Billie Cup

Billie Cup

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 29/04/2020
“Wegwerpbekers gebruiken moet even not done worden als roken in het gezicht van een baby.” Billie Cup in de kijker als Mei Plasticvrij-changemaker.

Wat is het?

Billie Cup is een systeem van herbruikbare bekers voor dagelijkse take-away. Je bestelt je drankje in een Billie Cup en betaalt 1 euro waarborg. Als je je beker terugbrengt, krijg je je euro terug. In alle deelnemende zaken kun je de Billie Cup krijgen en inwisselen. Je hoeft dus geen beker meer mee te brengen van thuis. Heel simpel, zodat je kunt blijven genieten van je take-away drankje op een duurzame manier. Momenteel zijn er zo’n 100 zaken in Vlaanderen en Brussel die de Billie Cup aanbieden.

Waarom?

Reuse is the way to go

Wereldwijd worden er elk jaar een half biljoen (dat is een miljoen keer een miljoen) koffiebekers weggegooid. Bij ons zijn er het zeker tienduizenden per dag. Denk aan alle koffiebars, tank- en treinstations, kantoor- en schoolgebouwen, ziekenhuizen, enz. In België gebruikt amper 2 procent van de coffee-to-go-klanten een herbruikbare beker. Bovendien wordt 99% niet gerecycleerd. Te moeilijk en duur, met dat karton en die plastic coating. En dan hebben we het nog niet over de kost voor de maatschappij om alle afval en zwerfvuil van wegwerpverpakkingen te ruimen.

Wie trekt het?

Vanessa De Bruyne, zero waste activiste in hart en nieren en Ineke Van Nieuwenhove, mede-oprichtster van de campagne Mei Plasticvrij.

Trots op…

“Al onze horecazaken! Zij zijn de voortrekkers voor een meer duurzame horeca. We zijn hen super dankbaar. Zij die full Billie gaan (enkel Billie Cups en geen wegwerp meer), zitten extra in ons hart. We zijn ook supertrots dat heel wat universiteiten en hogescholen Billie Cups gebruiken. De VUB is full Billie en spaart zo 40.000 wegwerpbekers per jaar. Cool, toch?“

 

Facebook: @billiecups | Instagram: @billiecups | Website: www.billiecup.be

 

In het kader van Mei Plasticvrij 2020 - lees meer info en doe mee via info.meiplasticvrij.be