Op de nieuwe website van Blauw Kasteel vind je heelwat informatie over de winkels, de pakketten en het domein terug. Wie graag het reilen en het zeilen van de boerderij wil volgen, kan zich inschrijven op hun nieuwsbrief via blauwkasteel.be/nieuwsbrief of hen volgen op www.facebook.com/bioblauwkasteel.
Tijdens de bioweek, op zaterdag 6 juni, leiden de akker- en moestuinverantwoordelijken je rond op het bedrijf. Schrijf het alvast in je agenda!
Ommuurde moestuin
De teelt van biologische groenten en fruit op bioboerderij Blauw Kasteel ging van start binnen de ommuurde moestuin, in 2007. Ondertussen vindt het merendeel van de groenteteelt plaats op tweeëneenhalf hectare nabijgelegen akkerland. In de moestuin vind je nu oude groenterassen, kleinfruit (bessen, frambozen, aardbeien,…), kruiden en een hoogstamboomgaard.
Tuinman Laurent: “Van de appels en peren laten we sap persen dat we verkopen in onze winkels of tijdens activiteiten. Het is troebeler dan het sap dat je in de supermarkt vindt, omdat het niet gefilterd wordt. Daardoor gaan er veel minder vitaminen verloren.”
Alles wordt op biologische wijze geproduceerd. Dat wil zeggen dat er geen pesticiden en chemische meststoffen gebruikt worden. Daarenboven streeft de boerderij naar een zo gezond mogelijke bodem. Bioboer Klaas legt uit:“Om ziektes te vermijden en om de bodem minder uit te putten, zetten we maar na zes jaar weer dezelfde groente op een perceel. Dat heet ‘teeltrotatie’. Een extra lapje akker zou ons in de toekomst moeten toelaten om daarenboven elk jaar een stuk te laten ‘rusten’. Om de bodem verrijken gebruiken we een combinatie van plantaardige compost en dierlijke mest, naargelang de behoefte van de teelt. De mest komt van een naburige geitenboer en van onze eigen schapen.”
Ardense Voskoppen
Wie langs bioboerderij Blauw Kasteel passeert, maakt veel kans om een kudde grazende Ardense Voskoppen te ontmoeten. De Ardense Voskop is een oud, Belgisch schapenras dat de laatste jaren weer aan populariteit wint, vooral binnen het natuurbeheer.
Bioboer Klaas: “Onze weilanden worden, in tegenstelling tot de intensieve veehouderij, niet bemest. Door de combinatie van maaien en begrazing met Ardense Voskoppen, hopen we de natuurlijke planten- en dierenrijkdom te verhogen. Het teveel aan rammen laten we slachten en verkopen we elk jaar rond februari via schapenvleespakketten.
Veel mensen vragen zich af waarom we als boerderij zoveel tijd investeren in de natuur. Naast het belang van natuur op zich, geloven we dat een gezonde natuur zich ook weerspiegelt in een gezonde akker, dieren en groenten. Zo brengt de natuur uit zichzelf heel wat natuurlijke vijanden voort, die op hun beurt onze groenten beschermen tegen schadelijke insecten of schimmels.”
Kleurrijk voorjaarsbos
Een groot deel van het kasteeldomein bestaat uit bos, waarvan sommige delen bijna honderd jaar oud zijn. Grote delen werden in de jaren vijftig echter eenzijdig beplant met populieren en het oude hakhout werd verwaarloosd, waardoor de natuurlijke rijkdom sterk minderde.
Bioboer Klaas “In de winter is er op de akker minder werk, waardoor we meer tijd in het bos doorbrengen. Via het ecologisch bosbeheer proberen we de verscheidenheid aan planten en dieren van weleer te herstellen. Het oude hakhout nemen we opnieuw in gebruik en de populierenbestanden worden vervangen door inheemse boomsoorten zoals eik, es en beuk. Daarenboven proberen we een geleidelijke overgang te maken tussen onze akkers, weilanden en het bos, zodat specifieke vogels, vlinders of planten er opnieuw kunnen gedijen.”
Elk jaar rond Pasen organiseert bioboerderij Blauw Kasteel een voorjaarswandeling door het bos. In die periode zijn grote delen van het bos bedekt met een kleurrijk tapijt van sleutelbloemen, bosanemonen, hyacinten of de zeldzame eenbes. Het brandhout dat voortkomt uit het bosbeheer wordt het hele jaar door te koop aangeboden.
Biowinkels, groente- en fruitpakketten
Alle producten van bioboerderij Blauw Kasteel worden te koop aangeboden via biowinkels Gastvrije Aarde in Sint-Kornelis-Horebeke (niet zo ver van Oudenaarde) en Tavontuur in Gent. Beide winkels bestaan al meer dan tien jaar en zijn een vaste waarde in het biolandschap.
Katelijne, winkelbediende in Gastvrije Aarde, “De klanten weten dat dinsdag en vrijdag de hoogdagen van de winkel zijn. Dan komen de groenten van eigen teelt binnen.” Lien, van Tavontuur, vult aan, “We doen zo veel mogelijk ons best om gezonde én duurzame voeding aan te bieden. Binnenkort starten we bijvoorbeeld met de verkoop van verpakkingsarme voeding: klanten nemen zelf hun potje mee en kunnen het vullen met noten, zaden, rijst, muesli of een hele resem andere lekkere producten.”
Daarnaast levert de boerderij elke dinsdag biologische groente- en fruitpakketten op verschillende afhaalpunten in Gent en de Vlaamse Ardennen. Wanneer we een blik werpen op de website, dan zien we een ruim aanbod van kleine, grote en mixpakketten, met zowel groenten als fruit. Ook worden maandelijks aardappelen en ajuinen geleverd.
“Via de pakketten verzekeren we onze boeren van een afzet én een eerlijke prijs. Daarenboven houden we de abonnees op de hoogte van het verrichte werk en organiseren we opendeurdagen en rondleidingen. Hiermee hopen we hen dichter bij de boerderij te brengen. De samenstelling van de pakketten is, binnen het seizoensaanbod, zo gevarieerd mogelijk. We geven altijd voorrang aan producten van eigen teelt of van andere bioboeren uit de buurt,” vertelt Tim, die de pakkettendienst organiseert.
Meer vragen? Stuur gerust een mail naar pakketten@blauwkasteel.be of bel 09 395 38 13.