Plastic Free Plux

Plastic Free Plux

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 29/04/2020
Het Luxemburgplein bij het Europees Parlement plasticvrij krijgen is niet alleen een concrete actie maar ook een symbolische daad - ontdek Plastic Fee Plux als Mei Plasticvrij-changemaker.

Wat is het?

Plastic Free Plux is een initiatief van bonte maar vastberaden jonge Europese burgers die in Brussel wonen. Ze strijden tegen plastic wegwerpbekers op het Brusselse Luxemburgplein / Place du Luxembourg, vaak afgekort tot “Place Lux” of “Plux”. Dat plein ligt tegenover het Europees Parlement. Wie voor de Europese instellingen werkt, hangt er graag in een van de vele cafés. Tijdens de populaire apero op donderdag serveren de meeste cafés hun dranken in plastic wegwerpbekers. In 2018 zetten enkele van die aperogangers een pilootproject op rond herbruikbare bekers: ‘Plastic Free Plux’. Nu helpen ze alle café’s op het plein om een duurzaam systeem met herbruikbare bekers met waarborg in te voeren.

Waarom?

Een plasticvrij Europa start hier bij ons

Het Luxemburgplein bij het Europees Parlement plasticvrij krijgen is niet alleen een heel concrete actie maar ook een heel symbolische daad. Plastic Free Plux wil doordringen tot het hart van Europa en de Europarlementariërs en Eurocraten overtuigen om meer in te zetten op een plasticvrije toekomst.

Wie trekt het?

Plastic Free Plux is opgestart door enkele stagiairs in het Europees parlement. Ondertussen is het team uitgegroeid tot een toffe bende locals and expats.

Mooiste moment

“De lancering van herbruikbare bekers in Café Luxembourg was een mijlpaal; het was de eerste bar die komaf maakte met wegwerpbekers na intens overleg tussen ons team, Café Luxembourg en brouwer AB Inbev."

"We zijn ook apetrots dat we zijn opgenomen in een recent rapport van de Ellen MacArthur Foundation, een wereldreferentie op het vlak van circulaire economie.”

Resultaat

"Tot op vandaag hebben we al meer dan 100.000 wegwerpbekers uitgespaard, 4 bars geholpen de switch te maken naar herbruikbaar en meer dan tien evenementen bijgestaan om wegwerpplastic te vermijden."

 

Facebook: @plasticfreeplux | Instagram: @plasticfreeplux | Website: goplasticfree.be

 

In het kader van Mei Plasticvrij 2020 - lees meer info en doe mee via info.meiplasticvrij.be