Deelsystemen voor kinderfietsen veroveren het land

Deelsystemen voor kinderfietsen veroveren het land

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 25/09/2018
Op Wielekes is een deelsysteem voor kinderfietsen van Netwerk Bewust Verbruiken. Wordt de fiets te klein voor jouw kind, dan breng je hem terug en krijg je een groter model mee. Je vindt een Op Wielekes depot in Gent en Merelbeke, maar overal in Vlaanderen schieten fietsdeelsystemen als paddestoelen uit de grond. Bekijk hier alle locaties:
CC BY-NC Netwerk Bewust Verbruiken

Koop je geen nieuwe fiets voor jouw kind omdat het er toch te snel uitgroeit? Staat jouw gang vol met fietsjes in afwachting tot het volgende kind erop kan rijden? Fietsdeelsystemen, zoals Op Wielekes van Netwerk Bewust Verbruiken, bieden de oplossing. Meer info over Op Wielekes vind je hier.

Fietsdeelsystemen maken kwalitatieve kinderfietsen toegankelijk door middel van een deelsysteem. Na het tekenen van een contract, neem je de fiets mee naar huis. Wordt de fiets te klein voor jouw kind, dan breng je hem terug en krijg je een groter model mee. Bij elke wissel wordt de oude fiets in goede staat hersteld zodat die opnieuw kan worden uitgeleend.

Bekijk hier alle fietsdeelsystemen voor kinderen in Vlaanderen:

Op Wielekes maakt kwalitatieve kinderfietsen toegankelijk door middel van een deelsysteem. Je groeit mee met het aanbod. Naarmate je kind groter wordt, gebruik je wat ze op dat moment nodig hebben

1. Op Wielekes Ledeberg (Gent)

Het Op Wielekes depot in Ledeberg was het pionierproject van Netwerk Bewust Verbruiken. Het depot opende in 2014 en kent ondertussen zo'n 130 fietsende leden.

 • Hundelgemsesteenweg 2a, 9050 Ledeberg
 • Op woensdagnamiddag om de twee weken.
 • www.opwielekes.be

2. Op Wielekes Flora in Merelbeke

Bij Flora Op Wielekes leen je als lid een kwalitatieve kinderfiets op maat. Wordt de fiets te klein, dan ruil je hem voor een groter exemplaar. Bij elke wissel wordt de oude fiets in goede staat hersteld en wordt opnieuw uitgeleend.

 • “De Keiberg“, Hundelgemsesteenweg 270, 9820 Merelbeke
 • Elke vrijdag van 13u00 tot 16u20.
 • www.opwielekes.be/flora

3. A'pen Op Wieltjes in Antwerpen

Een kinderfiets is leuk en handig. Maar ze zijn ook duur, vragen onderhoud en worden snel te klein. Als je krap bij kas zit, zijn dit goede redenen om geen kinderfiets aan te kopen. Dat is jammer, want op die manier krijgen niet alle Antwerpse kinderen de kans om te fietsen. Het project A’pen op Wieltjes brengt daar verandering in. 

4. Velokadee in Leuven

VELOKadee is het nieuwe kinderfietsabonnement van Velo waarmee je de fiets van je kind kan inruilen wanneer het vorige exemplaar te klein is. Zo heb je altijd een degelijke fiets op maat van je kind, van loopfiets tot grote kinderfiets. Velo wil alle kinderen de kans geven om op een stevige en veilige fiets rond te rijden. Bovendien kan je bij VELO terecht voor het gratis onderhoud van deze kinderfiets. VELOKadee wordt gerealiseerd aan de hand van sociale tewerkstelling.

 • Hollestraat 1, 3001 Heverlee
 • Maandag, dinsdag en donderdag van 17 tot 18u. Woensdag van 13u tot 18u.
 • www.velokadee.be

5. Mini Velo in Roeselare

Mini Velo is een fietsdeelproject voor kinderen van 2 tot 13 jaar. Het project  maakt het gebruik van kwalitatieve kinderfietsen voor iedereen toegankelijk. Dit door een fiets te ontlenen voor een langere periode voor een toegankelijke prijs. Ben je lid van Mini Velo? Dan groei je mee doorheen het fietsenaanbod. Naarmate je kind groter wordt, kan je de fiets inwisselen voor een groter exemplaar.

 • Eco-velo is gelegen op het Stationsplein te Roeselare.
 • Open van maandag tot vrijdag van 7 u.  tot 19 u
 • www.roeselare.be

6. Fietsbiebs 

De fietsbiebs van Beweging.net zetten tweedehandse kinderfietsen (voor kinderen tot 12 jaar) op punt zodat je ze vervolgens tegen een vriendenprijsje kunt gebruiken. Voor 20 euro fietsgeld, en een waarborg van 20 euro, mag je één jaar lang een kinderfiets gebruiken. Momenteel vind je een Fietsbieb in deze West-Vlaamse gemeenten: Beernem, Brugge, Langemark, Oostende, Oostkamp, Torhout, Westkust, Zonnebeke en Brugge. Ook in Turnhout en Mol vind je een Fietsbieb.

7. Fietsotheek in Mechelen

Voor 40 euro kan je kind een heel jaar lang over een kinderfiets beschikken. Is het geleende fietsje te klein geworden, dan kom je deze gewoon inruilen voor een groter model. De Fietsotheek heeft fietsen in de aanbieding voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Er zijn ook loopfietsjes te huur aan 20 euro per jaar. Per fiets betaal je een waarborg.

 • Adegemstraat 14, 2800 Mechelen
 • Open op woensdag 13 -18u en vrijdag 13 – 17u
 • www.fietsotheek.be
Op Wielekes depot in Ledeberg (CC Netwerk Bewust Verbruiken)
Op Wielekes depot in Ledeberg (CC Netwerk Bewust Verbruiken)