Manel ontwerpt duurzame textielcollecties op maat

Manel ontwerpt duurzame textielcollecties op maat

Olu Vandenbussche
geschreven door Olu Vandenbusschelaatst aangepast op 10/09/2015
Met Manel probeert textielontwerpster Olu Vandenbussche een antwoord te bieden op onze wegwerpcultuur. Ze doet dit via duurzame textielcollecties die worden ontworpen voor individuen volgens de principes van slow design.
ommuniekleedje op maat
communiekleedje op maat

Manel werkt enkel met natuurlijke stoffen die op ecologische wijze worden bedrukt. Ontwerpen worden zoveel mogelijk op bestelling geproduceerd om overschotten te vermijden en alles wordt met de hand gemaakt in België

Manel is ontstaan uit Olu's passie voor textiel en tekenen, maar ook uit frustratie met de huidige textielindustrie. Aan de ene kant heb je problemen zoals de vervuiling van rivieren, de uitbuiting van textielarbeiders in lageloonlanden, maar ook aan deze zijde van de wereld loopt er heel wat fout. Heel veel jobs in de textielsector gaan verloren en daarmee verdwijnt ook een stuk kennis, vakmanschap en cultuur. Ontwerpers moeten steeds strengere deadlines halen - in sommige winkels kan je elke 2 weken nieuwe modellen shoppen! - met kopieergedrag en burnouts tot gevolg.

Slow design

Daarom kiest Manel resoluut voor slow design. Zo heeft Olu een aantal totaalconcepten ontwikkeld voor kinderen naar aanleiding van sleutelmomenten in hun leven (geboorte, communie- of lentefeest...). Het Happy Habitats concept bijvoorbeeld omvat de opmaak van een kleurenplan en stylingplan voor de kinderkamer waarin duurzaamheid en comfort centraal staan en de realisatie van een interieurcollectie op maat. Het einddoel is om een stimulerende omgeving te creëren voor je kind die zijn identiteit weerspiegelt en versterkt.

Geboortecollectie

Met Building Baby's Brand vertaalt Olu het concept van de huisstijl naar een geboortecollectie. Ze ontwerpt een uniek geboortekaartje, een bijpassende textielcollectie en helpt ouders bij de zoektocht naar de perfecte doopsuikers en met de inrichting van de kinderkamer. Zo kunnen zij zonder stress uitkijken naar de komst van hun kindje.  Elke collectie vertrekt vanuit het individu en begint als een reeks potloodschetsen tijdens een thuisbezoek. Duurzaamheid, ambachtelijke kwaliteit en een persoonlijke band met de klant staan dan ook centraal. Manel werkt enkel met natuurlijke stoffen die op ecologische wijze worden bedrukt. Ontwerpen worden zoveel mogelijk op bestelling geproduceerd om overschotten te vermijden en alles wordt met de hand gemaakt in België. 

Webshop en workshops

Op zoek naar een originele stof voor je naaiproject? In de webshop vind je binnenkort exclusief een selectie van onze stoffen (allemaal met GOTS-label = Global Organic Textile Standards). Verder organiseert Manel ook nog workshops kleur & interieur.
www.manelprints.com
www.facebook.com/maneldesign
twitter.com/manelprints
be.linkedin.com/in/manelprints