Boekvoorstelling Kleerkastvasten in Leuven 15 juni

Boekvoorstelling Kleerkastvasten in Leuven 15 juni

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 26/05/2023
Sarah Vandoorne schreef een razend interessant, maar ook confronterend boek over het gebruiksvoorwerp dat we allemaal op onze huid dragen. Welkom op de boekvoorstelling!
Boekvoorstelling Kleerkastvasten 15 juni 2023 in Maakleerplek Leuven

 

Heb je 's ochtends wel eens het gevoel dat je niks hebt om aan te trekken? Dat laat de mode-industrie je graag geloven. Vele 'fast fashion' merken introduceren om de zes weken een nieuwe collectie. Sommige zelfs elke dag. Als reactie besloot journaliste Sarah Vandoorne om zes weken lang slechts zes kledingstukken te dragen. Wat begon als een ludieke actie groeide uit tot een jarenlang onderzoek waarbij ze elke schakel in de textielketen kritisch onder de loep nam. Waar komen onze kleren vandaan, hoe worden ze gemaakt, wie maakt ze en waar belanden ze als wij ze niet (meer) willen? Van België en Nederland over Marokko, Indonesië en Ghana tot India en Bangladesh. Die boeiende zoektocht naar de herkomst en de waarde van onze kleding deelt Sarah nu in haar boek 'Kleerkastvasten' (Uitgeverij Vrijdag, 2023).

Na een uitverkochte boekvoorstelling in Gent, kun je nu naar een boekvoorstelling in Leuven -- compleet met een debat over een duurzame toekomst voor mode en textiel en een kennismaking met MAAKbar Textiellab en maakleerplek.

 

Programma

19:00 - 20:00 maakleerplek open 

20:00-20:20 boekvoorstelling

  • Sarah Vandoorne stelt haar nieuw boek 'Kleerkastvasten' voor, een razend interessant, maar ook confronterend en urgent boek over het gebruiksvoorwerp dat we allemaal op onze huid dragen  

20:20-21:30 panelgesprek over duurzame mode

Welke uitdagingen moeten we aanpakken in de mode- en textielsector? Welke paden zien we naar een economie die eerlijker en duurzamer omgaat met mensen en de planeet? Daarover gaat Sarah Vandoorne in gesprek met een divers panel.

  • Saartje Boutsen, vandaag adviseur duurzaam ondernemen bij Studio D, vroeger o.m. sustainability manager bij modemerken JBC en Mayerline, beleidsmedewerker duurzame landbouw en voeding en MVO bij Rikolto en auteur van het boek #SavetheFoodture
  • Veerle Vermeyen, bio-ingenieur en onderzoeker circulaire economie met focus op circulair textiel aan de KU Leuven (Department of Metallurgy and Materials Engineering) 
  • Francesca Kitoko-Kameni, marketing freelancer Kameni Agency en mode-ontwerper Kameni Fashion: 'Afrocentric ready to wear' en duurzame kleding 

 

Wanneer?

Donderdag 15 juni 2023 vanaf 19u (de boekvoorstelling start om 20u) 

 

Waar?

maakleerplek - kantine, Stapelhuisstraat 13-15 in Leuven (op 10' wandelen van Station Leuven, aan de Vaartkom, het oude industriële hart van de stad)

 

Voor wie?

Voor iedereen met interesse voor mode en textiel, een duurzame economie, eerlijke handel en internationale solidariteit 

 

Deelnemen

Deelnemen kan gratis. Let wel: de plaatsen zijn beperkt!

>>> Gelieve vooraf aan te melden via dit formulier <<<

 

Organisatie

De Transformisten, Rikolto, MAAKbar en Avansa Oost-Brabant 

De Transformisten maakt deel uit van de Schone Kleren Campagne, dat is een coalitie van vakbonden, ngo's en consumentenorganisaties die de vuile was van de mondiale kledingindustrie buitenhangt en schone kleren eist: gemaakt met respect voor mensenrechten en de planeet. De Belgische Schone Kleren Campagne maakt op haar beurt deel uit van het Europese netwerk Clean Clothes Campaign

 

Foto Sarah Vandoorne (c) Marcia van der Zwan / Quote over Kleerkastvasten door Annelies Moons op VRT Radio 1
Foto Sarah Vandoorne (c) Marcia van der Zwan / Quote over Kleerkastvasten door Annelies Moons op VRT Radio 1