Plannen voor een groen cohousingproject op voormalige witloofboerderij aan de Engelenstraat in Kortenberg centrum

Plannen voor een groen cohousingproject op voormalige witloofboerderij aan de Engelenstraat in Kortenberg centrum

placeholder
geschreven door Lore De Coomanlaatst aangepast op 04/01/2019
In de Engelenstraat in Kortenberg komen 26 woningen en appartementen op een voormalige witloofboerderij. De groep kandidaat-bewoners werkt samen met architect YATTA en projectbegeleider Cohousing Projects aan de plannen. De bewonersgroep zoekt nog nieuwe buren.
cohousing negenhoek
cohosuing negenhoek een beeld op de toekomst

In een cohousingproject heeft iedereen een eigen woning, maar is er ook een gemeenschappelijke tuin en er worden binnenruimtes gedeeld, zoals een atelier, logeerkamers en een coworking space.

Je hebt elk jouw eigen terras of privé-tuintje, maar ook een grote binnentuin waar kinderen veilig met elkaar kunnen spelen zonder auto’s in de buurt.

De bewonersgroep in Kortenberg staat in zijn kinderschoenen. Op dit moment werken ze samen aan het masterplan. “In je eentje een huis renoveren of bouwen neemt heel veel tijd in beslag en kan best stresserend zijn”, vertelt toekomstig bewoonster Lore De Cooman. “Samen is dat veel leuker! De ene heeft kennis van bouwtechniek, de andere is goed in boekhouden en iemand is specialist in tuinieren.” De groep komt maandelijks samen om alles te bespreken. “Dan gooien we al onze kennis bij elkaar en zetten we iedere keer weer een stap verder richting verhuis”, vult Lore aan.

Cohousing biedt een oplossing op heel wat stedelijke fenomenen. In plaats van elk een kleine stadstuin heb je één hele grote tuin waar kinderen de kans krijgen om met elkaar te spelen of waar je zelf even tot rust kan komen. Jonge gezinnen, koppels met nestverlaters, alleenstaanden kunnen elkaar ontmoeten voor een koffie in het paviljoen. Kennis wordt zo spontaan doorgegeven en je krijgt een groot netwerk waar je steeds op kan terugvallen. Of het nu is om een fietsband te herstellen of een goed boek uit te wisselen, het kan allemaal in de gemeenschappelijke ruimtes.

Ook Danaë Van den bossche met Oak Tree Projects stapt mee in het project. Oak Tree Projects is een coöperatieve die inclusiewoningen bouwt in cohousing projecten waar mensen met een ondersteuningsnood begeleid zelfstandig kunnen wonen. “Een cohousing is daar de ideale omgeving voor. Het is niet de bedoeling dat de bewoners de zorg dragen voor de inwoners van de inclusiewoning, dit wordt extern voorzien. Het is wel fijn voor de Oak Tree bewoners om mee te kunnen draaien in een uitgebreide bewonersgroep.”

De bewonersgroep zoekt nog nieuwe buren. In cohousing Negenhoek vind je appartementen en woningen van 80 tot 170m². De groep wil een open en duurzaam project realiseren met respect voor elkaars privacy.  “De luxe van duurzaam wonen met voldoende privacy én een garantie op toffe buren, dat is toch geweldig!”.
 

Geïnteresseerde kopers en investeerders zijn welkom op de maandelijkse infosessie.

Volgende infosessie:
Datum: Zaterdag 9 februari 2019
Uur: 10u30
Locatie: Engelenstraat 27, Kortenberg
Gratis
Inschrijven per mail naar cohousing.negenhoek@gmail.com of via volgend formulier: https://www.cohousingprojects.be/interesseformulier
Vragen via projectbegeleider Lotte Verduyckt:
lotte@cohousingprojects.be
0474 40 31 43
Meer info: www.cohousingnegenhoek.be

inplanting van het project
inplanting van het project
Ook gepost in: Delen