12 tips om duurzaam te investeren

12 tips om duurzaam te investeren

FairFin
geschreven door FairFinlaatst aangepast op 08/12/2014
Duurzaamheid is deel van ons leven geworden. We scheiden ons afval, verbouwen ecologisch en koken met lokale producten. Maar wist je dat je ook via je geld iets kunt betekenen voor de wereld?
Fair geld: iets voor jou?
Fair geld: iets voor jou?

Ons geld slaapt niet op onze bankrekening. Banken herinvesteren het geld dat op je rekening staat in projecten en bedrijven. Via duurzame producten kun je ervoor zorgen dat die investeringen zoveel mogelijk gebeuren in bedrijven die sociaal en milieuvriendelijk te werk gaan. De vzw FairFin ontwikkelde de Supergeld Starterskit, waarmee je op weg wordt geholpen om je geld zelf een ethische make-over te geven. Als tipje van de sluiter: 12 tips.

(Groot)ouders openen dikwijls een spaarrekening voor hun (klein)kind. Waarom geen duurzame spaarrekening? Dat is goed voor de toekomst van het kind én voor de planeet.

1. Kies je bank bewust

Duurzaam investeren begint bij de keuze van je bank. Er zijn grote verschillen tussen de keuzes die banken maken: sommigen geven vooral leningen, anderen speculeren veel op de beurs. Sommigen kiezen expliciet voor sociale projecten en innovatieve bedrijven, anderen gaan voor snelle winst en investeren in wapens of textielfabrikanten die hun werknemers uitbuiten. Voor een inkijkje in de investeringen van jouw bank, kijk op www.fairfin.be/jouw-bank

2. Open een duurzame spaarrekening

Het geld op een duurzame spaarrekening wordt vooral geïnvesteerd in projecten en bedrijven die het goed voor hebben met mens en milieu. In België steken twee spaarrekeningen erbovenuit: de Triodos Spaarrekening en de SpaarPlus Rekening van VDK. Deze rekeningen kun je openen naast je zichtrekening bij een andere bank. Gemakkelijk en goed voor de spreiding van je geld.

3. Doe je kind, lief, … een duurzame spaarrekening cadeau

(Groot)ouders openen dikwijls een spaarrekening voor hun (klein)kind. Voor luiers, of voor studies. Waarom geen duurzame spaarrekening? Dat is goed voor de toekomst van het kind én voor de planeet. Triodos Bank biedt een aparte spaarrekening voor kinderen aan, de Junior Spaarrekening. Of wil je samen met je nieuw lief een spaarpotje aanleggen voor de toekomst? Als je voor een duurzame spaarrekening kiest, laat je zien dat je het serieus meent én uit het juiste hout gesneden bent.

4. Bedenk of je wilt beleggen

Wie een beetje spaargeld heeft, zal van de bank al eens de suggestie krijgen om voor een ander product te kiezen: een beleggingsfonds, note, of beleggingsverzekering bijvoorbeeld. Er bestaan duurzame beleggingsfondsen, die ook rekening houden met maatschappelijke waarden bij het plaatsen van je geld. Maar beleggen gebeurt altijd in beursgenoteerde bedrijven, wat per definitie betekent dat kmo’s of not-for-profit organisaties zo niet gefinancierd worden. Iets om over na te denken.

5. Kies je verzekering bewust

Als je je verzekert, betaal je een premie. Waar weinig mensen bij stilstaan, is dat de verzekering een deel van de gestorte premies belegt in beursgenoteerde bedrijven. Sta je op het punt een verzekering af te sluiten? Kies voor een van de duurzamere alternatieven: de besten op de markt vind je momenteel bij Belfius of Ethias.

6. Geef een lening aan een tof project

Een zaak starten, een huis aankopen of (ecologisch) verbouwen vraagt geld. Wie wat geld aan de kant kan zetten, kan ervoor kiezen om mensen uit zijn omgeving te helpen. Vrienden, kennissen, familie… Je kunt je investering dan van heel nabij volgen.

7. Koop een aandeel van een coöperatie

Er zijn verschillende coöperatieven die goede dingen doen. Je kan bij hen een aandeel kopen, waarmee zij projecten kunnen financieren. Als aandeelhouder ben je mede-eigenaar van de onderneming. Vaak zijn er bijkomende voordelen: bij de coöperatie Ecopower bijvoorbeeld, kun je als coöperant groene stroom afnemen tegen een gunstig tarief. Bij Alterfin, Oikocredit en Incofin, die initiatieven in ontwikkelingslanden steunen, kom je in aanmerking voor fiscale voordelen.

8. Ontdek complementaire munten

Complementaire munten worden als betaalmiddel gebruikt naast de reguliere munteenheid van een land. Ze worden in organisaties, buurten en gemeenten ingezet tegen milieuvervuiling, voor een bruisender buurt, ouderenzorg... Ook in België bloeien er tal van initiatieven. Je hebt de Torekes in Gent, de Eco-iris in Brussel, de A-kaart in Antwerpen en de e-portemonnee in tientallen Limburgse gemeenten. Op de website van FairFin vind je een overzicht.

9. Ga LETSen

Zou je wel eens met een hond willen wandelen, maar gaat het je te ver om er een in huis te halen? Bak je graag taarten, maar let je op de lijn? LETS biedt je de kans te doen wat je graag doet én er punten voor te verdienen. Met de punten kun je beroep doen op een dienst van iemand anders als het zo uitkomt. Je kunt je laten masseren, of hulp inroepen bij het uitmesten van je tuinschuur. In meer dan 40 gemeenten in Vlaanderen wordt actief geletst. Kijk op de site van LETS Vlaanderen voor een LETS-contact in jouw buurt: www.letsvlaanderen.be

10. Zet greenwashers in hun hemd

Bijna iedere bank biedt duurzame producten aan. Er bestaat echter geen wettelijke definitie van wat duurzame bankproducten zijn. De bank bepaalt dus zelf wat zij aanbiedt als ‘duurzaam’, ‘maatschappelijk verantwoord’ of ’groen’. Zin om door te vragen? Met dit lijstje kom je een heel eind:

  •  Volgens welke positieve sociale en ecologische criteria wordt mijn geld geplaatst?
  •  Welke schadelijke praktijken worden zeker niet gefinancierd?
  •  Krijg ik de namen van de bedrijven die gefinancierd werden?
  •  Kunt u me een officieel bankdocument geven waar dit op staat?

11. Laat je geld voor jou spreken

Heeft jouw geld al stappen in duurzame richting genomen? Welke tip heb jij gebruikt? Vertel het ons! Schrijf je ervaring op een bord, trek een foto en post het op de Facebook-pagina van FairFin.

12. Word lid van FairFin

Wil je op de hoogte worden gehouden positieve alternatieven om met geld om te gaan? Word dan lid van FairFin vzw. Vul het formulier in en maak 20 euro over op rekening (IBAN) BE77 8939 4401 1442 /(BIC) VDSPBE91 van FairFin met de mededeling ‘lidgeld + je naam’. Je ontvangt een FairFin schort, het FairFin magazine en 10% korting op FairFin producten en activiteiten.

Uitgebreide en up to date productinfo vind je in de Faire Geldwijzer van FairFin. Heb je vragen of suggesties? Contacteer ons via info@fairfin.be