Gent: deel- en repareerstad

Gent: deel- en repareerstad

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 09/07/2024
Samen met Wij Delen, Mpact, Gents MilieuFront en LABO vzw start De Transformisten in Gent met een Leerecosysteem rond gedeeld gebruik en herstel. Met steun van Vlaanderen en Europa.
Leerecosysteem Gedeeld Gebruik en Herstel in Gent trekkers (zittend) Hanae Benallal - LABO vzw, Tjalle Groen - Mpact, (staand) Stefanie De Bock - De Transformisten, Iris Verschaeve - GMF, Katrien Voet - De Transformisten, Lieven D'hont - Wij Delen
Leerecosysteem Gedeeld Gebruik en Herstel in Gent trekkers (zittend) Hanae Benallal - LABO vzw, Tjalle Groen - Mpact, (staand) Stefanie De Bock - De Transformisten, Iris Verschaeve - GMF, Katrien Voet - De Transformisten en Lieven D'hont - Wij Delen

 

De Transformisten, Wij Delen, Mpact, Gents MilieuFront (GMF) en LABO vzw slaan de handen in elkaar om in Gent een Leerecosysteem op te starten rond gedeeld gebruik en herstel. We krijgen daarbij een duw in de rug van Europa WSE.

Wat is een leerecosysteem? Een omgeving die concrete leerervaringen biedt, waar mensen hun talenten al doende kunnen ontdekken en ontwikkelen. Dat leerpad kan leiden naar persoonlijke groei, arbeidsmarktintegratie en/of maatschappelijke impact.

Waarom Gent? In die stad is er al heel wat potentieel, dat willen we samen versterken. Op die manier maken we van Gent een solidaire deel- en repareerstad waarin zorg voor elkaar en van spullen centraal staat.

 

Krachten bundelen

Gent bruist. In elke wijk kom je wel deel- of repareerinitiatieven tegen. Je vindt ze in buurthuizen en bibliotheken, garages van individuele burgers of tijdelijke invullingen; het zijn ontmoetingsplaatsen in vaak dichtbevolkte stadswijken. De initiatieven zijn broodnodig in tijden waarin zowel ecologische als sociale uitdagingen op de voorgrond staan. Door spullen langer te gebruiken, te herstellen en te delen, kunnen we de grondstoffen- en energiebehoefte verlagen (en dus de CO2-voetafdruk). Tegelijk geven de initiatieven meer mensen toegang tot een goed, comfortabel leven - ook wie een beperkt budget heeft. Ze creëren bovendien ontmoetingsplekken die voor meer sociale cohesie zorgen in de wijken.

Samen met Mpact, Wij Delen, Gents MilieuFront en LABO vzw zien we bij De Transformisten het potentieel van die initiatieven. Daarom willen we ze verbreden en versterken. We focussen op wat al bestaat aan solidaire, buurtgerichte deel- en repareerinitiatieven en ondersteunen hun verdere ontwikkeling. We bouwen aan een netwerk dat uitgroeit tot een sterk ecosysteem van initiatieven waar mensen al doende kunnen leren en beleven dat het anders kan.

We geloven in de kracht van verbinding en netwerken. Daar zag De Transformisten al heel mooie Gentse voorbeelden van. De kinderfietsjes in het deelpunt van Op Wielekes Heilig Hart in de Dampoortwijk, beheerd door Wij delen vzw, worden onderhouden en hersteld door onder meer El Laboristo vzw. Die organisatie nodigt jongeren uit om creatief te zijn met recup materialen uit weesfietsen. Even belangrijk is: een doe-het-zelf mentaliteit ontwikkelen, zelfredzaam worden. Samen staan ze voor een warme buurt en een fietseconomie met een pak minder afval!
Gentse Spruiten vzw helpt gezinnen in Gent om een ondersteunend netwerk op te bouwen tijdens ontmoetingen en speelmomenten in diverse wijken. De vrijwilligers van Gentse Spruiten runnen ook een Babytheek en spelotheek, solidaire deelpunten voor babyspullen en speelgoed. In de tijdelijke buurthub De Kring in de Dampoortwijk werkt Gentse Spruiten vzw al samen met de vrijwilligers van vzw Pastory. Die organiseren daar een buurtatelier en een uitleendienst voor werkmateriaal en tuingereedschap. Dankzij die samenwerking beschikt de Babytheek over extra opbergrekken en hersteld houten speelgoed. Maar de initiatieven kunnen elkaar ongetwijfeld ook verder versterken in hun groei als commons initiatief en als sociaal ondernemer. 

Meer voorbeelden van productieve samenwerking wil het partnerschap van het Gents leerecosysteem vinden tijdens een veldverkenning, om tot een ruimere cross-over te komen op het vlak van expertise en praktijken.

We bekijken het leerecosysteem als mooie kans om dat proces te ondersteunen en te verduurzamen. We kijken alvast uit naar de samenwerking!

 

Doe mee

Ben jij actief in een Gentse organisatie, een burgercollectief of duurzaam initiatief en wil je meer weten of meteen meewerken aan dit project? Neem dan contact op met Stefanie De Bock & Katrien Voet van De Transformisten via stefanie@detransformisten.be. We kijken ernaar uit! 

 

Meer informatie 

Meer informatie over Leerecosystemen en de ondersteuning van Europa WSE vind je hier.

 

Leerecosysteem Gedeeld Gebruik en Herstel in Gent met steun van Europa WSE - Foto: Op Wielekes in Gent
Leerecosysteem Gedeeld Gebruik en Herstel in Gent met steun van Europa WSE - Foto: Op Wielekes in Gent