Recht op Repareren

Recht op Repareren

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 20/05/2020
“Repareren zou even logisch, makkelijk en vanzelfsprekend moeten zijn als een koffie op zondagochtend” - Maak kennis met Mei Plasticvrij-changemaker Recht op Repareren.

Wat is het?

De wegwerpeconomie draait op volle toeren. Steeds meer kapotte GSM’s, stofzuigers, koffiezetapparaten, rugzakken … belanden op de afvalberg omdat repareren te ingewikkeld of te duur geworden is. Recht op Repareren is een campagne die ijvert voor makkelijke herstellingen. Want het moet voor de consument én de producent evident worden om te herstellen in plaats van weg te gooien.

Waarom?

Plastics vind je in smartphones, laptops, wasmachines, koelkasten, koffiezetapparaten… Steeds meer belanden ze op de afvalberg omdat repareren te ingewikkeld of te duur is. Wat maakt herstellen vandaag zo moeilijk? Onderdelen zitten vastgelijmd, wisselstukken ontbreken of er zijn geen herstellers in de buurt . Dan wordt de verleiding groot om een nieuw toestel te kopen, en het oude op de afvalberg te gooien. In 2018 produceerden we volgens de VN wereldwijd 48,5 miljoen ton e-waste.

Recht op Repareren roept politici, fabrikanten en winkeliers op om het tij te keren. Bijvoorbeeld door de garantie te verlengen en wisselstukken en herstelinformatie voor iedereen toegankelijk te maken.

Wie trekt het?

Rosalie Heens van Repair&Share trekt de campagne. Ze is zelf gebeten door de repareer-microbe en al jaren actief als vrijwilligster in Repair Cafés in Gent. Ze vond een twintigtal organisaties bereid om de campagne 'Recht op Repareren' te steunen.

Trots op…

10 jaar na het allereerste Repair Café zien we een heuse repareerbeweging op gang komen. Veel consumenten storen zich aan het feit dat er zoveel weggegooid wordt. In alle lagen van de samenleving groeit de verontwaardiging over de wegwerpeconomie. Het is een positief signaal dat het aantal Repair Cafés blijft groeien. Ook bij de Belgische politici komt er iets in beweging. Enkele politieke partijen verdedigen wetsvoorstellen om de zogenaamde “geplande veroudering” van toestellen tegen te gaan.

   

Facebook: @repairshare | Website: repairshare.be en repair.eu

 

Meer weten  

 

In het kader van Mei Plasticvrij 2020 - lees meer info en doe mee via info.meiplasticvrij.be