Yuma Labs

Yuma Labs

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 11/08/2020
“We tonen met onze zonnebrillen en onze terugname van brillen hoe de circulaire economie kan werken in de mode, en ver daarbuiten." Ontdek Mei Plasticvrij-changemaker Yuma Labs.

Wat is het?

Yuma Labs maakt circulaire zonnebrillen. De brillen zijn gemaakt van plastic afval. Yuma Labs (vroeger: W.R. YUMA) ontwerpt ze zo dat ze op het einde van hun leven integraal kunnen worden gedemonteerd en gerecycled. Het neemt de brillen zelf met plezier terug. Een unieke code binnenin de bril geeft elke klant inzage in het productieproces en de gebruikte materialen. En geef je je bril terug, dan krijg je korting op je volgende aankoop.

Een mooi voorbeeld van hoe het anders kan. Veel grote merken springen op de kar ‘gemaakt van ocean plastic / recycled plastics’ maar vaak is daar verder niet over nagedacht. Bij Yuma Labs klopt het verhaal wél.

Waarom?

Als je wil, bestaat afval niet meer

Sta je ooit stil bij je zonnebril? De goedkope zijn een typisch wegwerpproduct uit kunststof, en zelfs de duurdere belandden vaak op het eind van hun leven in de vuilnisbak. Hoeveel zonnebrillen dat wereldwijd elk jaar zijn? We durven zelfs niet te tellen. De circulaire zonnebrillen van Yuma Labs tonen dat het anders kan. Geen greenwashing, maar een echte poging om business en duurzaamheid tot een eerlijk verhaal te smeden. Yuma Labs maakt mensen bovendien bewust van de mogelijkheden van circulaire economie onder het motto “it’s not waste until it’s wasted”.

Leuke anekdote

Samen met Stormkop (“expressieve vrijhaven voor jonge en minder jonge avonturiers”) verzamelde Yuma Labs in de zomer van 2019 plastic uit de Schelde in Antwerpen. Dat plastic werd schoongemaakt, versnipperd en omgesmolten tot een limited edition brillen, met 50% uit rivierplastic en 50% plastic uit petflessen. De limited collectie omvat niet alleen brillen voor volwassenen maar ook voor kinderen. De kindermodellen zijn door kinderen gemonteerd tijdens een educatieve workshop.

 

Facebook: @YumaLabscircular | Instagram: @yuma.labs.circular | Website: yuma-labs.com

 

In het kader van Mei Plasticvrij 2020 - lees meer info en doe mee via info.meiplasticvrij.be