Nieuws en tips over duurzaam wonen, ecologisch tuinieren, bewust omgaan met energie.
Het InschuifHuis als inspirerend circulaire en modulair project
Inspiratie halen voor co-housen?
In je eigen tuin, in buurtgroen dat je mee beheert... En een extra tip voor kritische burgers: doe je zeg over het Vlaamse waterbeleid.
Een landelijk cohousingproject met een ecologische visie: maak kennis met De Klijte.
Als we deze zomer opnieuw hittegolven en droogtes krijgen, mogen we in België waterschaarste verwachten. Hoe komt dat precies?
Cohousing Negenhoek in Kortenberg gaat de uitdaging aan om een leuke woonbuurt te creëren waar duurzaamheid, ecologie en sociaal contact hand in hand gaan. Daar draagt elke bewoner op eigen ritme en volgens eigen mogelijkheden toe bij, ook de kinderen.
Creatief met een ladder, takken, houtresten, sjortouw, boeken...
Het aantal cohousingprojecten zit in de lift in Vlaanderen. Er staan 40 à 50 projecten in de steigers. Tijd voor een Samenhuizen Academy om bij te leren van experten en bestaande ervaringen uit te wisselen.
Morgenland is een korte animatiefilm die een beeld geeft van Nederland dat zich nu midden in de energietransitie bevindt.
Doe het uit nostalgie of gewoon omdat het zo lekker is: fruit plukken en er je eigen confituur mee maken. Of groenten oogsten en inmaken.
Knack publiceerde deze opinie door Pieter Verbeek, adviseur op de studiedienst van onze lidorganisatie Vlaams ABVV over wat we écht naar voren moeten schuiven bij de invoering van de digitale meter: "een energiesyteem voor en van ons allemaal".
Op 7 mei 2019 is er een gratis studievoormiddag voor iedereen met interesse voor energie en duurzaam bouwen / wonen.
Wat is 'samenhuizen'? Vanaf nu is het officieel omschreven in de Vlaamse Wooncode.
Als we niet enkel mikken op de overstap naar hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind maar ook onze energieconsumptie verminderen, ons energiegebruik aanpassen naargelang de beschikbaarheid, energie-opslag voorzien en de capaciteit van elektriciteitstransport verhogen, moet het lukken. Dat zeggen wetenschappers Willy Baeyens en Hubert Rahier (VUB).
GreenEvelien leeft los van het elektriciteitsnet, zelfvoorzienend. Hoe doet ze dat?