Deelmogelijkheden voor media en cultuur: een overzicht

Deelmogelijkheden voor media en cultuur: een overzicht

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 24/07/2018
De Free Culture-beweging is een wereldwijde beweging van mensen en organisaties die (voornamelijk op internet) informatie, bestanden en programma's verspreidt onder een copyleft-, Creative Commons- of andere minder restrictieve licentie dan het normale auteursrecht. Hieronder vind je een overzicht van de bestaande kanalen.

 

Media en foto's

Openculture
Open Culture brengt kwalitatieve culturele en educatieve media (films, boeken, lessen...) voor de levenslang lerende gemeenschap. Het is gratis en verrijkend.
www.openculture.com

Wikimedia Commons
Dit is een meertalige website die gebruikt wordt als centraal archief van Wikimediaprojecten voor afbeeldingen, geluid, video en andere bestanden.
commons.wikimedia.org

Wikinews
Wikinews is een nieuwsbron van vrije informatie. Wikinews is een wiki waarin iedereen nieuwsberichten kan publiceren over een scala van onderwerpen.
wikinews.org

Flickr
Website om foto's te delen waarbij verschillende onder de creative commons licentie vallen
www.flickr.com/creativecommons/

 

Muziek

Jamendo
Website waar je gratis en legaal muziekalbums kan downloaden. De muzikanten, die dankzij open licenties, de vrije beschikbaarheid toestaan voor internet-gebruikers, kunnen vergoed worden. Dit kan dankzij giften van de gebruikers, het delen van de 50% winst uit reclame van Jamendo, ofwel dankzij de verkoop van commerciële gebruikerslicenties van hun muziek.
www.jamendo.com

8tracks
Typ je "mood" in op de hoofdpagina en krijg enkele playlists voorgesteld die bij je mood passen.
8tracks.com

 

Software, internet en licenties

GNU
GNU is een Unix-achtig gratis en open source besturingssysteem van vrije software. Je kunt op Linuxgebaseerde versies van GNU installeren die volledig bestaan uit vrije software. Het GNU project werkt voor een vrije verspreiding van kennis en voor een model van samenwerking, dat niet zonder politieke, ethische, filosofische en sociale of maatschappelijke gevolgen is.
www.gnu.org

Sourceforge
Online platform voor projecten rond de ontwikkeling van  open software. Voor de ontwikkelaars is het platform een plaats om hun werk te plaatsen, te beheren en te verspreiden. Voor de gebruikers staat het toe gratis software te vinden.
www.sourceforge.net

Framasoft
Netwerk van websites die samenwerken om open source software (GNU/LinuxDebian, Kde, Gnome, Firefox, ..) te verspreiden en het bekend maken bij het steeds groter wordende publiek.
www.framasoft.net

Creative Commons Licentie
Licenties die open inhoud willen bevorderen. De bedoeling is om creatieve werken vrijer beschikbaar te stellen dan bij traditioneel auteursrecht (copyright) mogelijk is, zodat die werken bijvoorbeeld makkelijker gekopieerd en verspreid kunnen worden of dat anderen er verder aan kunnen werken. Het project biedt verschillende vrije licenties aan die copyrighthouders kunnen gebruiken om bij het verspreiden van informatie problemen te voorkomen die door de huidige auteursrechtwetgeving kunnen optreden.
www.creativecommons.org

Creative Commons Record Labels
www.creativecommons.org

Les Creative commons zero
www.creativecommons.org

Open Street Map
Een open, vrije en bewerkbare wereldkaart. De doelstelling van het project is om een databnak te hebben van open en vrije cartographische gegevens. Alle gebruikers kunnen bijdragen aan de totstandkoming en digitalisering van kaarten met oa behulp van GPS.
www.openstreetmap.org

Commotion
Project van gratis software dat mesh-netwerken toestaat en gratis internettoegang waarbij de anonimiteit en veiligheid van de gebruikers beschermd wordt.
commotionwireless.net

Project Byzantium
Project om een Linux-communicatiesysteem te ontwikkelen waarmee je met iedereen informatie kan delen en dit zonder toegang tot het internet. Deze diensten en webapplicaties worden vaak gebruikt door activisten over de hele wereld.
project-byzantium.org

Open Garden
Gratis applicatie die toestaat om de internetverbinding die anderen delen te gebruiken, maar ook om de de jouwe te delen.
www.opengarden.com

FreedomBox
Vandaag wordt internet meer en meer bedreigd door censuur, filtering of het niet respecteren van zijn originele neutraliteit. De FreedomBox een klein pakket met open software dat je de controle van je gegevens, je privéleven en je vrije meningsuiting teruggeeft.
www.freedomboxfoundation.org

 

Educatie en boeken

Wikipedia
Wikipedia is een meertalige internet-encyclopedie waarvan de inhoud vrij beschikbaar is.De inhoud wordt door meerdre auteurs op vrijwillge basis geschreven
www.wikipedia.com
nl.wikipedia.org

Wikiwoordenboek
Dit is een meertalig en vrij woordenboek waaraan iedereen kan meehelpen.
nl.wiktionary.org

Wikibooks
Een gemeenschapsproject met als doel de mensheid kosteloos vrije inhoud leerboeken en ander lesmateriaal ter beschikking te stellen.
nl.wikibooks.org

Wikispecies
Open en vrije verzameling van alle soorten levende wezens.
species.wikimedia.org

Wikiquote
Vrije collectie van citaten, spreekwoorden en dergelijke meer.
nl.wikiquote.org

Bijleren
Op een leuke manier bijleren over een wijde waaier aan onderwerpen.
www.memrise.com

Coursera
Gratis cursussen volgen, aangeboden door wereldwijd bekende universiteiten
www.coursera.com

Gutenberg Project
Bibliotheek waar je tienduizenden gratis e-books kan downloaden.
www.gutenberg.org

Wikisource
Bibliotheek met tienduizenden teksten, die behoren tot het publiek domein of gepubliceerd zijn onder vrije licentie.
nl.wikisource.org/wiki/Hoofdpagina

Duolingo
Leer een gratis een taal op een speelse manier. Het aantal beschikbare talen is zeer divers: Spaans, Zweeds, Russisch, Japans, Swahili... Ben je tweetalig? Help dan mee om nieuwe cursussen te bouwen, zodat het aanbod nóg groter wordt.
duolingo.com

Perseus digital library
Zowat alle Griekse en Latijnse klassiekers kanje hier volledig online vinden, met Engelse vertaling en woord-voor-woord verklaring.
www.perseus.tufts.edu

 

Sociale netwerken

Diaspora
Open source sociaal netwerk dat gebaseerd is op de bescherming van persoonlijke gegevens, die 100% behoren tot en gecontroleerd worden door zijn gebruikers.
www.joindiaspora.com

Identi.ca
Open alternatief voor social networking en microblogging. Een open alternatief voor twitter.
www.identi.ca

GROU.PS
Sociaal "do-it-yourself" netwerk
www.grou.ps

Elgg
Open source software waarmee je een online sociaal netwerk kan creëren. Het biedt onder andere tools van blogs, microblogging, filesharing, het opzetten van gebruikersprofielen, het beheren van gebruikersgroepen, verzamelen van gegevens en verschillende andere toepassingen.
www.elgg.org

 

Bekijk hier het overzicht van alle deel- en ruilintiatieven in Vlaanderen en Brussel
(spullen, woning, kennis, mobiliteit, werkruimte, economische modellen....)

Wikipedia
Wikipedia, samen bouwen aan een kennisnetwerk. Bron tekening: Flickr CC Giulia Forsythe