We testen een alternatieve betaalapp in Leuven

We testen een alternatieve betaalapp in Leuven

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 20/09/2023
TransACTIE, zo heet de nieuwe betaalapp met respect voor mens en planeet
Test TransACTIE betaalapp in Copyshop Duplico Leuven
Test TransACTIE betaalapp in Copyshop Duplico Leuven

 

Vandaag waren we in copyshop Duplico in Leuven voor een officieel moment: de eerste betaling met de alternatieve betaalapp 'TransACTIE'. Het werkte perfect! 

 

WAT VOORAFGING

Overal digitaal betalen: best handig! Maar … Wie blijft achter in een cashloze maatschappij? En profiteert onze lokale economie eigenlijk van die doorgedreven digitalisering? Of hebben vooral Big Tech en Big Finance er baat bij? Kan het ook anders? 

Muntuit, een vzw die gemeenschapsmunten promoot en helpt ontwikkelen, neemt het financiële systeem zoals we het kennen niet zomaar voor lief. De organisatie zocht partners om een project op te zetten rond eerlijk digitaal betalen. Avansa Oost-Brabant, hogeschool Howest (opleiding Netwerkeconomie), promotor van een regeneratieve economie Happonomy en De Transformisten hapten toe. Met steun van de Vlaamse overheid ontwikkelden de partners samen het project 'TransACTIE'.

In open ontwerpsessies rond TransACTIE bij Avansa Oost-Brabant in Leuven kwamen bewuste burgers, bezorgde retailers, IT-nerds en systeemhackers mee nadenken over alternatieven voor de gekende digitale betaalmogelijkheden. De twee belangrijkste aandachtspunten waarvoor zij een oplossing zochten waren: de privacy van gebruikers en de hoge kosten voor lokale handelaars.

 

VAN DROOM NAAR TEST

Het resultaat van de open ontwerpsessies ligt er nu. Het project TransACTIE lanceert een positief alternatief voor de gekende digitale betaalmogelijkheden: een nieuwe, eerlijke betaalapp 'TransACTIE' waar de samenleving wel bij vaart. Burgers kunnen het systeem zowel met als zonder smartphone gebruiken om digitaal te betalen.

De app 'TransACTIE' gaat vandaag een actieve testfase in. Verschillende handelaars en verenigingen in Leuven en hun klanten / bezoekers zullen eraan meewerken. 

Muzaffer – beter gekend als Moussa – van Copyshop Duplico in de Burgemeestersstraat 7 in Leuven is zo’n handelaar die de betaalapp TransACTIE zal testen. Moussa heeft veel werk. Hij is pas verhuisd, van een pand in de drukke Tiensestraat naar een pand om de hoek in de Burgemeestersstraat, en bij de start van een nieuw academiejaar hoort traditioneel veel kopieerwerk. Gelukkig vraagt het niet veel tijd om het nieuwe betaalsysteem TransACTIE te installeren.

Moussa is erg blij dat er een alternatief voor de gekende digitale betaalmogelijkheden in ontwikkeling is. In zijn copyshop komen veel klanten over de vloer die maar een klein bedrag moeten betalen, enkele kopies maken in zwart-wit kost nu eenmaal niet veel. Cash hebben de meeste klanten niet meer op zak. Dus betalen ze digitaal. Bij elke transactie hoort een transactiekost die naar de aanbieder van het betaalsysteem gaat. Bij Moussa loopt de totale kost voor transacties best hoog op. Een ander, eerlijker, lokaal en eco-vriendelijk betaalsysteem ziet Moussa dan ook helemaal zitten! 

 

WIE DOET MEE? 

Ben je een handelaar of vereniging in Leuven? Je kunt meedoen aan de test! Op de site van Avansa Oost-Brabant staat een handige lijst vragen-en-antwoorden (over hoe de app precies werkt, veiligheid en privacy...). Servaas Van Huylenbroeck, projectleider TransACTIE bij Muntuit vzw, staat klaar om je te helpen. Je kunt hem bereiken op tel. 0495.37.50.49 of via servaas (at) muntuit.be.

Ben je klant of bezoeker bij handelaars en verenigingen in Leuven? Probeer TransACTIE eens uit! Dat kan met én zonder een smartphone. Je dient je wel vooraf te registreren als tester, dat kan via dit formulier

 

Test TransACTIE betaalapp in Copyshop Duplico Leuven, met Muntuit en Happonomy
Test TransACTIE betaalapp in Copyshop Duplico Leuven, met Muntuit en Happonomy
TransACTIE project van Muntuit, Avansa Oost-Vlaanderen, Howest, Happonomy en De Transformisten - met steun van de Vlaamse overheid
TransACTIE project van Muntuit, Avansa Oost-Vlaanderen, Howest, Happonomy en De Transformisten - met steun van de Vlaamse overheid
Ook gepost in: Onze projecten