Primark: de opiniestukken op een rijtje

Primark: de opiniestukken op een rijtje

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 14/08/2015
Gisteren ging in Gent een nieuwe vestiging van Primark open, een kledingketen die spullen aan dumpingprijzen verkoopt. Dit ging gepaard met heel wat media-aandacht, zowel positieve als negatieve. We sommen enkele opiniestukken op die verschenen in kranten, tijdschriften en op websites.
primark gent

Accijnzen innen op ketens als Primark, zou dat geen aantrekkelijke mini-tax shift zijn?
... Wat er nu zo bijzonder te koop is in dit soort winkels? Rommel vooral, tegen rommelprijzen. Voor wie hoopt dat deze door een kapitaal-, milieu- en sociale crisis zwaar op de proef gestelde samenleving stilaan weer de waarden van duurzaamheid en leefbaarheid ontdekt, is de opening van een Primark-filiaal telkens weer een moment van ontnuchtering. Primark is een symbool van een samenleving die verslaafd is aan de consumptie van rommel...
Lees meer op de website van De Morgen

‘Ik word triestig als ik al die mensen zie aanschuiven voor Primark’
‘Ik word er triestig van als ik die honderden mensen zie aanschuiven voor Primark’, reageert modeontwerpster Murielle Scherre op de opening van de Gentse vestiging. ‘Ik zou stuk voor stuk met hen willen gaan praten om te vertellen hoe het komt dat die kleren zo weinig kosten, en hoe ze ook goedkoop veel slimmer zouden kunnen shoppen.
Lees meer op de website van Het Nieuwsblad

Help mee om wegwerpmode een halt toe te roepen!
Dit opiniestuk is dus niet zozeer gericht tegen Primark, maar wel een oproep aan alle Gentenaars: laat fast-fashionketens links liggen. Kies voor duurzamere kledij en mode! #komaangent
Lees meer op de website van het Gents MilieuFront

Primark ... laat je geweten thuis, en zet je verstand op nul
Hoera er komt weer een Primark-winkel in België! Maar wordt het geen tijd dat we eens goed nadenken of dit wel een goed idee is? 3 T-shirts voor 10 euro kan dat wel?? Natuurlijk kan dat, je laat gewoon je t-shirts maken in China of Bangladesh, en het liefst door kinderen die nog net geen 10 jaar zijn. Dit gebeurt dan liefst in aftandse gebouwen, waar met de veiligheid een loopje genomen wordt, want er staan toch duizend mensen te wachten om als er iets gebeurt om hun plaats in te nemen.
Lees meer op de website van NewsMonkey

Dump de dumpwinkel Primark: het nieuwe goedkoop slaat de bodem uit onze economie
Vandaag opent in Gent een nieuwe vestiging van de winkelketen Primark. Jonathan Holslag, docent internationale politiek aan de Vrije Universiteit Brussel en auteur van 'De kracht van het paradijs: hoe Europa kan overleven in de Aziatische eeuw', schreef dit opiniestuk toen Primark een winkel in de Brusselse Nieuwstraat opende. Het werd toen ons meest gelezen opiniestuk ooit.
Lees meer op de website van De Morgen

Niet gekocht bij Primark, toch een hypocriete lul
Velen, mezelf incluis, waren er als de kippen bij om spreekwoordelijk de rieken en fakkels boven te halen bij de komst van Primark naar Gent. Dat is niet ongegrond, maar de kleren die ik op dit eigenste moment draag zijn hoogstwaarschijnlijk ook niet in de beste omstandigheden aan elkaar genaaid.
Lees meer op de blog Leven na 2014

'Goedkope supermarkten zijn een illusie: u krijgt twee maal de rekening'
(Opiniestuk over goedkope supermarkten in het algemeen): 'De lage prijs die we nu voor ons voedsel betalen, is een illusie', schrijft Sarah Van Liefferinge van de Piratenpartij. 'Wereldwijd worden we misleid door een handvol grote spelers die voedselprijzen en arbeidsvoorwaarden manipuleren, en zelfs onze voedingspatronen. Een schrikwekkende evolutie.'
Lees meer op de website van Knack

 

Bekijk hier ons dossier over duurzame kleding