Als Transformisten willen we nadenken over hoe we in de toekomst zullen wonen. Welke impact heeft een woning? Hoe kunnen we comfortabel en duurzaam wonen mogelijk maken voor iedereen? Hoeveel ruimte hebben we nu echt nodig? Hoeveel is genoeg? Betaalbaar, ecologisch, circulair en modulair (ver)bouwen wordt cruciaal.
LabLand ging met die uitdaging aan de slag en ontwikkelt prototypes van woningen die betaalbaar zijn, compact en veranderingsgericht met een positieve impact op het klimaat. Een van de opvallende LabLand-projecten is het zogenaamde ‘InschuifHuis’, een bouwmethode om een moeilijk of niet te renoveren rijwoning te vervangen door een geprefabriceerde ecologische houtskeletconstructie.
Inschuifhuis
In juni 2021 werd in Gent een eerste InschuifHuis gerealiseerd. Dat kostte slechts 4 weken tijd, van sloop to plaatsing! Het werd getekend door architect Nikolaj De Meulder en uitgevoerd als modulair houtbouwsysteem ‘Mobble’ door aannemer Inhout in samenwerking met de Universiteit Gent. Het project ontving steun steun van de Provincie Oost-Vlaanderen en de Koning Boudewijnstichting.
Het Mobble-systeem is gegroeid uit een studentenproject aan de Universiteit Gent. Een samenwerking met Inhout, Bast architects & engineers, Strategies & Leaders, Ecopuur, Wooncoop en Vlaanderen Circulair zorgde voor de opschaling. Ondertussen is er een diverse reeks Mobbles op de markt: gestandaardiseerde, modulair opgebouwde, bio-ecologische woningen.
Niets gaat verloren
De materialen uit de sloop van de bestaande Gentse woning worden zorgvuldig geanalyseerd en maximaal gerecupereerd. Zo gaat de oude keuken naar Domus Mundi vzw, dat er samen met Inhout een zo-goed-als-nieuwe betaalbare keuken van maakt. Het hout uit de sloop wordt opgehaald door maatwerkbedrijf Labeur, dat er onder meer gevelbankjes van maakt.
Modulair en circulair
Modulair bouwen maakt dat we flexibeler kunnen omgaan met de ruimte die we nodig hebben. Woon- of gezinssituaties veranderen in de tijd en dus verandert de vraag naar ruimte mee. Als single of jong koppel heb je vaak genoeg aan een relatief kleine woning, als er kinderen bijkomen of andere vormen van samenwonen ontstaan, is er al snel meer ruimte nodig. Ouderen kunnen hun woonoppervlakte opnieuw beperken wanneer de kinderen het huis uit zijn.
Een modulaire woning kan geprefabriceerd worden. Dan concentreer je de productie op één plek en doe je enkel de plaatsing op de site. Dat bespaart heel wat tijd en geld. Die manier van werken creëert ook meer mogelijkheden voor hergebruik en circulariteit van bouwmaterialen. In plaats van ter plaatse te bouwen met beton, enkel te verwijderen met de grove sloophamer, wordt voor modulaire prefab constructies zoals de Mobble gekozen voor hout. Slimme verbindingen zorgen ervoor dat de module zorgvuldig weer uit elkaar kan worden gehaald en hergebruikt voor een ander project.
Toekomstverhaal
Gemiddeld wonen we in Vlaanderen groot, verspreid en nemen we veel ruimte in. Ook worden woningen steeds duurder en is er een groot tekort aan betaalbare woningen voor alle lagen van de bevolking. Verder is de bouwindustrie één van de meest vervuilende industrieën. LabLand en Mobble tonen met hun inspirerende circulaire modulaire projecten hoe die pijnpunten kunnen worden opgevangen en hoe wonen er in de toekomst kan uitzien.
Meer informatie
Meer beelden en info van het InschuifHuis zie www.inschuifhuis.be