Compost maken in je eigen keuken

Compost maken in je eigen keuken

Laudy van den Heuvel
geschreven door Laudy van den Heuvellaatst aangepast op 21/02/2017
Een composthoop vraagt heel wat ruimte. Voor wie in de stad woont zonder tuin, is een composthoop jammergenoeg geen optie. Jammer, want daardoor belandt er veel voedselafval in onze prullenbakken. Het mooie is, dat daar nu een oplossing voor is gevonden. Er hangt vooralsnog een aardig prijskaartje aan, maar dat maakt het systeem niet minder innovatief. Hopelijk schaffen veel stadshuishoudens in de (nabije) toekomst een Zera™ Food Recycler aan, zodat we met zijn allen nog minder voedsel verspillen.
Zera Food Recycler
Zera Food Recycler

Een prullenbak dat je voedseloverschotten in no time omtovert tot compost. Mijn eerste gedachte: "Waarom is dit nog niet eerder bedacht?!" Onlangs is het innovatieve recycle-apparaat door Whirlpool Corporation gepresenteerd op de CES 2017, een electronica- en technologiebeurs waar allerlei nieuwe ontwikkelingen en producties worden getoond. Het apparaat is functioneel en compact, ideaal voor een kleine stadswoning.

Compost in 24 uur

Hoe werkt het apparaat nou? Eigenlijk is het heel simpel. Je gooit je voedseloverschotten in de Zera™ Food Recycler. Het maakt niet uit of het nu het loof van de wortels is, of dat het aardappelschillen of voedselrestjes zijn. Wanneer de bak (na ongeveer een week, berekend op 3,5 kilo voedselresten per week) vol is, zet je het apparaat aan. Dit kan zelfs met een Whirlpool®-app op je telefoon! Belangrijk is wel dat je een speciaal additief bijvoegt, wat tevens te koop is bij Zera™. Het apparaat gebruikt vervolgens een combinatie van zuurstof, vocht, wamte en vermenging voor het omzetproces. Na 24 uur zijn je voedselresten dan omgetoverd in meststoffen die je kan gebruiken in je tuin, op je stadsbalkon en bij je plantjes. Je hoeft zo dus nooit meer je voedseloverschotten weg te gooien! Alles wordt netjes en efficiënt gebruikt.

Voor wie in de stad woont zonder tuin, is een composthoop jammergenoeg geen optie. Jammer, want daardoor belandt er veel voedselafval in onze prullenbakken

Additieven

Voor iedereen die geen tuin heeft waar een composthoop mogelijk is, is dit natuurlijk een prachtige oplossing. Minder afval, en een eigen afvalverwerking. Nooit meer naar de winkel moeten voor een grote zak meststof voor je planten. Het klinkt ideaal. Bedenk je echter dat dit niet het hele verhaal is. Per keer dat je het recycle-apparaat gebruikt, moet je namelijk een Zera™ additief toevoegen aan je voedselresten, om het te kunnen omzetten in mest. Afhankelijk van de prijs van deze additieven, kunnen de kosten voor het zelf recyclen zo toch behoorlijk oplopen. Daarnaast zit er nog een filter in het apparaat dat ongewenste geurtjes neutraliseert. Hoe vaak dit vervangen moet worden is niet duidelijk, maar ook dit brengt weer extra kosten met zich mee.

Voorverkoop

Of het al te koop is? Ja, in principe wel. Op dit moment kan je een pre-orderbestelling plaatsen op Indigogo. De verwachting is dat de Zera™ Food Recycler dan in mei beschikbaar zal zijn. De prijs is echter niet mis: de early birds onder ons die nu al een bestelling plaatsen, krijgen 25% korting op de aankoopprijs van de speciale prullenbak. Zij betalen 'slechts' 899 Amerikaanse dollar voor het basispakket. Je krijgt voor die aankoopprijs dan een Zera™ Food Recycler, een filter een additief-pack en verdere additieven voor één maand. Een pak van 24 additieven kost in de pre-order nogmaals 50 Amerikaanse dollar, exclusief taxen en verschepen.

Al met al is dit apparaat een prachtig innovatieve ontwikkeling, maar het prijskaartje is er nog wel naar. Toegegeven, elk nieuw apparaat is in den beginne aan de prijs. Bij genoeg animo zal het recycle-apparaat waarschijnlijk toegankelijker worden voor iedere portemonnee. Nu maar hopen dat het aanslaat en dat de populariteit toeneemt. Wie weet hebben we dan over 20 jaar allemaal wel een eigen recycle-prullenbak in onze keuken staan, zoals we nu ook massaal koelkasten en wasmachines hebben. Zou dat niet mooi zijn?