Babytheek

Babytheek

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 19/05/2020
“Je wil je kind toch een mooie wereld nalaten? Dan is spullen ‘delen’ in plaats van ‘bezitten’ een mooie eerste stap!” - De Babytheek is een van de trotse Mei Plasticvrij-changemakers.
(c) Sander de Wilde

Wat is het?

De Babytheek is een uitleendienst van babyspullen. Heel simpel: je wordt als ouder, grootouder, of pleegouder lid en dan kun je steeds in de Babytheek terecht voor het uitlenen van een co-sleeper, babybadje, wippertje, draagdoeken, babycooker. De eerste Babytheek opende haar deuren in Elsene in 2018. Intussen zijn er steeds meer Babytheken in heel Vlaanderen.

Waarom?

Plastic spullen hebben een enorme ecologische impact, zowel om ze te produceren als bij het transport en zéker bij de afvalverwerking. Elke jonge ouder weet: een baby-uitzet bevat een hoop plastic spullen. Je gebruikt ze bovendien erg kort. Dat bracht enkele jonge ouders op het idee om een Babytheek op te richten. Die geeft iedereen voor een prikje toegang tot kwalitatieve babyspullen. Hoe meer er hergebruikt en gedeeld wordt, hoe minder plastic er moet worden geproduceerd en hoe minder er op de afvalberg belandt!

Wie trekt het?

Eva van Velzen van Netwerk Bewust Verbruiken:  

“Jonge koppels die kinderen krijgen, zijn extra bewust bezig met het milieu. De Babytheek laat jonge ouders concreet kennismaken met "gebruik in plaats van bezit". Zo vermijden ze afval en helpen ze bouwen aan een klimaatvriendelijke toekomst voor hun kind.”

“De babytheek is ook gewoon een gezellige ontmoetingsplek voor jonge ouders waar iedereen welkom is!”

Trots op…

“Het eerste jaar moest er meteen al drie keer een ledenstop worden ingeroepen bij Babytheek Elzenhof, zo’n succes was het!"

"Twee jaar nadat we de eerste Babytheek openden, zijn er al 7 Babytheken actief en meer dan 10 concreet in opstart over heel Vlaanderen. Daar worden we zo blij van!"

   

Facebook Babytheek Elzenhof: @babytheekelzenhof | Instagram Babytheek Elzenhof: @babytheek_elzenhof | Website algemeen: www.babytheek.be

 

Meer informatie 

 

In het kader van Mei Plasticvrij 2020 - lees meer info en doe mee via info.meiplasticvrij.be