draagdoeken

Het dragen van een baby in een draagdoek is de oudste manier van kinderen vervoeren. In veel culturen en werelddelen is het nog altijd een vanzelfsprekendheid en ook bij ons zie je terug steeds vaker mama's en papa's die hun kind in een draagdoek mee op stap nemen. Dicht tegen het lichaam van de ouders aan voelt een baby zich vertrouwd en veilig. Maar draagdoeken hebben ook nog andere voordelen: ze nemen weinig plaats in en je kan je baby gemakkelijk meenemen op de trein of bus zonder te moeten prutsen met kinderwagens. Wie een draagdoek of kinderdrager wil kopen, krijgt in de meeste winkels de nodige uitleg om van start te gaan. Bij Draagconsulenten Vlaanderen kan je terecht voor info en workshops rond alle mogelijke draagsystemen. Ook de website Doekentheek bevat heel wat informatie en handige links. Onder meer naar (web)winkels waar ze ecologische en fairtrade draagdoeken verkopen. Benieuwd naar het verhaal van een ervaringsdeskundige? Eva droeg haar twee kinderen in een draagzak en moest geen kinderwagen in huis halen.

Groene kinderwagens

De meeste buggy's en kinderwagens zijn verre van duurzaam. De plastics en metalen waaruit ze zijn gemaakt,  zijn vervuilend voor het milieu, net als de productie in China en het transport naar Europa. Sommige fabrikanten gebruiken nog steeds giftige broomhoudende stoffen zoals brandvertragers en hemicaliën voor vorm- en kleurvastheid. Momenteel beschikt Naturkind als enige merk van kinderwagens over een IVN-certificaat  (International Association Natural Textile Industry). Voor de productie worden enkel natuurlijke materialen gebruikt, zoals aluminium, biologisch katoen (volgens IVN en GOTS richtlijnen), een vulling van 100% zuivere bio scheerwol, kokos-latex (Oeko-Tex 100 gecertificeerd), hout voor versteviging van het rug- en zitvlak en kurk als warmte-isolering op het gehele lig- en zitvlak. Het merk neemt ook zijn verantwoordelijkheid inzake arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen. Bij de kinderwagens van het merk Greentom zijn nagenoeg alle onderdelen vervaardigd uit gerecycleerd materiaal. Het frame is gemaakt van hergebruikt kunststof en het zitje van gerecycleerde frisdrankflessen. Taga Bike en Zigo Leader zijn twee merken van fietsen met een kinderzitje, die je via een ingenieus systeem kan ombouwen tot wandelbuggy's. De ideale oplossing voor een ritje naar de stad of het park. Buggy Booker is een gratis uitleendienst voor kinderwagens in steden. Op verschillende locaties, zoals een station of fietsenparking, kan je terecht om een wandelwagen te ontlenen. Buggybooker bestaat al in Oostende, Leuven, Mechelen, Hasselt, Herentals, Geel en Mol.

Op de fiets met de kids

De brochure Bambini - Op pad met fiets en kids van Mobiel 21 staat boordevol informatie over hoe je de baan op kan met kinderen van 0 tot 6 jaar. Ze geeft algemene veiligtips voor op de fiets, informatie over kinderzitjes (vanaf wanneer kan een kind erin zitten, waarop moet je letten bij aankoop...) en over wat je doet met extra bagage of een buggy. Andere hoofdstukken zijn: het autozitje op de bagagedrager, de fietskar, de bakfiets, de aanhangfiets, samen uit met de fiets, fietshelm en de ontwikkeling van het kind. Een echte aanrader. Ook het Fiets ze! Slim Fietsdagboekje van De Gezinsbond en de Fietsersbond geeft handige tips. Het bevat ook teken- en fotopagina's die gezinnen stimuleert om vaker te kiezen voor de fiets als vervoermiddel voor korte verplaatsingen. In Gent loop het project Op Wielekes, waarbij kinderfietsen en toebehoren gedeeld worden.

Bakfiets, fietskarren en kindertandems

Op de website Bakfietsinfo kan je alle modellen bakfietsen - ook elektrische - die bij ons op de markt zijn met elkaar vergelijken. Zo ontdek je welk type het best past bij je budget, activiteiten, gezinsgrootte en opbergruimte. Omdat een bakfiets kopen een hele investering is, kan je in Kortrijk, Gent en Hasselt bakfietsen huren voor een dag of een langere periode. In Gent doen sommige gezinnen zelfs aan bakfietsdelen. Ook het aanbod fietskarren wordt steeds groter. Fietskarinfo.be geeft een overzicht. Zijn de kinderen wat ouder, dan kunnen ze meefietsen op een kindertandem. Onderwater en Duofiets zijn twee merken van tandems waarop een ouder samen met één of meerdere kinderen kan fietsen. Op de website Fietsen met kinderen krijg je tips voor fietsvakanties met de kleintjes.

Trein, tram, bus

Zwangere vrouwen hebben vanaf hun vijfde maand zwangerschap recht om in eersteklas met de trein te rijden. Daarvoor moeten ze wel een attest met de vermoedelijke bevallingsdatum kunnen voorleggen. Per betalende reiziger (vanaf 12 jaar) mogen 4 kinderen van jonger dan 12 jaar gratis mee op de trein. Ook op de bus en tram rijden kinderen tot 5 jaar gratis mee. Ben je minstens 12 jaar en heb je een Buzzy Pazz? Dan mag je 4 kinderen van 6 tot en met 11 jaar gratis meenemen. Slimweg.be is een handige website om je route met het openbaar vervoer van deur tot deur uit te stippelen. Geen zin om te sleuren met kinderwagens wanneer je naar de andere kant van het land spoort? Buggybooker is een kinderwagenservice voor gezinnen met kinderen van 0 tot 4 jaar. Op 1 mei opende het eerste Leuvense buggypunt, waar je gratis een buggy kan lenen voor een uitstapje in de stad. Ook in Oostende is Buggybooker actief.

Autodelen in plaats van een eigen wagen

Wil je af en toe een auto kunnen gebruiken, maar hoef je er niet permanent één voor je deur te hebben staan? Bij particulier autodelen wordt één wagen gebruikt door meerdere gezinnen of individuen. Meestal zijn dat mensen uit eenzelfde buurt. Ze starten samen een autodeelgroep op en sluiten onderling contracten af. Het principe gaat als volgt: jij gebruikt een auto wanneer jij hem nodig hebt, en wanneer de wagen stilstaat kan iemand anders hem gebruiken. Meer georganiseerd is Cambio, een autodeelsysteem waarbij een derde partij voor de wagens, het onderhoud en de verzekering zorgt. Je betaalt naast een klein maandelijks abonnement enkel kosten wanneer je de auto effectief gebruikt. Op deze pagina vind je een overzicht van alle vormen van autodelen.

Ook gepost in: Mobiliteit