Duurzaam stucen doe je zo
Ook met het aanbrengen van nieuwe bezettingswerken is het mogelijk duurzaam bezig te zijn. Alle mogelijkheden van duurzaam stucen weten? Lees hier dan verder.
Ja, een zonne-installatie laten plaatsen is nog steeds een slimme zet en wel omwille van de volgende drie redenen:
In vergelijking met 2010, liggen de prijzen voor een zonne-installatie zo’n 65% lager. Er is met andere woorden een minder hoge investeringskost vereist om zonnepanelen aan te schaffen. De exacte kostprijs hangt onder meer af van je eigen verbruik: een gezin met drie kinderen zal bijvoorbeeld een duurdere installatie nodig hebben dan een huishouden dat bestaat uit een alleenstaande. Voor een gemiddeld gezin schommelt de prijs van zonnepanelen rond 6000 euro.
Kan je het aankoopbedrag niet in één keer neertellen? Geen nood, dan kan je nog steeds terugvallen op een groene lening. Hiervoor heb je twee opties. Je kan aankloppen bij de overheid voor een ‘Energielening’. Je kan tot een bedrag van 10 000 euro ontlenen tegen een interestvoet van maximaal 2%. Sommige kwetsbare doelgroepen kunnen zelfs renteloos lenen. Ook de grote bankinstellingen (KBC, Belfius, BNP Paribas Fortis, ING, …) ondersteunen investeringen in energiebespare door groene leningen aan te bieden waarvan de interestvoet onder de 2% duikt. Laat je dus niet afschrikken door de initiële investeringkost: groene leningen maken jouw project perfect haalbaar!
De VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) berekende dat de gemiddelde verbruiker jaarlijks 350 euro méér betaalde voor elektriciteit in mei 2017 dan in januari 2015. Deze stijgende trend die elk jaar opnieuw verdergezet wordt maakt dat investeren in groene energie helemaal in de lift zit. Elektriciteit afkomstig van zonne-energie is namelijk grotendeels gratis. Je betaalt als producent én consument enkel een verminderd prosumententarief voor je aansluiting op het net, wat neerkomt op zo’n 400 à 450 euro op jaarbasis voor een gemiddeld gezin. Zo kan je jaarlijks 650 euro uitsparen op je elektriciteitsfactuur. Een installatie met een aankoopprijs van 6000 euro is zo op 9 à 10 jaar terugverdiend. En daarna? Vanaf dat moment maak je inderdaad pure winst!
Kortom: de investeringskost is nooit lager geweest en is bovendien makkelijk te overbruggen door een groene lening. Doordat je jaarlijks vele euro’s bespaart op je elektriciteitsfactuur, verdient deze investering zich op ruwweg 10 jaar terug. Ook zonder overheidssteun, loont het dus de moeite om zonnepanelen te laten installeren!
Meer informatie over zonnepanelen vind je op het online bouwplatform van Offrea:
https://www.offrea.be/zonnepanelen