Ontdek op 28 mei wat je allemaal kan doen met voedseloverschotten

Ontdek op 28 mei wat je allemaal kan doen met voedseloverschotten

placeholder
geschreven door Patricia Vannestelaatst aangepast op 12/05/2016
We eten te veel. We gooien ook te veel weg. En toch is er te weinig. Hoe kan dat en wat kunnen we eraan doen? Voedseloverschotten zijn een prangende vraag van onze tijd, een probleem waar Foodlabs zich over wil buigen door de vraag te stellen: ‘Hoe zit het met Foodsurplus?’. Kom op 28 mei naar WATT in Gent en luister, zie en proef wat je allemaal met Foodsurplus kunt doen.
Foodlabs bij Boom What about Foodsurplus

Hoe kun je sociaal, duurzaam en ook economisch ondernemen om de voedselafvalberg te verminderen? Welke initiatieven zijn er al die zich inzetten om de verspilberg te doen afkalven? Hoe zit het met de regelgeving en de voedselveiligheid? Kun je een potje rijstpap wat ‘over tijd’ is even gemakkelijk uit de frigo bewaren als een potje yoghurt?  Hoe kan een grote supermarkt dankzij lege afvalcontainers dumpster divers overbodig maken en ben je als consument echt zo onschuldig en machteloos als je zelf denkt? Kom op 28 mei naar WATT in Gent en luister, zie en proef wat je allemaal met Foodsurplus kunt doen.

Programma

De dag is ingedeeld in 3 grote blokken: een uitgebreide lees- en debatsessie met 3 interessante en complementaire personages uit en buiten de bestaande voedselketen voor wie Foodsurplus een dagelijkse kost is. Een afsluiter in do majeur met een TEDxGhent Salon. TED talks rond Foodsurplus. Een echte wake-up call. En ja, er is ook eten. Inschrijven kan voor elk onderdeel afzonderlijk.

Deel 1- LEZINGEN & DEBAT (14u – 18u30)

 • Prof. Dr. Ir. Liesbeth Jacxsens - Experte in voedselveiligheid aan de Universiteit Gent​
 • Linde Raport - Verantwoordelijke Zero Waste programma bij Delhaize​
 • Steven Desair - Oprichter van Eatmosphere​ en Pain Perdu​ (Sociaal, duurzaam en economisch ondernemen)
 • Moderator: Nathalie Snauwaert - Het Spilvarken
 • Ook Proef​ en Gent en garde​ zullen van de partij zijn!

Prijs: 8 euro (inclusief drankbon). Klik hier voor Tickets 

Aanzet tot een Zero Waste City Ghent doe- en denktank
Samen met het Spilvarken zetten we op 28 mei ook de eerste stap naar het opzetten van een doe- en denktank rond zero waste Gent. De utopie van een Gent zonder afval brengen we dichter bij ons bed, waar elke vorm van afval omgezet wordt in grondstof en energie. Afval is ook maar afval omdat we ervoor kiezen producten te maken die na verloop van tijd afval worden. Ze kunnen ook een nieuwe grondstof voorstellen. Stedelijke foodjunctions ondersteund door digitale technologie en groene logistiek. Laten we een stad zoals Gent heruitvinden waar architectuur, stedenbouw, groendiensten  en burgers coöpereren om de schakel te vormen tussen huis, tuin en industrie. Of zoals Walter R. Stahel het zegt: ‘We hebben geen afvalprobleem, we hebben een ontwerpprobleem.’ Op 28 mei brengen we creatieve geesten samen die geloven dat ze onze lineaire economie kunnen kneden en plooien tot de cirkel zichtbaar wordt. Voel je je geroepen? Sluit dan zeker aan.

Deel 2: APERO & DINNER (18u30 – 20u30)

Uitgebreid vegetarisch buffet en een inkijk in de wondere kookwereld van Kevin (Foodstorms) en Arno (Lokaal). Hoe je met Foodsurplus, wat creativiteit en liefde voor eten een verrukkelijke maaltijd kunt maken. Volgens Kevin en Arno: vooral veel liefde.
Prijs: 18 euro. Hier registreren om een beeld te krijgen over de opkomst. Betalen en aanschuiven kan ter plaatse - tot alles op is uiteraard.

Deel 3: TEDxGhent SALON (20u30 - 22u30)

3 inspirerende TED talks over Foodsurplus. De tweede editie van het TEDxGhent Salon. Meer informatie is hierover te vinden op deze link. Gratis  toegang.
 

Voor wie?

 • Iedereen die gelooft dat het verspillen van 1/3e van alle voedselproductie not done is en verandering verlangt en verwacht, die nieuwsgierig is naar manieren om voedselverlies te beperken of te valoriseren.
 • Iedereen die ideeën heeft over wat er beter kan en hoe dit uitgevoerd kan worden, dit graag aan ons discussiepanel voorschotelt of de ideale partner ontmoet voor zijn/haar initiatief.
 • Initiatieven die binnen de voedselketen actief zijn en willen werken aan Food Waste management, inspiratie willen opdoen over hoe voedselverlies beperkt kan worden binnen de huidige wetgeving en het discussiepanel met concrete vragen of probleemstellingen durven uitdagen.
 • Initiatieven die voedselverlies willen valoriseren vanuit een sociaal, economisch en/of ecologisch standpunt.
 • Iedereen die wilt genieten van een inspirerende dag en wilt komen smullen van Kevin en Arno hun kookkunsten.
 • Iedereen die gelooft dat we samen meer kunnen veranderen aan de voedselindustrie dan we denken. Dat elke stap telt.

 

Meer info?

 • Had je graag meer informatie ontvangen over het evenement of wil je een standje om je eigen initiatief te promoten dat past binnen het concept van Foodsurplus? Mail dan naar patricia@boom.gent. Voor meer informatie over Foodlabs, kun je deze pagina bezoeken.
 • Watt - 62 Nieuwewandeling, 9000 Gent
 • LET OP - de plaatsen voor Foodlabs zijn beperkt, dus snel inschrijven is de boodschap. Alle inschrijvingen vinden plaats via Eventbrite.
Ook gepost in: Delen