Plastic Free Plux
Het Luxemburgplein bij het Europees Parlement plasticvrij krijgen is niet alleen een concrete actie maar ook een symbolische daad - ontdek Plastic Fee Plux als Mei Plasticvrij-changemaker.
De Klusbib in Mechelen is een gereedschapsbibliotheek. Je betaalt, net zoals in de bib, een ledenbijdrage en kunt er dan gereedschap zoals een boormachine of een cirkelzaag ontlenen. Vaak is er ook een atelier om ter plekke te klussen.
De Klusbib is opgestart in april 2017. Zo’n 150 Mechelse gezinnen maken er gebruik van. De leden zijn verbouwers die spullen ontlenen zoals zware breekhamers, maar evengoed gezinnen die bewust zo weinig mogelijk gereedschap in huis halen en zelfs voor een schroevendraaier naar de Klusbib komen.
Hoe vaak heb je een boormachine of hogedrukreiniger nodig? De Klusbib stelt gereedschap ter beschikking dat je anders zou aankopen. Door het te delen, wordt het materiaal efficiënter gebruikt. Collectief kiezen gebruikers ook voor duurzamer gereedschap dat minder snel op de afvalberg terechtkomt.
Gereedschapsbibliotheken zetten een rem op het aankopen van spullen en dragen dus bij tot een wereld met minder plastic. Zo vermijden ze overtollig grondstoffengebruik en onnodig afval.
De Klusbib wordt gedragen door enkele Mechelaars die geloven in de toekomst van de deeleconomie.
Het is een initiatief van Deelbaar Mechelen vzw die compleet draait op vrijwilligers, naar het voorbeeld van Tournevie en andere gereedschapsbibliotheken.
Dankzij een samenwerking met de stad Mechelen kunnen in een bepaalde wijk alle inwoners een jaar lang gratis lid worden van de Klusbib. Door het coronavirus nam een ander initiatief van de Klusbib een hoge vlucht: de ‘Digibib’. Klusbib zamelt afgeschreven laptops in bij bedrijven, geeft ze een onderhoudsbeurt en schenkt ze dan aan kwetsbare kinderen. De jongste weken kregen 100 Mechelse gezinnen zo een laptop.
We nodigen mensen uit om kritisch na te denken over privébezit
“We hopen bij te dragen aan een socialer Mechelen waar iedereen kan beschikken over het nodige gereedschap zonder grote investeringen te doen. Tegelijk nodigen we mensen uit om kritisch na te denken over privébezit. Waarom zou je gereedschap aankopen dat je slechts zelden gebruikt? In ons project gaan de uitdagingen voor een sociale en klimaatvriendelijke stad hand in hand.”
“Ons project is gebouwd rond een groep vrijwilligers. Om ervoor te zorgen dat we onze initiatieven tot een goed einde brengen zonder zelf op te branden, is ons motto: we doen graag véél, zolang het maar plezant blijft voor de vrijwilligers.”
In het kader van Mei Plasticvrij 2020 - lees meer info en doe mee via info.meiplasticvrij.be