Nieuws en tips over duurzaam wonen, ecologisch tuinieren, bewust omgaan met energie.
Welkom op de trefdag van Samenhuizen i.s.m. Wooncoop in Sint-Niklaas
Het InschuifHuis als inspirerend circulaire en modulair project
Inspiratie halen voor co-housen?
In je eigen tuin, in buurtgroen dat je mee beheert... En een extra tip voor kritische burgers: doe je zeg over het Vlaamse waterbeleid.
Een landelijk cohousingproject met een ecologische visie: maak kennis met De Klijte.
Als we deze zomer opnieuw hittegolven en droogtes krijgen, mogen we in België waterschaarste verwachten. Hoe komt dat precies?
Cohousing Negenhoek in Kortenberg gaat de uitdaging aan om een leuke woonbuurt te creëren waar duurzaamheid, ecologie en sociaal contact hand in hand gaan. Daar draagt elke bewoner op eigen ritme en volgens eigen mogelijkheden toe bij, ook de kinderen.
Creatief met een ladder, takken, houtresten, sjortouw, boeken...
Het aantal cohousingprojecten zit in de lift in Vlaanderen. Er staan 40 à 50 projecten in de steigers. Tijd voor een Samenhuizen Academy om bij te leren van experten en bestaande ervaringen uit te wisselen.
Morgenland is een korte animatiefilm die een beeld geeft van Nederland dat zich nu midden in de energietransitie bevindt.
Doe het uit nostalgie of gewoon omdat het zo lekker is: fruit plukken en er je eigen confituur mee maken. Of groenten oogsten en inmaken.
Knack publiceerde deze opinie door Pieter Verbeek, adviseur op de studiedienst van onze lidorganisatie Vlaams ABVV over wat we écht naar voren moeten schuiven bij de invoering van de digitale meter: "een energiesyteem voor en van ons allemaal".
Op 7 mei 2019 is er een gratis studievoormiddag voor iedereen met interesse voor energie en duurzaam bouwen / wonen.
Wat is 'samenhuizen'? Vanaf nu is het officieel omschreven in de Vlaamse Wooncode.
Als we niet enkel mikken op de overstap naar hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind maar ook onze energieconsumptie verminderen, ons energiegebruik aanpassen naargelang de beschikbaarheid, energie-opslag voorzien en de capaciteit van elektriciteitstransport verhogen, moet het lukken. Dat zeggen wetenschappers Willy Baeyens en Hubert Rahier (VUB).
GreenEvelien leeft los van het elektriciteitsnet, zelfvoorzienend. Hoe doet ze dat?
In de Engelenstraat in Kortenberg komen 26 woningen en appartementen op een voormalige witloofboerderij. De groep kandidaat-bewoners werkt samen met architect YATTA en projectbegeleider Cohousing Projects aan de plannen. De bewonersgroep zoekt nog nieuwe buren.
Een groene tuin vol met natuur ziet er erg mooi uit en bevordert ook nog eens de luchtkwaliteit. Een tuin vol met natuur is heerlijk voor een tuinfeestje, of voor een vroege ochtend met een flinke kop koffie. Maar veel mensen vinden het toch erg lastig om hun tuin te vergroenen. Welke planten kies je en en hoe zorg je ervoor dat je je tuin niet te vol maakt? Lees in dit artikel verder voor handige tips.
In 2050 mag geen enkele woning in België nog met een fossiele brandstof verwarmd worden. Omdat deze deadline langzaamaan dichterbij komt, kiezen steeds meer mensen ervoor om hun cv-ketel te vervangen door een warmtepomp. Vorig jaar werden er 4284 warmtepompen geplaatst in België. Bijna 24.000 Vlaamse gezinnen gebruiken dit ecologische alternatief van de cv-ketel.
We maken met z'n allen steeds vaker duurzame keuzes op het vlak van wonen, meer en meer mensen kiezen bijvoorbeeld voor cohousing of andere samenhuisvormen. Maar hoe start je je eigen cohousingproject? En wat komt erbij kijken? Hoe vind je de benodigde centen voor zo'n project? En hoe haal je het maximale uit duurzaamheid? Dit en meer leer je bij tijdens de Samenhuizen Academy tijdens aanstaand schooljaar.
Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun grote huis in te ruilen voor een kleinere woning of een compact appartement. Dat heeft verrassend veel voordelen en met deze slimme trucjes creëer je bovendien in geen tijd een zee van ruimte!
Een duurzame levensstijl. Het is iets wat steeds meer mensen lijkt te intrigeren. Duurzaamheid is een trend die hopelijk blijft en steeds meer mensen zal bereiken. Netwerk Bewust Verbruiken wijst je maar al te graag op allerlei aspecten waarin jij duurzaamheid kunt betrekken. Dit komt terug in heel dagelijkse zaken, van kleine tot heel grote ingrepen. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd; alle kleine veranderingen waarbij duurzaamheid in het vaandel staat, dragen bij verandering. Met deze vier onderdelen draag je je steentje bij aan een bewustere, duurzamere wereld.
Wat je zelf doet, doe je beter. Dat moeten de initiatiefnemers achter HuisElf – Bruno Verschaeve en Helene Erauw – gedacht hebben toen ze hun zelfbouw cohousingproject in Lebbeke startten. Nu de initiatiefnemers tien jaar bezig zijn, kwam Samenhuizen polshoogte nemen: “De realiteit is beter uitgepakt dan we op voorhand dachten”.
Benieuwd naar samenhuizen? In mei / juni 2018 neemt Samenhuizen je mee naar inspirerende samenhuisprojecten in zuidelijk Duitsland en Straatsburg!
Inmiddels is het wel duidelijk geworden dat je absoluut invloed kan uitoefenen op de wereld waarin jij en je eventuele kinderen zullen gaan leven. Het aanschaffen van zonnepanelen is zo'n maatregel die binnen ieders invloedscirkel ligt. Waarom je deze aankoop niet meer moet opschorten? Je leest het hier.
Een parketvloer is duurzaam en ecologisch. Vooral wanneer je kiest voor FSC-parket of bamboe. Maar welk van deze twee soorten komt er het beste uit?
Steeds meer Belgen verduurzamen de woning meer en meer. Het installeren van een zuinige cv-ketel, het plaatsen van zonnepanelen, dubbel glas of zelfs driedubbel glas zijn projecten die steeds vaker worden uitgevoerd. Twee projecten wil ik in dit artikel graag even verder toelichten: plaats ik liever zonnepanelen of moet ik een nieuwe cv-ketel laten installeren.
Het zijn donkere dagen in december, maar met veel gezellige avonden met familie en vrienden bij... de kerstboom. En omdat we begaan zijn met het milieu en onze planeet kiezen we ook de kerstboom zo ecologisch mogelijk. Zo krijgen we een nóg beter gevoel bij de kerstdagen.
Heb je een verwaarloosde plant in huis staan? Of ben je op zoek naar nieuwe planten om jouw huis op te fleuren? Bij een plantenasiel kan je ongewenste planten achterlaten, of nieuwe adopteren.
Hoe kun je onkruid vermijden en voorkomen? En hoe bestrijd je ze zonder schadelijke pesticiden te gebruiken? Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, bundelde heel wat tips in de gratis brochure 'Tuinieren zonder pesticiden'.
Ook op het werk kan je jouw ecologische voetafdruk verminderen. Met deze 9 eenvoudige tips verminder je de voetafdruk op de werkvloer.
In een grootstad wonen maar toch een grote tuin hebben, voor veel mensen is dit een droom. Hoe bereik je zoiets? Samenhuizen ging op de koffie bij Youri De Pelecijn en Vera Verhaert. Zij zijn bewoners van De Kazerne en trotse eigenaars van een grote gedeelde tuin in Deurne (Antwerpen).
Voor de één een delicatesse, voor de ander een ware plaag. De slak is een bekende verschijning in de Nederlandse en Belgische natuur. In elke achtertuin zijn wel slakken te vinden. Voor wie een moestuin heeft of een bloementuin bijhoudt kunnen slakken al snel een kleine ramp aanrichten. De beestjes knabbelen aan de nieuwe blaadjes en laten vaak niet veel over van de plant.
Een composthoop vraagt heel wat ruimte. Voor wie in de stad woont zonder tuin, is een composthoop jammergenoeg geen optie. Jammer, want daardoor belandt er veel voedselafval in onze prullenbakken. Het mooie is, dat daar nu een oplossing voor is gevonden. Er hangt vooralsnog een aardig prijskaartje aan, maar dat maakt het systeem niet minder innovatief. Hopelijk schaffen veel stadshuishoudens in de (nabije) toekomst een Zera™ Food Recycler aan, zodat we met zijn allen nog minder voedsel verspillen.
Duurzaamheid kunnen we in veel aspecten van ons leven integreren: voeding, reizen, kledij, mobiliteit, producten,... Maar ook onze manier van wonen kunnen we op een duurzame manier aanpakken. Interieurarchitecte Leen wil met MjuSi Upcycling Projects het interieur van woningen duurzamer maken.
Volgens James Wallman kunnen we beter onze tijd en geld investeren in het verzamelen van ervaringen dan in het verzamelen van spullen. Hij schreef er een boek over, en was in maart 2016 in The School of Life in Antwerpen voor een masterclass ‘ontspullen’. Daar was ik ook bij, met onze twaalf weken oude zoon, die nu al een dierentuin aan knuffels en indrukwekkende boekencollectie heeft kunnen aanleggen.
Altijd al benieuwd of cohousing of een andere gemeenschappelijke woonvorm iets voor jou is? Op zaterdag 25 november kom je erachter tijdens de Samenhuizen Trefdag. Hoor van mensen die al samenhuizen over hun persoonlijke ervaringen en leer hoe je beslissingen kunt nemen in groep. Ook de woonprojecten uit jouw omgeving zijn present. Iedereen is welkom in Brussel!
Reeds meer dan 295 000 gezinnen in Vlaanderen profiteren van de voordelen van een zonne-installatie. Dat zijn maar liefst 1 op 9 gezinnen die hun elektrische toestellen doen draaien op groene energie. Maar is investeren in zonnepanelen vandaag nog steeds financieel interessant, nu de premies en subsidies zoals groenestroomcertificaten sterk zijn teruggeschroefd?
Betaalbaar wonen voor minderjarige vluchtelingen en andere kansengroepen, waar kan het vandaag nog? House of Colours maakt het mogelijk in de omgeving van Turnhout: “We wonen hier samen als één groot gezin”. Samenhuizen vzw ging langs voor een tas koffie bij initiatiefneemster Hilde Stockman en de andere bewoners.