Mei Plasticvrij. Meer dan ooit

Mei Plasticvrij. Meer dan ooit

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 01/05/2020
Er waren natuurlijk twijfels bij de organisatoren. Is het gepast om een nieuwe editie van Mei Plasticvrij te lanceren middenin de coronacrisis?

Er waren natuurlijk twijfels bij de organisatoren. Is het gepast om een nieuwe editie van Mei Plasticvrij te lanceren middenin de coronacrisis? Staan mensen daar vandaag voor open? Aarzeling maakte plaats voor een volmondige ja! Meer dan ooit zelfs.

Glimp van duurzame, solidaire wereld

Dit moment, middenin de coronacrisis, is net een uitgelezen moment om te gaan voor een duurzame wereld, om daarop aan te dringen bij overheden en bedrijven. De lucht is al wekenlang blauwer, helder en fris. We genieten vaker van stilte buiten. Geen files. Voor het eerst konden heel wat mensen de PAUZE-knop indrukken. Hebben we kunnen voelen dat we heus niet zoveel (nieuwe) spullen nodig hebben maar vooral elkaar missen. 

Een betere wereld begint niet bij jezelf, maar bij onszelf - R. Bregman

Op dit moment toont de mens zich overduidelijk als solidair wezen. Mensen stikken mondmaskers voor elkaar. Ze halen pizza’s voor de ziekenhuizen, helpen buren, schrijven brieven naar ouderen, houden lokale winkels en horeca overeind. Hoevewinkels en groentenabonnementen kennen een ongezien succes.

Ja, de meeste mensen deugen, zoals Rutger Bregman ons terecht inpepert. Het is onze natuurlijke reflex om samen te werken. We zijn geboren om te leren en te verbinden.

Nog hard nodig

Mei Plasticvrij is ook nog steeds hard nodig. Het zwerfvuil stijgt schrikwekkend tijdens de quarantaine. Plastic lijkt terug van weggeweest omdat het hygiënischer voelt – ook al is het bewezen dat het virus langer leeft op plastic dan op textiel of karton. Globaal wordt er nog altijd steeds méér plastic geproduceerd. Het zit in onze lucht, waterwegen en voedsel. En toch blijven we massaal flesjes water kopen en plastic verpakkingen aan de kassa versluizen alsof er niets aan de hand is. Dit is het moment om opnieuw te leren minder afval te veroorzaken. We zitten thuis. Hoe minder plastic rommel we daar binnen halen, hoe meer plaats we hebben! 

 

Doe mee 

Doe je (opnieuw) mee? Succes en vooral veel plezier!

1. Deel je verhalen en foto’s op sociale media met #meiplasticvrij

2. Doe hier inspiratie op of bezoek de pagina met tips van Mei Plasticvrij

3. Volg ons op onze sociale media kanalen

Facebook: @MeiPlasticvrij | @netwerk.bewust.verbruiken
Instagram: @mei.plasticvrij | @bewustverbruiken
Bezoek ook de website van Mei Plastivrij  

 

Over Mei Plasticvrij 

Mei Plasticvrij is een bewustwordingscampagne over de impact van onze plastic-consumptie op het milieu. Het opzet is simpel: allemaal samen één maand ons gebruik van wegwerpplastic verminderen.

Dit wordt de campagne van de hoop. We kunnen het, allemaal samen. Let’s do this.

Het is een burgerinitiatief getrokken door een handvol geëngageerde vrouwen die zelf niet perfect plasticvrij leven, maar meer afvalarme alternatieven willen zien. De oprichters zijn Ineke Van Nieuwenhove, Anne Wislez en Maria Meulders.

Editie 2020 heeft 4 BV's en 4 eco warriors als ambassadeur. Dat zijn: Sean Dhondt, Hilde De Baerdemaeker, Dieter Coppens, Frances Lefebure, Anne Drake, Laura Van De Woestyne, Emilia Cantero Dieguez en Veerle Colle. 

Netwerk Bewust Verbruiken is partner van Mei Plasticvrij 2020. Samen vertellen we over 16 lokale initiatieven die ijveren voor een wereld met minder plastic.