Mij Pak Je Niet In

Mij Pak Je Niet In

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 29/04/2020
“Stel je voor dat het normaal is om met eigen potjes langs de slager of kaasboer te gaan. Dat we in supermarkten eigen flessen kunnen vullen. Dat we massaal stoppen met onze plasticverslaving” - Ontdek Mei Plasticvrij-changemaker Mij Pak Je Niet In.
(c) Lukas Deroo

Wat is het?

Het burgerinitiatief Mij Pak Je Niet In spoort burgers aan om verpakkingsafval te vermijden door eigen potjes mee te nemen naar de winkels, de markt of het afhaalrestaurant.

Op een kaart en via een gelijknamige Facebookpagina worden adressen gedeeld waar je welkom bent met je eigen potjes. Zo verlaagt Mij Pak Je Niet In de drempel: op die adressen kan het! In een openbare Facebookgroep kunnen mensen vragen stellen en ideeën delen rond verpakkingsarm winkelen. Af en toe organiseert Mij Pak Je Niet In duurzame acties rond verpakkingen vermijden of hergebruik. 

Waarom?

Per jaar zorgen Belgen voor meer dan 1,8 miljoen ton verpakkingsafval. We zijn dan wel kampioen in het recycleren, verpakkingen vermijden is veel logischer en beter voor het milieu.

Een winkelier vragen of je aankopen kunt laten verpakken in je eigen potjes, is voor veel mensen een brug te ver. Daarom bedacht Mij Pak Je Niet In een label voor winkels én een kaart, zodat iedereen weet waar je welkom bent met eigen potjes.

Wie trekt het?

Afvalarm winkelen verrijkt je leven

Mij Pak Je Niet In is opgericht in 2014 door Grietje Vandaele met de steun van Stad Gent. Grietje kreeg logistieke ondersteuning van Ludwig Henry, die zich verdiept in wetgeving en voorbeelden wereldwijd. Timelab zorgde voor overlegmomenten met specialisten. Later versterkte Zero Waste voortrekker Veerle Colle de kerngroep, met de focus op communicatie.

Mij Pak Je Niet In werkt bottom up: alle deelnemers die nuttige informatie aandragen, trekken het initiatief mee.

Trots op…

Oorspronkelijk was Mij Pak Je Niet In een Gents initiatief. De eerste adresjes op de kaart waren dan ook in Gent. Het is mooi om te zien hoe burgers van heel Vlaanderen de kaart uitbreiden. Heel wat duurzame organisaties in andere steden en gemeenten geven hun initiatieven het Mij Pak Je Niet In-label mee.

  

Facebook pagina: @mijpakjenietin | Facebook groep: Mij pak Je Niet In | Website / interactieve kaart: www.mijpakjenietin.be

  

Lees meer

 

In het kader van Mei Plasticvrij 2020 - lees meer info en doe mee via info.meiplasticvrij.be