De fiets die ik nooit zou kopen...

De fiets die ik nooit zou kopen...

Barbara Janssens
geschreven door Barbara Janssenslaatst aangepast op 01/04/2016
... maar wel lenen. Bij de eerste wissel in het kinderdeelfiets-systeem Op Wielekes ontdekte ik nog een voordeel: tijdelijkheid verlegt grenzen en een fiets niet bezitten geeft enkel vrijheid. Of hoe ik zwichtte voor die roze fiets voor mijn dochter.
kinderfiets
CC Flickr John Tornow

Dankzij Op Wielekes staan er geen fietsen in onze berging te wachten tot het eindelijk hun beurt is om gebruikt te worden.

Vorige week was het zover. Nadat mijn dochter 10 maand "Simba Vlokje" gebruikt had (in Op Wielekes geeft de eerste gebruiker de fiets een naam), was het tijd voor een groter model. Bij Op Wielekes deel je kinderfietsen. Voor een jaarabonnement van 30 euro kan je op elk moment een fiets ruilen. Meedoen met Op Wielekes betekent dat er geen fietsen staan te wachten in onze berging tot het hun beurt is om gebruikt te worden. Het betekent ook dat ik geen tweedehands websites moet afschuimen of fietswinkels moet bezoeken. Het wil wel zeggen dat dochterlief moet leren haar fiets ook weer terug te geven, de fiets waarmee ze echt leerde fietsen en vol liefde Simba Vlokje bleef noemen.

Roze wissel

Op één van de eerste zonnige woensdagen trokken we dus naar de Standaert Site in Ledeberg. Het was druk want met de lente in de lucht werden er duidelijk weer fietsen van stal gehaald. Maar er was nog genoeg keuze. Dochterlief haar blik viel nogal snel op een op en top roze model. Ze keek me aan en zei al bij voorbaat "dat zal zeker niet mogen he?" Ik heb inderdaad nogal de neiging om gender-neutrale uitrustingen te kopen. Omdat ik niet wil meedoen aan enkel roze en prinsessen voor meisjes en auto's en stoer voor jongens. Maar zeker ook de praktische kant speelt mee. Het is immers handig als kleine broer er dan later ook gebruik van kan maken. Dat laatste argument viel helemaal weg. En mijn dochter leek zo gelukkig met haar roze fiets. Het idee dat we binnen enkele maanden wel weer een ruil kunnen doen, gaf snel de doorslag.

Naast plaatsbesparing, optimaal gebruik van materiaal én weinig gedoe heeft Op Wielekes dus nog een voordeel. Over smaak en kleur valt niet te twisten én zolang het tijdelijk is nog veel minder.  Dus de nieuwe fiets werd "Ster" gedoopt en zoonlief heeft het fietsje "Blitz" mee. We hopen dat Simba Vlokje een ander kindje snel het plezier van het fietsen kan geven. 

Meer info over op Wielekes

www.opwielekes.be, Kinderdeelfiets-systeem in Gent (Ledeberg). Open elke eerste en derde woensdag van de maand.

Op Wielekes
Het depot van Op Wielekes in Ledeberg, en mijn dochter met haar nieuwe roze fiets "Ster"
Ook gepost in: Genoeg Simplify Life