'Koppen' en 'Alles Kan Schoner' winnen Persprijs voor Duurzame Ontwikkeling

'Koppen' en 'Alles Kan Schoner' winnen Persprijs voor Duurzame Ontwikkeling

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 27/03/2014
Gisteren werd de FRDO Persprijs Duurzame Ontwikkeling uitgereikt. Die bekroont journalistiek werk dat aandacht besteedt aan duurzame ontwikkeling. Twee tv-ploegen vielen in de prijzen: Koppen en de makers van de Canvas-documentaire Alles kan schoner. Netwerk Bewust Verbruiken zetelde mee in de jury.
koppen persprijs duurzame ontwikkeling

Voor de Koppen-reportage Made in Bangladesh trok reporter Tim Verheyden zes maanden na de grote ramp van Rana Plaza, waarbij meer dan 1000 mensen om het leven kwamen, naar Bangladesh. Hij stelde met eigen ogen vast in wat voor mensonterende omstandigheden textielarbeiders er nog steeds moeten werken. De reportage Weg met de wegwerpeconomie toonde op welke manier de Vlaming steeds bewuster en creatiever omgaat met afval en grondstoffen. Alles kan schoner, een tweedelige documentaire van Dirk Draulans en Stijn Van Baarle, bezocht verschillende Vlaamse en buitenlandse cleantech-initiatieven. Ook Fish and Run II, een documentaire over de Belgische visserij, viel in de prijzen.

Het jury-oordeel

"We stemden mee voor Koppen, omdat het programma vaak op een toegankelijke, maar toch inhoudelijk sterke manier aandacht besteedt aan duurzaamheid", zegt An Kokken, die voor Netwerk Bewust Verbruiken in de jury zetelde. "De reportages kaartten niet enkel een probleem aan, maar toonden ook wat het persoonlijk aandeel van de consument aan dit probleem is en hoe die op een positieve dingen in beweging kan zetten. De redactie liet ook alledaagse mensen aan het woord. Het werd geen show van zonderlinge figuren, waaraan de kijker zich moeilijk kan spiegelen. Door verschillende stemmen te laten horen en cijfermateriaal te geven, kreeg de kijker een gevarieerd beeld van de behandelde onderwerpen. De reportages van Alles kan schoner waren minder op het consumentenverhaal gericht, maar gaven wel een toegankelijke inkijk in de technologische innovaties die ons te wachten staan."

Over de persprijs

De Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) geeft aan de Belgische federale overheid beleidsadvies inzake duurzame ontwikkeling. Jaarlijks reikt het FRDO de persprijzen Duurzame Ontwikkeling uit, het ene jaar aan de geschreven pers, het andere aan de audiovisuele media. De jury beoordeelde de verschillende inzendingen onder meer op vorm, en de aandacht voor het economische, ecologische en sociale verhaal.