De Luierhoek

De Luierhoek

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 29/04/2020
Met wasbare luiers vermijd je meer dan 1.000 kilo afval. Dat willen alle ouders hun kind toch gunnen? Lees meer over Mei Plasticvrij-changemaker De Luierhoek.

Wat is het?

Wasbare luiers bestaan al heel lang. De herbruikbare luiers van vandaag zijn gelukkig niet te vergelijken met de katoenen doeken die onze (groot)ouders gebruikten. Moderne wasbare luiers bestaan in alle vormen: van bamboe over hennep tot katoen; met linten, velcro’s of knopen. Gelukkig zijn er steeds meer luierconsulenten, infosessies en (web)winkels die uitgebreid adviseren. Vaak zijn het jonge mama’s die na de geboorte van hun eigen kinderen een luierwebshop of -winkel startten, zoals Catty Verlinden van De Luierhoek.

De Luierhoek is een populaire webwinkel en sinds kort ook een fysieke winkel in Gent. Met goede producten, advies en infosessies rond het luiergebeuren probeert ze aarzelende ouders over de streep te halen om voor herbruikbare luiers te kiezen. 

Waarom?

Wegwerpluiers zorgen voor een gigantische afvalberg. Tot één ton per kind. Elk kindje wordt vier- tot zesduizend keer ververst. Dat betekent: vier- tot zesduizend wegwerpluiers, goed voor ruim 1.000 kilo afval. Vlaamse gezinnen gooien jaarlijks 400 miljoen gebruikte wegwerpluiers weg. De waterdichte buitenkant bestaat uit plastic. Wegwerpluiers zijn niet recycleerbaar. Verbranden, dat is het enige wat je ermee kunt doen. Geen leuk ‘welkom op deze planeet’ aan je liefste baby…

Gelukkig bestaat er een alternatief: wasbare, herbruikbare luiers. Die zorgen voor 2,5 keer minder CO2-uitstoot, inclusief productie, wassen en afvalverwerking. Verder gebruiken wasbare luiers tot 7 x minder land dan wegwerpluiers (land om de grondstoffen te produceren). 

Quote 

Catty Verlinden stelt: “Over 10 jaar zijn wasbare luiers het nieuwe normaal.”

“Wanneer we een reactie lezen als ‘veel gemakkelijker dan die wegwerp’, dan weten we dat we goed werk leveren. Bij ieder vooroordeel dat de vuilbak in gaat, zie je ons glimlachen.”

Trots op…

“We zien het aantal ouders dat bewust voor wasbare luiers kiest, echt groeien. Het maakt ons blij wanneer ze komen vertellen dat de herbruikbare luiers minder lekken en voor minder luieruitslag zorgen.”

“Eigenlijk maakt het voor ons niet uit wat de reden is om te kiezen voor wasbare luiers: het milieu, geld besparen, de gezondheid van je baby … “Ouders worden er ook gewoon vrolijk van. Lang niet iedereen verwacht dat bij de start.”

 

Facebook @de.luierhoek | Instagram @de_luierhoek | Website www.luierhoek.be

 

Meer luier(web)winkels en -services: 

  • Doekjes en Broekjes - doekjesenbroekjes.be
  • EcoBaby - ecobaby.be
  • Grace is Green - graceisgreen.com
  • Happy Nappies - happynappies.be
  • Kiddybips - kiddybips.be
  • Klein Spook - kleinspook.be: een site met heel wat informatie, weetjes, demofilmpjes, foto’s en praktische tips 
  • Kudzu - kudzu.be/nl/baby: ook heel wat andere baby-artikelen
  • Washcot luierservice - washcot.be - speciaal voor het "luie type" ;-) onder de bewuste ouders is Washcot een luierservice die wekelijks gewassen luiers levert en vuile exemplaren ophaalt. Isabel en David van Washcot zeggen daarover: “Net als jonge ouders willen wij een gezonde toekomst voor onze kinderen. Maar we willen ook ontzorging voor ouders” 

Meer informatie opzoeken / meer lezen kan ook hier: 

 

In het kader van Mei Plasticvrij 2020 - lees meer info en doe mee via info.meiplasticvrij.be