Voedsel ruilen en delen: een overzicht

Voedselresten delen, samen groenten kweken of collectief aankopen bij lokale bioboeren, het is goed voor het land, de boeren, je portemonnee en de sociale contacten. Hieronder vind je een overzicht van de bestaande initiatieven.

 

Voedselteams

Voedselteam is een netwerk van lokale teams en duurzame producenten. Via dit netwerk wordt directe verhandeling van duurzame streek- en seizoensvoeding georganiseerd. Consumenten verenigen zich dus om samen groenten, fruit, vlees, zuivel, ... aan te kopen bij de lokale boer.
www.voedselteams.be

 

Bij de boer van de streek

  • Boeren en Buren
    Samen online kopen, rechtstreeks bij boeren van de streek. Koop wat je wilt, wanneer je wilt: fruit, groenten, brood, vlees, kaas, hoeve-ijs, ambachtelijk bier…Elke week komt iedereen samen op de Buurderij. Je haalt je bestelling af en ontmoet de Producenten.
    www.boerenenburen.be
  • Fermweb
    Via fermweb vind je een overzicht van boerderijen die rechtstreeks hun producten verkopen via korte keten.
    www.fermweb.be
  • eFarmz
    Webshop voor lokale, biologische producten, van brood over bier tot kant-en-klaarmaaltijden. Je kan je bestelling afhalen in een ophaalpunt in je buurt (Brussel of Wallonie) of kiezen voor thuislevering via fietskoeriers (in Brussel).
    www.efarmz.be

 

Biologische groentemanden

'Biologische groente- en fruitabonnementen' is een systeem waarbij bio-boeren telkens het beste van het veld voor je selecteren en op een vaste plaats leveren. Jij kan daar elke week je verse groenten gaan afhalen. Je werkt mee aan een rechtvaardige en eerlijke prijs voor de producent, aan mens- en milieuvriendelijke landbouw en je hebt wekelijks verse, gezonde seizoensgroenten en fruit.

  • Groenteabonnement
    Hier vind je een overzicht van de bedrijven die een biologisch groente- of fruitabonnement aanbieden.
    www.ecoplan.be

 

Voko

Het VOKO of Voedselkollektief is een Gents initiatief. Het bestaat uit een groep mensen die om de drie maanden samen biologisch en vegetarisch voedsel bestellen bij een groothandel. Het bestellen, uitwegen en in de winkel zitten is allemaal vrijwilligerswerk en gebeurt door de VOKO-leden.  Door de rechtstreekse aankoop en het vrijwilligerswerk blijft het biologisch eten voor iedereen betaalbaar. De drijfveren achter dit project zijn zowel sociaal als ecologisch.
www.anarchie.be/voko/

 

Samen koken of eten

  • Thuisafgehaald
    Thuisafgehaald maakt het mogelijk om je kookkunsten te delen met mensen bij jou in de buurt. Of je nu culinaire hoogstandjes maakt, of macaroni met kaas... hier kun je je maaltijd delen met je buren. Je kan ook afhalen wat iemand in je buurt heeft klaargemaakt.
    www.thuisafgehaald.be
  • Volkskeuken
    In Volkskeukens kan je meestal tegen kostprijs een (biologische) vegetarische maaltijd komen nuttigen die klaargemaakt is door vrijwilligers. Het voedsel van het seizoen is zoveel mogelijk lokaal geteeld. Je kunt je ook opgeven als kok/vrijwilliger voor de volkskeuken. Afwas wordt gezamenlijk gedaan.
    Volkskeukens in Antwerpen

 

Samen kweken

Volkstuintjes, gedeelde moestuinen, CSA,... naast groenten leveren ze ook heel wat voordelen op. Kennis wordt gedeeld, er wordt samen gezorgd voor de teelt, er is een sociaal aspect en ruimte wordt samen benut.

  • Samentuinen met Velt
    Een Samentuin is een tuin waarin mensen samen ecologisch tuinieren. Velt biedt advies en ondersteuning aan personen of besturen die een Samentuin willen oprichten of zich bij een bestaande tuin willen aansluiten. De website geeft ook een overzicht van alle samentuinen.
    www.samentuinen.org
  • Volkstuinparken
    Volkstuinen zijn kleine lapjes grond waarop (stad)bewoners groenten telen voor eigen gebruik. De perceeltjes grenzen aan elkaar en vormen samen een volkstuinpark. VZW Tuinhier wil de aanleg van dergelijke volkstuinparken stimuleren en staat soms ook in voor het beheer.
    www.tuinhier.be
  • Community Supported Agriculture
    CSA staat voor Community Supported Agriculture. Landbouw gedragen door een gemeenschap. Als deelnemer neem je verantwoordelijkheden op: Je kiest voor ecologische landbouw. Je betaalt niet zozeer voor landbouwproducten maar draagt bij om de werkingskosten van het bedrijf en de loonkosten van de boer voor te schieten. Je deelt dus ook mee in het landbouwrisico. In ruil ontvang je doorheen het teeltseizoen een aandeel van de vruchten en heb je inspraak in het reilen en zeilen van het bedrijf. Bovendien is er ook de voldoening verbonden te zijn met je voeding, met de landbouw en met de boer zelf.
    http://anneliekemadou.wixsite.com/csa-netwerk/

 

Bekijk hier het overzicht van alle deel- en ruilintiatieven in Vlaanderen
(spullen, woning, kennis, mobiliteit, werkruimte, voeding, economische modellen....)

voedsel delen swappen
Bron foto: Flickr CC Marisa McClellan
Ook gepost in: Genoeg Voeding