Kringloopwinkels

Herwinnen van grondstoffen, herwinnen van talenten, verminderen van plastic: Kringloopwinkels doen het allemaal. Lees meer over de Kringwinkels als Mei Plasticvrij-changemaker.

Wat is het?

We kennen allemaal de Kringwinkels. Je vindt er bijna alles: tweedehands meubelen, kleren, speelgoed, servies, decoratie, elektro … De spullen in de Kringwinkel worden met veel zorg gesorteerd en soms gerepareerd. Dat gebeurt door mensen die elders op de arbeidsmarkt geen kansen meer krijgen. Niet alleen het herwinnen van grondstoffen maar ook het herwinnen van talenten staat er centraal.

Waarom?

Onze honger naar steeds weer nieuwe spullen is nefast voor mens en planeet. Per jaar verwerken de Kringwinkels 83.000 ton goederen. Meer dan de helft is nog perfect bruikbaar. Door tweedehands te kopen, help je de afvalberg te verkleinen en de planeet leefbaar te houden.

Quote

“We draaien hier een omzet van 1 miljoen euro per jaar. Ik vind het geweldig dat al die spullen een tweede kans krijgen en iemand blij maken!” 

“Tegen 2020 willen we het potentieel van de ingezamelde spullen nog meer benutten en zo de afvalberg nog meer verkleinen. De circulaire economie is voor de Kringwinkels geen vaag toekomstig project, maar een concreet plan!“

Françoise van Opnieuw&Co (netwerk van 5 kringwinkels in regio Antwerpen)

Leuke anekdote

In de afdeling speelgoed van Opnieuw & Co checkt Herman de staat van gezelschapsspellen, puzzels en actie-poppen. Op 5 jaar tijd heeft hij al 9.800 playmobil-setjes samengesteld! Van elk setje neemt hij een foto.

Afsall is al jaar en dag het gezicht van het geefpunt. Alle spullen die mensen er binnenbrengen, worden nauwgezet gescand. “Ik wil niet weten hoeveel digitale streepjes ik al gezet heb, maar door het turven weten wij hoeveel goederen er effectief gebracht, gesorteerd en verkocht worden” legt Afsall uit. “Zo weten we dat kleding het meest wordt binnengebracht, gevolgd door speelgoed.”

 

Facebook: @DeKringwinkel en @herwin.sco | Instagram: @kringwinkel | Website: www.dekringwinkel.be en www.herwin.be

 

Meer lezen 

 

In het kader van Mei Plasticvrij 2020 - lees meer info en doe mee via info.meiplasticvrij.be