Elektrisch rijden wordt steeds populairder

Elektrisch rijden wordt steeds populairder

Frank De Lannoit
geschreven door Frank De Lannoitlaatst aangepast op 04/12/2017
Of het nu gaat om een volledig elektrische of hybride auto, steeds meer bedrijven en particulieren zijn enthousiast. Elektrisch rijden is namelijk beter voor het milieu, aangezien u nauwelijks tot geen CO2-uitstoot en u kunt vaak profiteren van flinke fiscale voordelen.
Elektrisch rijden wordt steeds populairder
Elektrisch rijden wordt steeds populairder

Om volledig van uw elektrische of hybride auto te genieten, is een laadstation kopen de juiste keuze. Maar waar moet u op letten in het bos van merken? Een laadstation voor thuis of op kantoor is namelijk iets anders dan een laadstation langs de weg. In dit artikel leest u alles over een oplaadpunt voor uw elektrische auto.

Laadstation kopen met de juiste stekker

Het is belangrijk dat u een laadstation kiest met de juiste stekker. In veel gevallen wordt de stekker namelijk automatisch met het oplaadpunt van uw elektrische auto meegeleverd. Er bestaan twee type stekkers voor uw elektrische of hybride auto: type 1 en type 2. Type 1 stekkers (Yazaki) werden vooral bij de eerste elektrische auto’s gebruikt. Deze stekkers kunnen maximaal met 1-fase laden en om onderweg gebruik te maken van een oplaadpunt voor uw elektrische auto heeft u een verloopsnoer naar een type 2 stekker nodig. Type 2 stekkers (Mennekes) zijn tegenwoordig de standaard voor elektrische en hybride auto’s. Met een type 2 stekker aan uw laadstation kunt u uw auto opladen met 1-fase, 2-fase of 3-fase. Mennekes type 2 stekkers worden automatisch vergrendeld tijdens het opladen van uw elektrische auto, waardoor het laadproces veilig verloopt. Welk type stekker u dient te gebruiken, hangt af van uw auto.

Laadstation thuis of op kantoor, de juiste mode

Een laadstation thuis of op kantoor, maakt dat wat uit? Het antwoord is ja. Laadpalen zijn er namelijk met verschillende modi: mode 2 en mode 3. Een laadstation kopen betekent goed uitzoeken welke mode voor uw situatie geschikt is. Mode 2 houdt in dat uw elektrische of hybride auto wordt opgeladen met een vaste stroombegrenzer. Dit gaat via het stopcontact of via een laadstation bij u thuis. De stroombegrenzer is bij dit type laadstation verwerkt in de laadkabel van de elektrische auto. Een mode 2 laadstation levert in de praktijk ongeveer 10A stroom. Een groot voordeel is dat de kans op overbelasting minimaal is. Maar u kunt ook een laadstation kopen met mode 3. Mode 3 staat voor gecontroleerd laden. De laadstation en uw elektrische of hybride auto communiceren met elkaar en er wordt pas spanning op het contact gevoerd wanneer een geschikte laadstroom is overeengekomen. Voor mode 3 laadpalen heeft u een speciale eindgroep nodig. Vervolgens haalt u een laadvermogen tussen de 16 en 32A.

Laadstation kopen thuis

Wilt u zelf thuis een oplaadpunt voor uw elektrische auto creëren, dan zijn er een paar aandachtspunten. Het opladen van uw elektrische of hybride auto via het stopcontact is niet aan te raden. Het laadvermogen is dan minimaal en het gevaar bestaat dat de stoppen doorslaan. Voor een laadstation thuis is een wandmodel een veiligere optie. Een wandmodel laadt op met hoogvermogen, waardoor elektrisch rijden snel weer mogelijk is na een lege accu. Een laadstation thuis dient u wel op een aparte groep in de meterkast aan te sluiten. Indien nodig, moet er een extra groep worden aangelegd door een erkend installateur.

Een laadstation kopen dient vaak maar één doel: ook thuis of op kantoor uw elektrische of hybride auto kunnen opladen. U wilt natuurlijk zo veel mogelijk rijden met uw elektrische voertuig. Volledig elektrisch rijden lukt alleen met een laadstation thuis of op kantoor. Met een laadstation draagt u minder bij aan milieuvervuiling, de fiscale voordelen liegen er niet om en u bespaart ook nog eens flink op brandstofkosten (elektriciteit is voordeliger).