Voor de toekomst van de aarde én je portemonnee: schaf in 2018 zonnepanelen aan

Voor de toekomst van de aarde én je portemonnee: schaf in 2018 zonnepanelen aan

placeholder
geschreven door Vincent Langeveldlaatst aangepast op 26/01/2018
Inmiddels is het wel duidelijk geworden dat je absoluut invloed kan uitoefenen op de wereld waarin jij en je eventuele kinderen zullen gaan leven. Het aanschaffen van zonnepanelen is zo'n maatregel die binnen ieders invloedscirkel ligt. Waarom je deze aankoop niet meer moet opschorten? Je leest het hier.

De wetgeving nu
Het klimaat verandert en zowel de Belgische overheid als haar burgers doen er veel aan het klimaat te verbeteren. Zo zal de EPB veranderen, ten voordele voor hen die van plan zijn zonnepanelen te kopen op of rondom hun woning. De energieprestatie en het binnenklimaat (afgekort EPB) is opgezet door de Belgische overheid en naast het aangeven van de energiezuinigheid van een woning, geeft het een aantal regels weer voor nieuwbouw. Ben je van plan een nieuwe woning te laten bouwen in België? Dan zijn er een aantal voorwaarden die bepaalt zijn in de EPB waaraan je moet voldoen. De EPB bepaalt wat de isolatie moet zijn van de thermiek, hoe de ventilatie ongeveer moet uitkomen en wat de energieprestatie is van de woning. Als deze factoren niet zoals in het EPB omschreven staat wordt toegepast, is het niet mogelijk een woning te bouwen of te laten bouwen.

De verandering van de wetgeving
De energieprestatie en het binnenklimaat is hét label om het energieverbruik van je woning in uit te drukken. Deze wetgeving was echter al sinds 2006 niet meer veranderd. In 2006 was er nog niet veel bekend over de schade die slecht geïsoleerde huizen kunnen toebrengen aan de atmosfeer. Zo werd er nog bijna geen rekening gehouden met de invloed van zonnepanelen en zonneboilers op het milieu. Vanaf januari 2018 zullen ook zonnepanelen het EPB beïnvloeden. Dit zorgt voor een hoger energielabel en wie rekent ziet hierbij een duidelijke stijging van de woningwaarde. Het plaatsen van zonnepanelen is dus niet alleen belangrijk voor jou en je nageslacht, maar ook voor je portemonnee. Tijd om zonnepanelen aan te schaffen dus.