Geld slaapt niet bij de bank. Zodra het op een spaarrekening of in een beleggingsfonds belandt, gaat het de hele wereld rond. De organisatie FairFin wil dat banken meer investeren in duurzame en ethische alternatieven. Waar gaat jouw geld naartoe en wat kan je eraan doen? FairFin legt het uit!
Banken investeren miljarden in controversiële wapens, militaire dictaturen en bedrijven die geen rekening houden met mensenrechten of milieunormen. De organisatie FairFin zet Belgische banken en het publiek aan om anders om te gaan met geld. Volgens hen zijn er heel wat mogelijkheden om deze negatieve trend om te draaien: “Je kan van bank veranderen en kiezen voor een duurzame bank, je kan duurzame investeringen aangaan of bij je bank aankloppen met de vraag naar transparantie”, zegt Marjon Meijer van FairFin.
Met de Bankwijzer kan je eenvoudig opzoeken hoe het gesteld is met jouw bank.
BankWijzer
Met de BankWijzer (www.bankwijzer.be) kan je eenvoudig opzoeken hoe het gesteld is met jouw bank. Aan de hand van scores kan je zien hoe de bank het stelt op 8 maatschappelijk relevante thema’s, zoals klimaatverandering, mensenrechten en belastingontduiking. “Je kan zelf selecteren op basis van de onderwerpen die je interessant vindt. Hecht je veel belang aan klimaat? Dan kan je specifiek opzoeken welke investeringen jouw bank doet voor het klimaat, of welke investeringen met nadelige gevolgen voor het klimaat.”
Scoort jouw bank slecht op Bankwijzer? Dan raadt FairFin aan om van bank te veranderen. Sinds 1 februari 2018 is een bankoverstap eenvoudiger: “Als je nog geen hypotheek hebt, is het gemakkelijk om van bank te veranderen. Met de nieuwe wetgeving kan je in principe eenvoudig overschakelen en regelt de bank alles voor jou (vorige week kwam in het nieuws dat deze regeling nog niet op punt staat). Als je wel een hypotheek hebt, raden wij aan om een extra duurzame spaarrekening te openen bij een andere bank”, zegt Marjon.
Duurzaam investeren
Veiligheid is voor elke klant het belangrijkste stelt Marjon: “Je moet op voorhand goed nadenken wat je wil doen met je geld. Heb je geld over waar je iets anders mee kan doen? Dan zijn er verschillende opties. Je kan een duurzame spaarrekening openen, maar je kan ook iets doen met je geld buiten de bank. Er zijn steeds meer duurzame coöperaties waar je een andeel van kan kopen, zoals Ecopower, Partago, cohousing,... Je bent dan mede-eigenaar van een duurzame coöperatie én je weet dat jouw geld wordt geïnvesteerd in goede zaken. FairFin heeft met Franstalige zusterorganisatie Financité een label voor financiële producten met een duurzaam of sociaal doel.”
Laat je stem horen
FairFin vindt het belangrijk dat de burger haar/zijn stem laat horen. Een klachtenformulier invullen is volgens Marjon even belangrijk als een bankoverstap: “Dat is ook een manier om te laten zien dat je betrokken bent bij het financiële systeem én dat je het belangrijk vindt dat de bank goede dingen doet met ons geld. Je kan jouw bank benaderen via een online formulier (te vinden op Bankwijzer) of via een gesprek op kantoor. Als mensen blijven vragen naar de investeringen die worden gedaan met hun geld, zal de bank voelen dat die vraag vanuit de klant er zeker is. Als we de banken vragen waarom ze nog steeds investeren in vervuilende steenkool, dan antwoorden ze meestal dat hun klanten dit niet belangrijk vinden. Het is aan ons, de klant, om onze mening uit te spreken.”
Je kan kiezen voor een duurzame bank, je kan duurzame investeringen aangaan of bij je bank aankloppen met de vraag naar transparantie
Wat doet Fairfin?
FairFin voert campagnes en doet onderzoek naar schadelijke investeringen door de banken. “Wij starten altijd met een onderzoek naar wat de bank effectief doet. We kiezen een bepaald thema uit, bijvoorbeeld klimaat. Vervolgens voeren we onderzoek naar welke bedrijven grote negatieve impact hebben op het klimaat (zoals bijvoorbeeld bedrijven die fossiele brandstoffen ontginnen). Nadien onderzoeken we hoeveel geld van welke bank naar dergelijke bedrijven gaat.”
“We onderzoeken zowel concrete investeringen van de bank als hun beleid. Banken zetten op hun website of in hun jaarrapport waarin ze wel of niet investeren. Wij gaan dan onderzoeken of dit effectief klopt. Nadien maken we onze cijfers bekend aan de pers en de banken. Er zijn inderdaad al stappen gezet door de banken, veel banken financieren bijvoorbeeld geen nieuwe steenkoolcentrales meer”, zegt Marjon.
Hoe kan jij anders omgaan met jouw geld?
1. Check op BankWijzer hoe duurzaam jouw bank is. Stap indien nodig over naar een andere bank. 2. Stel vragen aan jouw bank: online of bij een kantoormedewerker ter plaatse. 3. Open een spaarrekening bij een duurzame bank (bijvoorbeeld Triodos of vdk). 4. Als je geld over hebt, kijk dan eens of je een deeltje van je geld kan investeren in een duurzame coöperatie. Voor een overzicht, zie www.fairfinlabel.be.
Ontdek alles over de campagnes van Fairfin op www.fairfin.be.