Tips voor een geslaagde Week van de Mobiliteit

Tips voor een geslaagde Week van de Mobiliteit

Koen Van Overmeiren
geschreven door Koen Van Overmeirenlaatst aangepast op 08/09/2015
Van 16 tot 22 september is het de Week van de Mobiliteit. Een week lang staat Vlaanderen, samen met de rest van Europa, in het teken van duurzame mobiliteit. Netwerk Duurzame Mobiliteit maakt je wegwijs het groeiende aanbod van alternatieven.
Week van de Mobiliteit

Je kan er tegenwoordig niet meer naast kijken. Overal duiken nieuwe initiatieven op om ons verkeer vlotter, gezonder, goedkoper en duurzamer te maken. Als maar meer mensen komen tot de conclusie dat de auto niet altijd en overal de beste keuze is. Soms ben je sneller met de trein, is het gezonder en goedkoper om de fiets te nemen, is het veiliger om de kinderen te voet naar school te brengen. Ook de bedrijfswereld heeft de meerwaarde van duurzame alternatieven geroken. Kijk maar naar het groeiend succes van pakjesleveranciers per transportfiets. Tijdens de Week van de Mobiliteit wordt een breed gamma aan alternatieven gepromoot. Enkele daarvan zijn:

1. Autodeelsalon: een gedeelde auto is winst op alle vlakken

Wie gaat autodelen heeft toegang tot een wagen in plaats van er één te bezitten. Goedkoper, milieuvriendelijker en socialer. Autodelen kan intussen op vele manieren. Van het klassieke carpoolen, over private of lokale autodeelgroepen tot systemen als Cambio. Op 20 september vindt in Kortrijk het 5de Autodeelsalon plaats, je kan er kennis maken met alle mogelijke deelinitiatieven.

2. Voor 3€ een dag lang op stap met De Lijn

Tijdens de Week van de Mobiliteit roept De Lijn een speciaal dagticket van 3€ in het leven. Hiermee kan je een dag lang op stap in Vlaanderen. Ervaar hoe efficiënt de Kusttram je langs de kustlijn vervoert of test de Gentse supertram “Albatros”, de langste en modernste tram van het land.

3. Beleef je favoriete stad al fietsend

In onze Vlaamse steden krijgt de fiets een steeds prominentere plaats. Op fiets kan je de stad dan ook voelen en ten volle beleven, je bent sneller op je bestemming en je moet niet eindeloos zoeken naar parkeerplaats. Neem je eigen fiets mee of maak gebruik van een fietsdeelsystemen. Zo vind je Blue-bikes aan 44 Belgische stations, heb je Velo in Antwerpen en Villo! in Brussel.

4. Autovrije zondag: neem de trein en trek de natuur in

Ken je de Groene Haltes of de Stationstappers van de Grote Routepaden  al? Het zijn wandel- en fietsroutes die starten en eindigen aan een treinstation. Ideaal om op zondag de stress, samen met de auto, thuis te laten. Op zondag 20 september organiseren zo’n 40 Vlaamse steden en gemeenten een Autovrije Zondag. Deze gaan vaak gepaard met een resem fijne activiteiten.

5. Stap of fiets naar de winkel, school of je buurtkroeg

Wij Vlamingen doen onze korte verplaatsingen nog zo vaak met de auto. Het is niet alleen erg nadelig voor onze luchtkwaliteit, het zorgt bovendien voor onnodige stress. Je rijdt jezelf vast in het stadscentrum, je vindt geen parking en verliest veel tijd. Voorzie je fiets van fietstassen en ga shoppen, zet je peuter op een loopfiets en ga naar de bakker. Je zal zien… een mens wordt er gelukkig van.

6. Doorkruis het land met de trein en betaal maximaal 11€

Ook de NMBS verwent zijn klanten tijdens de Week van de Mobiliteit. Met het Mobiliteitsbiljet reis je in 2de klas voor slechts 11€ heen en terug naar elke Belgische bestemming. Niet nuttig als je reis korter is dan 33km, maar de uitgelezen kans om je kennis van de Belgische spoorwegennet bij te schaven. Wist jij dat je met de trein naar Blaton, Graide, Booischot, Glons of Ernage kan?

7. Fietstelweek: registreer je fietskilometers en laat je tellen

Tijdens de Week van de Mobiliteit gaat voor het eerst in Vlaanderen een FietsTelweek door. Doel van de actie is het in kaart brengen van fietsgedrag en op die manier voeding geven aan onze beleidsmakers. Fietsberaad Vlaanderen installeert zo’n 400 telpunten en via de speciaal ontworpen FietsTelweek-app kan je jouw eigen bijdrage leveren aan al dat telwerk.

8. Maak kennis met de elektrische fiets.

We moeten er niet flauw over doen: toen we de eerste elektrische fietsen  in Vlaanderen met hun zware batterijen zagen verschijnen was het geen liefde op het eerste zicht. Intussen is de elektrische fiets (die er al veel beter is gaan uitzien) niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Afstanden van 20, 30, 40km komen plots binnen ieders bereik zonder dat je moe en bezweet op je bestemming aankomt.

9. Neem je de snelweg? Kies dan een Fietssnelweg

Fietsverbindingen die fiets(er)vriendelijk en kwaliteitsvol zijn over het volledige traject? Een vlotte fietsrit, zonder onnodige vertragingen of hindernissen? Dat is wat de fietssnelwegen ons bieden. Sommige trajecten zijn er al, andere zijn in volle aanleg. Als je weet dat in Brussel 71% van de verplaatsingen korter is dan 15 km en dat slechts 4% van alle verplaatsingen per fiets gebeurd dan kunnen fietssnelwegen wel degelijk een oplossing bieden voor ons fileprobleem.

10.  Maak kennis met SMOVE.be, hét platform voor Duurzame Mobiliteit

Ben je overtuigd om te gaan autominderen en duurzame mobiliteitskeuzes te maken? Bezoek dan zeker eens www.SMOVE.be. Deze website maakt je wegwijs in het mobiliteitsaanbod en staat vol inspirerende verhalen. SMOVE.be is een initiatief van het Netwerk Duurzame Mobiliteit en de Vlaamse Overheid.

Meer info en alle activiteiten zijn terug te winden op www.weekvandemobiliteit.be.

Week van de Mobiliteit
Week van de Mobiliteit
Week van de Mobiliteit
Week van de Mobiliteit