Thematour langs duurzame renovatie
Zit je met vragen over energiezuinig verbouwen? Heb je geen idee hoe je hier best aan begint? Dialoog zorgt voor antwoorden.
Het Vlaams Parlement en de Vlaamse regering zetten zich actief in om meer en meer fossiele systemen te vervangen door warmtepompen. Niet voor niets, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Energie. In vier jaar tijd steeg de installatie van warmtepompen namelijk met 80 procent. In 2014 werden er 13.327 warmtepompen geplaatst, in 2017 kozen 23.987 huishoudens voor dit groene verwarmingssysteem.
Veel mensen die geen warmtepomp kopen, laten zich tegenhouden door het stevige prijskaartje van dit groene verwarmingssysteem. De overheid probeert deze drempel zo veel mogelijk weg te nemen. Dit doet men door subsidies te geven aan mensen die besluiten een warmtepomp aan te schaffen. Door een subsidie aan te vragen, kun je jouw warmtepomp voor een beduidend lagere prijs aanschaffen. Hierdoor is de drempel om over te gaan op dit groene verwarmingssysteem een stuk lager.
Vorig jaar werden er 1447 subsidies aangevraagd. Dit is opvallend, want dit betekent dat veel Vlaamse huishoudens een warmtepomp hebben aangeschaft zonder subsidie van de overheid. Dit is echter gemakkelijk te verklaren. De subsidie van de overheid geldt namelijk niet voor nieuwbouwwoningen.
Het is goed om te weten dat de verwarmingstechniek van de warmtepomp niet geschikt is voor iedere woning. Een warmtepomp rendeert het best als je woning op lage temperatuur verwarmd wordt. Ook biedt een warmtepomp een hoger rendement als je woning goed geïsoleerd is.