Ochtendlezing: Feesten zonder afval en hormoonverstorende stoffen in plastic

Ochtendlezing: Feesten zonder afval en hormoonverstorende stoffen in plastic

Iris Verschaeve - Gents MilieuFront
geschreven door Iris Verschaeve - Gents MilieuFrontlaatst aangepast op 16/04/2018
In België wordt jaarlijks 100 miljoen euro belastinggeld uitgegeven om 17.000 ton zwerfvuil op te ruimen. Ongeveer de helft van dat zwerfvuil bestaat uit plastic flessen die eeuwig in de natuur blijven hoewel ze kunnen worden gerecycleerd. Op woensdag 2 mei geeft het Gents MilieuFront een ochtendlezing in Gent over hoe we deze afvalberg kunnen reduceren.
Bo Eide © BY-NC-ND 2.0

In België wordt jaarlijks 100 miljoen euro belastinggeld uitgegeven om 17.000 ton zwerfvuil op te ruimen. Ongeveer de helft van dat zwerfvuil bestaat uit plastic flessen die eeuwig in de natuur blijven hoewel ze kunnen worden gerecycleerd. Het Gents MilieuFront voert al jaren actie voor een krachtdadiger beleid om de afvalberg te reduceren en de transitie naar een circulaire economie te ondersteunen.

Op het programma

Op woensdag 2 mei organiseert Gents MilieuFront in samenwerking met Universiteit Gent en studentenvereniging d'urgent een event dat enerzijds focust op het medische aspect van de verpakkingsproblematiek en anderzijds een concrete bijdrage levert over de rol die wij kunnen spelen in het reduceren van die afvalberg.

Petra De Sutter buitengewoon hoogleraar gynaecologie aan de UGent en hoofd afdeling Reproductieve Geneeskunde (UZ Gent) licht toe hoe chemische stoffen in plastic en blik onze hormonen ontregelen en zo bijdragen tot diverse ziekten.

Erna geeft Jeroen Vereecke, als organisator van het Boomtown festival al jaren bezig met verduurzaming van festivals, zijn visie over wat je in de praktijk kan doen om de afvalberg te helpen reduceren. Feesten zonder afval, kan dat? Wat hebben we nodig om te stoppen met wegwerp-plastics in horeca en evenementen? Kunnen we plant-based plastics gaan gebruiken? En waarom transporteren en verpakken we zoveel water, terwijl het gewoon uit de kraan komt?

Een niet te missen event met 2 schitterende sprekers, ook begrijpelijk voor niet-wetenschappers.

Praktische informatie

  • Wanneer? Woensdag 2 mei, 9u-11.30u
  • Waar? Auditorium L in de Jozef Platteaustraat 22
  • Prijs? Gratis, niet inschrijven, gewoon afkomen!
  • Facebookevent - sharing is caring.