Doe mee aan Week van de Mobiliteit

Doe mee aan Week van de Mobiliteit

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 25/09/2017
Ook dit jaar wil de Week van de Mobiliteit de Vlaming mee(r) doen autominderen. De Week (16-22 september) is hét jaarlijkse festival van de duurzame mobiliteit. Meer dan 1.200 acties en initiatieven zetten het brede publiek #goedopweg om stil te staan bij onze dagdagelijkse verplaatsingen naar werk, school of in de vrije tijd. De Week is hét moment om de gewoontes te doorbreken en de voordelen te ervaren.

Zo is er op 17 september de Autovrije Zondag. Al 37 gemeenten in Vlaanderen zijn ingeschreven, verspreid over heel Vlaanderen zijn er autovrije zones in grote steden en kleine gemeenten. Van Herstappe tot Antwerpen. Naast de klassiekers, zoals de Autodeelsalons en de Cycle Chic acties, kan je ook naar enkele in het oog springende acties, zoals Fly Over in Gent (een feest óp een brug).

Meer dan 1.200 acties en initiatieven zetten het brede publiek #goedopweg om stil te staan bij onze dagdagelijkse verplaatsingen naar werk, school of in de vrije tijd

Op donderdag 21 september laat je de auto thuis en probeer je de andere opties om op het werk te geraken. Zo doe je mee aan CarFree day. Er wordt in 2017 gemikt op meer dan 250 deelnemende werkgevers. Ook dit jaar fleurt Car Free Festival, georganiseerd door Studio Brussel, de dag muzikaal op. Bedrijven die voortrekker zijn in mobiliteitsmanagment maken kans op een Business Mobility Award tijdens Shift-Up.

Op de Strapdag (vrijdag 22 september) ruilen de kinderen van meer dan 1.200 scholen de achterbank van de wagen om te stappen en te trappen. Het is ook het tweede jaar dat tijdens de Week van de Mobiliteit de LaMa (de Laboratoria Mobiele Alternatieven) proefdraaien. Dit jaar is dat in Blankenberge, Evergem (Belzele), Aarschot, Borsbeek, Lint, Tienen, Kortessem, Hasselt (Kermt), Zaventem en Londerzeel. LaMA laat burgers samen denken en werken aan lokale mobiliteitsoplossingen. Wie er woont, werkt, of om een andere reden vaak komt, zit samen rond de tafel om te dromen en experimenteren over hun lokale mobiliteit. Het project Delende Buurten test tijdens deze week dan weer enkele vervoersmiddelen uit. Het experiment moet nagaan, samen met de bewoners van twee buurten in Beveren en Gent, hoe ze de buurt aangenamer en duurzamer kunnen maken.

De Week van de Mobiliteit wordt mee mogelijk gemaakt door de Vlaamse overheid. Meer informatie over alle acties van de week van de mobiliteit vind je terug op de website.