Oesterzwammenkits en lugubere kunst op upcycling festival TRASH Deluxe

Oesterzwammenkits en lugubere kunst op upcycling festival TRASH Deluxe

Els Sallets
geschreven door Els Salletslaatst aangepast op 22/01/2015
Dat upcycling hot is, bewees de eerste editie van TRASH deluxe in 2014. Op 24 en 25 januari bezet REused vzw het OPEK in Leuven voor een tweede editie. Die draait helemaal rond duurzaam, uniek, betaalbaar en creatief hergebruik. Met een markt, upcycling workshops, expo, Repair Café, weggeefplein en Loved Before Pop-up Store is dit winterse weekend gegarandeerd goed gevuld.
trash deluxe

Vast ingrediënt van het festival is de upcycling-markt waar zowel gevestigde namen als beginnende ontwerpers hun uit recupmateriaal gemaakte producten aan de man brengen. Wie graag zelf de handen uit de mouwen steekt, kan deelnemen aan verschillende workshops.

Upcyclingmarkt met oesterzwammenkits

Vast ingrediënt van het festival is de upcycling-markt waar zowel gevestigde namen als beginnende ontwerpers hun uit recupmateriaal gemaakte producten aan de man brengen. Eén van de meest in het oog springende deelnemers zijn de jonge ondernemers van PermaFungi. Met bakfietsen van Cyclo, dat fietsen recycleert, haalt PermaFungi het koffiedik op bij Brusselse Exki’s en tovert  het daarna om tot oesterzwammen in de kelders van Thurn & Taxis. Op TRASH deluxe verkopen ze kits waarmee je thuis oesterzwammen kunt kweken. Verder trekken ook de messen van Tim Wagendorp de aandacht. Voor de lemmeten recycleert hij vijlen, kogellagers en autoveringen; gewei, oud bot of oude snijplanken kunnen dan weer dienen voor de handvaten.

Chique tropique en lugubere kunst

Maar ook de chique tropique van jong Leuvens talent Jeroen Lemaitre – die onder het label Animaux Speciaux met opgezette insecten, vlinders en dieren uit de tropen onmisbare statement pieces voor je interieur‭ maakt – trekt de aandacht. Op de expo zijn de exuberante juwelencreaties van Antwerpenaar Daniël von Weinberger, lichtjes lugubere kunst van Wim Hermans, poëtische assemblages van Vizoog en creaties van sociaal atelier De Factory te bekijken.

Repair Café en weggeefplein

Wie een kapotte fiets of stofzuiger wil laten repareren, kan daarmee terecht bij de deskundige helpers in het Repair Café op zondag 25 januari tussen 14u en 18u. Gelijktijdig organiseert Leuvense Weggeefwinkel Huisje van Overvloed een indoor weggeefplein.

Verkoop tweedehandskleding en upcycling workshops

Nieuw dit jaar is de Loved Before Pop-up Store op zaterdag, waar tweedehandskleding voor volwassenen wordt verkocht. De opbrengst gaat naar de eigenaars van de kledij en achteraf niet terug opgehaalde kledij gaat naar een goed doel. Wie graag de handen uit de mouwen steekt, kan juwelen uit fietsbanden leren maken in de doorlopende workshop Treasured Trash. Of misschien vind je wel je ding op de Stoel Zoekt Lief-stand – een project van Bos+ en Netwerk Bewust Verbruiken – waar ze een lamp uit recupfineerhout, vogelkastjes en nagelfiguurtje maken? 

Breng je lege batterijen mee en win

Op de markt wordt niet alleen verkocht, ook informatie rond afval komt op een ludieke manier aan bod. Bezoekers kunnen hun sorteerkennis op scherp zetten en mikken het afval – glas, papier & karton, pmd of restafval – in de juiste schietschijf met de afvalknaller van EcoWerf. Bio-Planet Leuven is net als de  Vlaams-Brabantse afdeling van EVA vzw (Ethisch Vegetarisch Alternatief) van de partij met proevertjes. Bezoekers die lege batterijen inleveren aan de inzamelstand van batterijenrecyclagebedrijf Bebat maken kans op een aankoopbon ter waarde van 20 euro van de onlangs geopende verpakkingsvrije winkel Content, een T-shirt van Hempmade Leuven of delicatessenwinkel The Food Hub.

Publieksprijs TRASH deluxe

Voor het eerst reikt TRASH deluxe ook een prijs uit. Die gaat naar de drie winnaars van de upcycling wedstrijd waarbij sociale ateliers werden uitgedaagd om een kunstwerk uit recupmateriaal te maken. Elke bezoeker van TRASH deluxe mag 3 deelnemende inzendingen nomineren en maakt zo kans om een aankoopbon van Bio-Planet of een Hempmade T-shirt te winnen.

Recupbar

Even bijtanken kan aan de TRASH deluxebar gemaakt uit recuphout. Geert Groffen staat garant voor puur en gezond eten. Smaakvol eten met een knipoog naar de wereldkeuken. Hij kookt, bakt en grilt de groenten van het seizoen tot een heerlijke maaltijd. De zoete noot wordt voorzien door de Jin van Scouts Sint Paulus te Leuven. Zij serveren oprecht lekkere dessertjes: geen overdaad aan suiker en kleurstoffen, wel veel verse ingrediënten. De wafeltjes worden zelfs ter plekke gebakken. De opbrengst gaat integraal naar het spaarpotje van de Jin, ten voordele van hun buitenlandse scoutskamp.

Meer info

TRASH deluxe
OPEK (Openbaar Entrepot voor de Kunsten), Vaartkom 4, 3000 Leuven
zaterdag 24 en zondag 25 januari 2015, van 11u tot 18u
Daginkom: 2 euro / Gratis -12 jaar
www.reused.be/trash-deluxe-2015.html

Affiche TRASH deluxe in OPEK Leuven
Affiche TRASH deluxe
Expo TRASH deluxe: Mementodozen van Wim Hermans
Expo Mementodozen van Wim Hermans