Tiffin

Afhaalmaaltijden zijn makkelijk, lekker en snel. In Brussel blijft de vraag groeien. Daarmee groeit ook het aantal wegwerpbakjes. - Maak kennis met de hippe lunchbox Tiffin
(c) V Dupuis

Wat is het?

De Tiffin is een roestvrije inox lunchbox. Het woord Tiffin komt uit het Indisch-Engels en betekent, ‘lichte maaltijd’ of ‘lunchbox’. De naam van de box verwijst dus naar de herbruikbare containers waarin miljoenen Indiërs elke dag hun lunch vervoeren.

Maar Tiffin staat ook voor een community van restaurants en klanten in Brussel die de inox lunchbox gebruiken voor hun afhaalmaaltijden. Hoe werkt het? Klanten kopen een Tiffin en sluiten zich (online) aan. Zo krijgen ze 5% korting op hun afhaalmaaltijden. Momenteel zijn er meer dan 4.000 boxen in omloop in Brussel, en kan je bij een honderdtal horecazaken terecht. 

Waarom?

Iedereen wint

Alleen al in Brussel produceren restaurants 32.000 ton afval per jaar, waarvan 1/3 bestaat uit verpakkingsafval. De vraag naar take-away maaltijden blijft stijgen, dus blijft ook die afvalberg groeien.

Simpelweg je herbruikbare lunchbox meenemen, is voordelig voor iedereen. De restauranthouder bespaart (tot 20.000 euro vanaf 1.000 gebruikers); het milieu wint (4 ton minder CO2 ); de klant krijgt korting (5% korting bij aangesloten handelaars).

Wie trekt het?

Violaine Dupuis. Zij was de eerste in België die het idee opperde dat afhaalmaaltijden niét in wegwerp hoefden. Een ware pionier met groen hart - de komende generaties mogen haar dankbaar zijn.

Quote

“Petit à petit, on apprend des gestes qu'on répète.” Alain Ducasse, Cuisinier
(Stapje voor stapje kunnen we onze gewoontes veranderen.)

Mooiste moment

“Ik vond het heerlijk om samen te werken met de studenten van Ecole La Cambre (ENSAV) in Brussel. Door hun inzet en vastberadenheid kocht het schoolrestaurant 500 Tiffin lunchboxen aan. Vroeger deelde het restaurant, dat 70 zitplaatsen telt voor 700 studenten, heel wat plastic bakjes uit voor warme maaltijden en salades. Vandaag gebruikt 50% van de studenten een Tiffin lunchbox. Het restaurant koopt er dit jaar nog eens 500 aan. De studenten en de school werden daarvoor beloond door de Stichting voor Toekomstige Generaties - Zero Waste Student Challenge 2019. Een prachtig  moment!

 

Facebook: @TiffinBelgium | Website: www.tiffin.be  

 

Meer plasticvrij lunchen in Brussel?

Niet alleen Tiffin bestrijdt de afvalberg van afhaalmaaltijden in Brussel. Wie alternatieven zoekt, vindt er zeker. Zo heeft het Brusselse zero waste café 'Boentje Café' onder de noemer BOK een systeem bedacht om take-away lunch mee te geven in een duurzame Pyrex-pot met waarborg. Het initiatief krijgt al navolging. Ondertussen kun je al in een 12-tal cafés maaltijden afhalen in een herbruikbare pot. Contact: dingdong@boentjecafe.be

 

In het kader van Mei Plasticvrij 2020 - lees meer info en doe mee via info.meiplasticvrij.be