Wat is het verbruik van een elektrische wagen?

Wat is het verbruik van een elektrische wagen?

Frank De Lannoit
geschreven door Frank De Lannoitlaatst aangepast op 26/10/2017
Net zoals bij een benzine- of dieselauto hangt het verbruik van een elektrische wagen af van het model en de constructeur. Het verschil is wel dat we het dan niet meer hebben over ‘liter per honderd kilometer’ (l/100km) maar over ‘kilowattuur per honderd kilometer’ (kWh/100km). Frank legt het uit:
Wat is het verbruik van een elektrische wagen?

Het is niet makkelijk om het precieze verbruik van een elektrische wagen te berekenen, omdat heel wat factoren een rol spelen.  Maar we kunnen stellen dat de stroomkosten om 100 kilometer af te leggen ruim onder 4 € blijven (bij sommige auto’s zelfs onder 3 €).

Wat betaal je aan de pomp?

De meeste elektrische wagens kunnen met 15 kWh tot 100 kilometer afleggen. Ze zijn zo energiezuinig omdat het energieverlies laag ligt. Terwijl benzine- of dieselmotoren maximaal 35 % van hun energie in drijfkracht omzetten, haalt een elektromotor wel 90 %.
Toch is het moeilijk om na te gaan hoeveel het kost om je auto ‘vol te gooien’, dat wil zeggen om de accu’s volledig op te laden:

  • De prijs per kWh is afhankelijk van de gekozen leverancier
  • Het verbruik van het voertuig is afhankelijk van zijn autonomie, de capaciteit van de accu’s en de rijstijl.

De stroomkosten om 100 km af te leggen worden echter geschat op ruimschoots minder dan € 4(voor sommige voertuigen zelfs minder dan € 3). Minder dus dan wat dezelfde afstand kost met een voertuig met verbrandingsmotor. 

Voorbeeldberekening van jaarlijks verbruik

Een bestuurder legt 15 000 km/jaar af:

                                 Benzinewagen                                 Elekrische wagen
gemiddeld verbruik: 5 liter/100 km                                    15 kWh / 100 km
gemiddelde prijs: € 1,50 per liter                                        € 0,25 per kWh
Totale kost              1.125 euro                                           560 euro

 

Opgelet: hoewel elektriciteit na deze snelle berekening als winnaar uit de bus komt, mag u niet vergeten dat elektrische voertuigen toch nog steeds iets duurder zijn bij aankoop.