4 tips voor Week van de Mobiliteit

4 tips voor Week van de Mobiliteit

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 28/08/2018
Tijdens de Week van de Mobiliteit (16 tot 22 september) gaan we met z’n allen #goedopweg. Maar hoe doe je dat nu? kies niet voor één vervoermiddel, gebruik ze allemaal. De voordelen: je gebruikt altijd het meest gepaste vervoermiddel, je hebt geen autogebonden problemen meer en het is meestal veel goedkoper.
© Canva

Elk jaar zet de Week van de Mobiliteit (16 – 22 september) Vlaanderen #goedopweg. Tal van acties en initiatieven tijdens deze week doen ons stil staan bij ons verplaatsingsgedrag en laten proeven van de alternatieven. Want wie de overstap maakt, ontdekt zelf de voordelen van het stappen, trappen, trein/tram/bus of autodelen.

1. Ga te voet of met de fiets voor korte afstanden

Voor korte afstanden hoef je niet na te denken: te voet of met de fiets is simpelweg het snelste. Minder dan 1 kilometer? Te voet ben je er meestal het snelst. De fiets is meestal het snelste vervoersmiddel om afstanden tot 5 kilometer af te leggen. En met de komst van fietssnelwegen wordt deze afstand langer: het wordt binnenkort efficiënter om tot 10 km met de fiets af te leggen dan met eender welk ander vervoersmiddel.

2. Neem het openbaar vervoer

Guur weer, een eindje te ver of gewoon geen zin om te fietsen? Dan komt openbaar vervoer in aanmerking. Zowel bus, trein en tram brengen je van A tot B.

De voordelen: je gebruikt altijd het meest gepaste vervoermiddel, je hebt geen autogebonden problemen meer en het is meestal veel goedkoper

3. Gebruik deelfietsen en -wagens

Zit je ergens zonder je eigen fiets of beschik je niet over een eigen fiets? Gebruik dan een deelfiets! Voor bepaalde verplaatsingen is een auto gewoon praktischer. Deelauto’s komen hier in aanmerking. Je ontleent een wagen of fiets op een bepaalde plek (voorbeeld een station) en brengt hem terug op dezelfde plek (of station). Of je pikt je deelfiets of auto op op een willekeurige plaats en laat deze achter binnen een afgebakend gebied.

4. Werk thuis

Telewerken en werken vanuit een satelliet-kantoor is de manier om files te vermijden. Woon-werkverkeer goed is voor ongeveer 25 procent van alle gereden kilometers. deze verplaatsingen kunnen worden beperkt door werknemers toe te staan om van thuis uit te werken

Ga zelf #goedopweg

Vertrek van stappen en trappen en vervolledig je mobiliteit met alle andere oplossingen. Je gaat je mobiliteit iets meer op voorhand moeten voorbereiden, maar dat heb je snel in de vingers. Er bestaan talloze app’s die zowel uurrelingen, beschikbaarheid als reservatie mogelijk maken.
Overtuigd? De Week van de Mobiliteit geeft je een duwtje in de rug om de overstap waar te maken. Doorbreek tijdens de Week je gewoontes en maak de overstap. Ervaar de voordelen en laat je overtuigen. Zo zet de Week van de Mobiliteit Vlaanderen #goedopweg.

Ga ook #goedopweg tijdens Week van de Mobiliteit! Ontdek alternatief en initiatief op https://www.duurzame-mobiliteit.be/week-van-de-mobiliteit.

 

- Het Netwerk Duurzame Mobiliteit organiseert de Week van de Mobiliteit als campagne voor duurzame mobiliteit en bewust autogebruik al sinds 1996 -

Week van de Mobiliteit
© Week van de Mobiliteit