De dag kadert in een bredere landschapstekening die Kunstenpunt samenstelt aan het begin van een politieke termijn. Bij deze analyse van het professionele Vlaamse kunstenlandschap, bleek transitie als thema onderbelicht te zijn. Reden genoeg om wat dieper te graven.
“Transitie, of overgang, vertrekt vanuit het besef dat onze manier van leven en werken moet veranderen om de verstorende effecten ervan op de mens en de planeet te stoppen.” Vanuit dit inzicht vertrekt het programma. Maar wat betekent transitie in de kunstensector en wat is de huidige stand van zaken?
“De kunsten zijn ontzettend goed in het verbeelden en tonen van tragere cultuurveranderinngen. Het zijn experimenteerders pur sang, waardoor ze met een creatie een blik op een mogelijke - utopische of dystopische - toekomst kunnen werpen. Zo kunnen vormen van ongelijkheid en onrecht die verbonden zijn aan onze huidige manier van leven, openlijk kritiek krijgen”, duidt Katrien.
Maar er is natuurlijk meer dan het inhoudelijke. Hoe zit het met de manier van werken? Die kan evenzeer uitbuitend en verstorend zijn. Hoe gaan we beter om met die symptomen van ongelijkheid? Hoe worden inzichten rond bijzondere experimenten gedeeld? Hoe zijn thema’s van transitie met elkaar verbonden en is het haalbaar om eraan te werken? Hoe raken we voorbij het bestrijden van symptomen? Is er een gefaseerd perspectief op langere termijn waarbinnen de omslag kan plaatsvinden en is daar draagvlak voor? Welke drempels moeten overwonnen worden en welke incentives zijn nodig? Zijn allianties met andere sectoren noodzakelijk? En wat is de rol van de overheid, zowel lokaal, landelijk, maar ook internationaal?
Katrien neemt de deelnemers mee langs deze vragen, geeft methodieken en deelt praktijkervaringen. Zo is er aan het einde van de dag niet alleen een schat aan input voor de sector om mee aan de slag te gaan, maar neemt ook elke deelnemer iets mee waar die concreet mee aan de slag kan in de eigen praktijk.
LANDSCHAPSTEKENING: sessie over Transitie in de kunstensector