Windows XP verdwijnt. Installeer Linux en je hebt een nieuwe computer

Windows XP verdwijnt. Installeer Linux en je hebt een nieuwe computer

Wervel
geschreven door Wervellaatst aangepast op 31/03/2014
Gebruik je Windows XP? Dan ondersteunt Microsoft jouw computer vanaf 8 april 2014 niet langer met veiligheidsupdates. Wervel maakt van de gelegenheid gebruik om te tonen dat de switch naar Linux, die Wervel maakte, in de praktijk kan werken. Linux is een gratis besturingssysteem voor computers, gebaseerd op een filosofie waarin software en ideeën vrij gedeeld worden.
Linux besturingssysteem Window XP

Redenen om het gratis Linux te installeren

Linux vertraagt je computer niet meer als hij ouder wordt. Integendeel. Je kan er zelfs compleet afgeschreven computers nieuw leven mee inblazen. Door Linux te installeren op je huidige computer, kan je hem langer gebruiken en verklein je de elektronische afvalberg. Linux is open source en gratis en past in de toekomst: delen is het nieuwe hebben. De Linux-gemeenschap geeft je gratis toegang tot meer dan 40.000 software-toepassingen, met alternatieven voor zowat elk Windows/Mac-programma. Het besturingsprogramma werkt sneller, je moet nooit defragmenteren, registry opkuisen, of antimalware en antivirussoftware gebruiken, omdat het beheer efficiënt en open ontworpen is. De software wordt steeds efficiënter gemaakt door de Linux-gemeenschap. Linux komt in verschillende kleuren en smaken. De meeste webservers draaien op Linux. Het is dan ook veilig, in tegenstelling tot Windows, zo scherp stelde een professor cryptografie het onlangs nog. Hij werd dan ook door de NSA gehackt. Linux is - zoals Wervel - een beweging die vrijwilligers laat schitteren. Wervel maakte de switch. Doe gewoon mee! Hou de website van DeWereldMorgen in de gaten voor de volgende Linux install party.

De Linux-gemeenschap geeft je gratis toegang tot meer dan 40.000 software-toepassingen, met alternatieven voor zowat elk Windows/Mac-programma. Het besturingsprogramma werkt sneller, je moet nooit defragmenteren, registry opkuisen of antivirussoftware gebruiken.

Bill Gates sponsort agro-industrie...

Door te betalen voor Windows, maak je de aandeelhouders van Microsoft, zoals Bill Gates, alleen nog maar rijker. De Bill & Melinda Gates Foundation profileert zich als sponsor van duurzame landbouw, maar bedoelt daarmee agro-industriële landbouw en geen agro-ecologie. De Foundation sponsort onder andere de befaamde Golden Rice. Die ggo-rijst bevat beta-caroteen, bron van vitamine A. Dat onderzoek loopt al 25 jaar en wordt momenteel geleid door Gerard Berry van het Internationaal Rijstonderzoeksinstituut (IRRI). Golden Rice krijgt kritiek. Onder meer dat arme families eerder moeten aangemoedigd om fruit en groenten te eten in plaats van een eenzijdig rijstdieet. Een gevarieerde voeding bevat immers voldoende vitamine A. Volgens Berry, gewezen kaderlid en onderzoeker bij Monsanto, onderschatten critici de kostprijs en de logistieke moeilijkheden die zich zouden voordoen bij het gevarieerder maken van het dieet.

... zonder te overleggen

Critici van de Bill & Melinda Gates Foundation hebben er bij Gates op aangedrongen de onderliggende oorzaken van armoede aan te pakken, eerder dan alleen te focussen op technologische oplossingen voor specifieke problemen. “Volgens mij had de Gates Foundation er beter aan gedaan een bredere kijk te hanteren”, zei wetenschapper Hans Herren zeven jaar geleden. "Ze hadden met meer belanghebbenden ter plaatse moeten overleggen vooraleer veel geld te investeren.” Activisten die hun bezorgdheid over de sponsoring door de Gates Foundation van de ontwikkeling van nieuwe biotech-zaden uitten, kregen van Gates toen het antwoord dat de Foundation geen pleitbezorger is van om het even welke wetenschappelijke methode. Toch becijferde de ngo GM Freeze dat een derde van de landbouwonderzoeksfinanciering van de Foundation tussen 2005 en 2011 naar ggo-onderzoek ging. Een bedroevende 2% van het budget ging naar bodemgerelateerd onderzoek, terwijl experts in landbouwontwikkeling dat al jaren als prioriteit zien.

Bespaar 140 euro op kantoorsoftware

Je hoeft geen licentie voor het MS Office pakket te kopen. Je kan het gratis LibreOffice-pakket gebruiken. Dit kan ook als je de switch naar Linux niet maakt. Steun met een deel van je winst een sociaal-culturele beweging.

Bronnen

 

Ook gepost in: Genoeg