Doe mee aan de Fashion Revolution voor eerlijke mode
“Ik wil dat mijn kleren gemaakt worden in goede omstandigheden, voor een eerlijk loon." Ben je het daarmee eens? Doe dan nu mee aan Fashion Revolution voor eerlijke mode.
Celestine Crijns, studente Sociaal Werk aan de Hogeschool Gent, loopt stage bij De Transformisten. Vanuit haar interesse voor duurzame mode testte ze de online training Mijn Stijl iD voor je uit.
Je staat voor een uitpuilende kleerkast en toch heb je niks leuks
Je staat voor een uitpuilende kleerkast en toch heb je het gevoel dat je niks leuks hebt om aan te doen. Herkenbaar? Mij overkomt het wel eens. Sommige kleren in mijn kast waren impulsaankopen, gekocht om de ene of andere modetrend te volgen. Enkele maanden later raak ik die kleren niet meer aan. En daar voel ik mij niet goed bij. Want ik ben mij er meer en meer van bewust dat de kledingindustrie een van de meest schadelijke is voor mens en planeet. Daarom wil ik leren hoe ik duurzamer met kleding kan omgaan.
Stage lopen bij De Transformisten zet me al goed op weg. Ik besluit ook de online training ‘Mijn Stijl iD’ uit te testen. Daarover deel ik hier graag mijn ervaringen.
’Mijn Stijl iD’ is een laagdrempelige training ontwikkeld door de Nederlandse milieuorganisatie Milieu Centraal in samenwerking met Psychologie Magazine. Het is een gratis online training in 6 stappen op weg naar jouw unieke stijl.
Als modebewuste persoon was ik erg nieuwsgierig naar de training. En ik moet zeggen: ‘Mijn Stijl iD’ wist me aangenaam te verrassen.
Wat me meteen opviel: het doel van de training was raak geformuleerd, de structuur in modules erg helder. Daardoor word je in logische stappen doorheen het proces van zelfontdekking geloodst. Van het identificeren van je persoonlijke voorkeuren tot de vertaling naar je kledingkast, de training biedt een uitgebreid overzicht van alle aspecten van stijl.
Dit vond ik fijn aan de training:
‘Mijn Stijl iD’ volgen, voelde als “me-time”. Mijn tip is: blokkeer de tijd die je nodig hebt om de modules te volgen helemaal voor jezelf. Zet je favoriete deuntjes op, neem iets lekkers te drinken en laat je niet afleiden door anderen. Met de training bezig zijn kan echt therapeutisch werken, even ontsnappen uit de drukte van je hectische dag.
Mijn Stijl iD volgen is me-time
Het interactieve aspect van de training kon ik ook erg waarderen. Er waren tal van korte video’s, denkoefeningen of opdrachten die mij konden bewegen om echt na te denken over mijn smaak, voorkeuren en koopgedrag. Sommige opdrachten kwamen in de vorm van een handige en leuke quiz of test.
De training houdt algemene stijlprincipes en aandacht voor jouw individuele expressie goed in balans. Je steekt wat op over kleurenleer, lichaamstype en kledingstukken die flatterend zijn voor verschillende figuren, maar ‘Mijn Stijl iD’ moedigt je evengoed aan om ‘out-of-the-box’ te denken en je eigen draai te geven aan trends.
Op het einde van de training ziet je kleerkast er anders uit, beter geordend. Naast je kast groeit een stapel kleding over die je niet meer draagt.
‘Mijn Stijl iD’ helpt je ook om die stapel creatief weg te werken. In de lijn met de Piraminder van De Transformisten, moedigt de training je bijvoorbeeld aan om kleren te herstellen of te ruilen.
Ik kan ‘Mijn Stijl iD’ aanbevelen aan alle Transformisten die hun persoonlijke stijl willen ontwikkelen en bewuster met kleding willen omgaan. Het is een toegankelijke en informatieve cursus die je creatief laat omgaan met de kleding die je al bezit en die je op weg zet naar een goed georganiseerde garderobe met minder/geen miskopen of impulsaankopen.
Via de website www.mijnstijlid.nl kan je snel en simpel een account aanmaken met je e-mailadres. Daarna kun je aan de slag op je eigen tempo. In totaal duurt de training ongeveer 2 uur. Na elke stap krijg je de kans om de belangrijkste geleerde lessen kort samen te vatten. Bij afronding van de training krijg je daar een handig overzicht van. Achteraf ben je welkom om verder tips & tricks uit te wisselen met andere deelnemers. Dankjewel Milieu Centraal en Psychologie Magazine!
Auteur: Celestine Crijns, stagiaire bij De Transformisten