Nederland voert statiegeld in op plastic flessen. En Vlaanderen?

Nederland voert statiegeld in op plastic flessen. En Vlaanderen?

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 30/04/2020
Nederland zit op koers om een doel van de Europese richtlijn over wegwerpplastics te halen: 90 % gescheiden inzameling van plastic flessen tegen 2029. Ook Vlaanderen moet dringend actie ondernemen, aldus de Statiegeldalliantie

Vanaf 1 juli 2021 zit er statiegeld op alle plastic flessen in Nederland. De staatssecretaris van I&W Stientje van Veldhoven (D66) heeft dat vrijdag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee zet Nederland een grote stap in de strijd tegen de plastic vervuiling.

Nederland zit met de beslissing goed op koers om een doel van de Europese richtlijn (EU) 2019/904 over wegwerpplastics te halen: 90 % gescheiden inzameling van plastic flessen tegen 2029. In de landen waar statiegeld is ingevoerd, daalde het aantal blikjes en plastic flessen in het zwerfvuil met 70 tot 90 procent volgens een studie in opdracht van de Nederlandse regering. 

Wat gaat Vlaanderen doen? 

De burgers en de Vlaamse gemeenten willen statiegeld. Europa vereist het. Hoog tijd dat de Vlaamse Regering het voorbeeld van Nederland volgt

De vraag is wat de Vlaamse Regering nu zal doen om het zwerfafval aan te pakken. In de zomer van 2018 koos de Vlaamse Regering voor een ‘afvalplan’ als ‘alternatief’ voor statiegeld. De regering heeft nog niet gecommuniceerd wat de impact daarvan is op de hoeveelheid zwerfvuil in Vlaanderen.

Honderden gemeenten, organisaties en bedrijven uit Nederland en België verenigen zich sinds eind 2017 in de Statiegeldalliantie. Die vraagt om statiegeld op alle plastic flessen en drankblikjes in Nederland en België.

62% van de Vlaamse gemeenten sloot zich aan bij de eis. Ook honderden organisaties waaronder Netwerk Bewust Verbruiken, Test-Aankoop, Ferm en Het Algemeen Boerensyndicaat, en bedrijven waaronder Ecover, vervoegden de Statiegeldalliantie. De teller van het totale aantal aangesloten partners staat al op 1055. Zowel het Brussels als het Waalse gewest voorzien intussen al de invoering van statiegeld in hun regeerakkoord.

Zwerfvuil is een van de grootste ergernissen van de Vlaamse burgers. Jaarlijks slorpt het opruimen van zwerfvuil 134,7 miljoen euro belastinggeld op, maar de maatschappelijke kost is veel hoger, minstens een half miljard per jaar. Met statiegeld komen er 70 tot 90 procent minder blikjes en flesjes in het zwerfafval terecht. Statiegeld bewijst in 40 landen dat het de meest efficiënte en doeltreffende oplossing voor zwerfvuil is. 8 op 10 Belgen zijn voorstander van de maatregel.

“De burgers en de Vlaamse gemeenten willen statiegeld. Europa vereist het. Het is hoog tijd dat de Vlaamse regering het voorbeeld van Nederland volgt en statiegeld op plastic flessen en blikjes invoert”, besluit de Statiegeldalliantie.

 

Netwerk Bewust Verbruiken is lid van de Statiegeldalliantie - alle informatie op statiegeldalliantie.org

Ook gepost in: Onze projecten